Prietenii care ne vindecă!

Prietenii care ne vindecă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teoria potrivit căreia animalele de casă pot preveni apariţia unor boli grave în cazul stăpânilor iubitori de animale capătă tot mai mulţi adepţi printre oamenii de ştiinţă din întreaga lume.

De asemenea, proprietarii care ţin la animalele lor ca la lumina ochilor au şanse mult mai mari să învingă o maladie sau să îşi menţină starea de sănătate, dacă îşi au prietenul necuvântător aproape.

Şi nu în ultimul rând, pentru bolnavii lipsiţi de familie, rolul animalului de companie este unul cu atât mai însemnat.

Efectele jocului cu necuvântătoarele

A fost nevoie de ani lungi de studiu, dar s-a demonstrat, în sfârşit: secreţiile de serotonină (asociată cu senzaţia de bine) sunt mai abundente în organismul stăpânului, atunci când acesta îşi petrece timpul în preajma animalului de companie.

În acelaşi timp, scade nivelul unui hormon numit cortizol, asociat cu stresul.

Aşa că cel mai potrivit mod de a vă încheia o zi plină de provocări ar fi să îi daţi puţină atenţie prietenului necuvântător, indiferent dacă acesta este câine, pisică, peşte în acvariu, papagal sau iguană.

De fapt, mai ales în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială şi de pe urma altor problemele ale sistemul cardio-vascular, creşterea unui câine, spre exemplu, s-ar putea dovedi benefică.

Mai întâi pentru că vă veţi fi obligaţi să faceţi mişcare în fiecare dimineaţă şi seară, atunci când patrupedul trebuie scos la plimbare.

Apoi, pentru şi în acele perioade în care sunteţi mai pesimişti decât de obicei va trebui oricum să vă hrăniţi câinele şi să îl periaţi - acţiuni la care patrupedul vă va răspunde cu siguranţă, plin de bucurie, luminându-vă ziua.

Igiena este vitală

Evident, ar trebui să vă manifestaţi iubirea faţă de animalul de companie în mod corespunzător, fără să vă puneţi în pericol propria sănătate.

Spre exemplu, după ce vă jucaţi cu pisica sau câinele este foarte important să vă spălaţi pe mâini. Nu uitaţi, în acelaşi timp, că animalele se mângâie, nu se pupă!

Dacă totuşi refuzaţi să vă luaţi minimele măsuri de precauţie (care în niciun caz nu vă vor răpi din bucuria timpului petrecut cu animalul de companie), riscaţi să vă alegeţi cu tot soiul de viroze, bacterioze sau micoze pe care necuvântătorul vi le poate transmite.

Cu alte cuvinte, animalele „de casă” ne pot feri de boli şi ne pot ajuta în procesul de vindecare, dar depinde numai de noi dacă ştim să ne bucurăm, în mod responsabil, de compania lor.

Citit 614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.