Stare Zen în Parcul lui Pazvante

Stare Zen în Parcul lui Pazvante
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Parcul perfect există – la Tecuci * Cristalele, artezienele, papagalii, şi „Le conseil de vieux” te vindecă de tot şi toate *

De când trăiesc nu m-am distrat aşa bine. Papagali. Cristale. Apă. Kitsch-ul euforic al Parcului lui Pazvante din Tecuci bate lejer toate snobismele cu statui gri şi triste de prin Galaţi sau aiurea.

Gazon, nu jucărie

Care pământ sterp? Care iarbă neîngrijită? De fapt, unde sunt buruienile?

Ştiţi praful şi seceta din Grădina noastră Publică? Sau băncile mizerabile, de acum o sută de ani?

Apăi vă informăm că la Tecuci puştanii îşi declară iubire pe butuci sprijiniţi artistic în pământ, cu speteze de tron domnesc.

Că din pământul săpat şi bine udat ies - aidoma lăncilor pitice cu care se înarmau liliputanii lui Gulliver -, cele mai convingătoare fire de iarbă.

Iar colo, lângă aleea cu papagali, îngrădit doar de un gard mic, simbolic, din crăci lăcuite de cireş, zace un gazon care i-ar umple de nostalgie pe fundaşii Oţelului.

Ambiental în swahili

Nici măcar un singur plod nu plângea în Ţara Minunilor. Şi doar erau câteva zeci.

Mămicile îşi discutau metodele de schimbare a pampers-ului de zici că erau la concurs, asta în timp ce îl trimiteau pe ăla micu’ să dea covrig la papagal.

„Aia-i cioară, mamă, nu papagal”, se nedumerea un minor de vreo trei ani în faţa unei stăncuţe trântite moţ în cireada de păsări exotice.

Ori adormeai pe muzica Zen din zona cristalelor de cuarţ, în timp ce păşeai pe potecuţele superb presărate cu pietricele albe, rotunde, ori nu mai ştiai de tine de atâta bună dispoziţie.

Ferecate în vitrine-piramidă, agate şi pietre strălucitoare de cuarţ colorat străluceau în colţul „bătrânilor înţelepţi” – bărboşi sculptaţi în lemn, care duceau în spinări un fel de porţi maramureşene pe care scria în chineză, arabă, engleză şi swahili că suntem la Consiliul Înţelepţilor. Isterie curată.

Unde sunt papagalii noştrii

Am plecat din parc fără să mă satur de arteziene şi de cel delicios prost-gust cu putinţă.

Mă repet – este kitsch-ul pe care îl prefer oricând sterpei fandosite din a noastră Grădină Publică.

Unde e plin de ciori, că papagalii se ascund prin săli de consiliu.

Citit 2799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.