S-au făcut plăţi către asiguraţii afectaţi de explozie
Foto: Marian Calestru

S-au făcut plăţi către asiguraţii afectaţi de explozie
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Dezastrul de la Spitalul din Piatra Neamţ, unde zece pacienţi au decedat şi şapte persoane sunt rănite în urma unui incendiu, demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu suntem pregătiţi să facem faţă unui incident de acest gen şi că, din păcate, măsurile preventive există, de multe ori, doar pe hârtie. Cum, la Galaţi, ne-am confruntat la sfârşitul lunii octombrie cu un eveniment similar, explozia de la blocul N6, revenim cu apelul către instituţiile publice şi private să explice publicului, prin intermediul nostru, ce se face pentru îndepărtarea urmărilor exploziei, precum şi cine şi pentru ce răspunde în faţa legii. Deocamdată, singurul organism care s-a sesizat în urma articolului nostru din 12 noiembrie a.c. este Compania de Asigurări Allianz-Ţiriac. 

Iată ce am aflat de la reprezentanţii Allianz-Ţiriac. "Imediat după explozia puternică din centrul orașului Galați, echipa Allianz-Tiriac s-a mobilizat rapid și a depus toate eforturile pentru a evalua pagubele și plăti despăgubirile în cel mai scurt timp, astfel încât asigurații noștri să aibă un sprijin financiar pentru a merge mai departe. Am plătit rapid despăgubiri finale către doi asigurați și am propus plăți în avans către ceilalți cinci asigurați Allianz-Țiriac afectați de explozie. Hotelul Mercure a acceptat avansul în suma de 150.000 lei, iar plata a fost efectuată în data de 6 noiembrie 2020. În total, plățile rapide în avans însumează peste 160.000 de lei. Suma totală pe care Allianz-Țiriac a rezervat-o pentru acoperirea pagubelor generate de explozie, respectiv rezervele de daună, se situează la aproape jumătate de milion de lei. În cazul hotelului Mercure, așa cum domnul Traian Sandu, managerul hotelului, a menționat publicației Viața liberă, Allianz-Țiriac a inițiat toate demersurile în sarcina sa pentru soluționarea rapidă a dosarului de daună, a efectuat constatarea pagubelor a doua zi după explozie și a realizat inclusiv o plată parțială." 

Reprezentanţii companiei, care este asigurătorul a peste 200.000 de locuințe din România, au mai transmis şi că, în această perioadă, derulează o campanie prin care încurajează proprietarii să-și asigure locuințele, oferindu-le gratuit asigurarea obligatorie (PAD) la încheierea uneia facultative. Un demers care ar trebui urmat şi de alţi asiguratori.

În continuare, aşteptăm informaţii de la Primăria Galaţi, referitoare la concluziile anchetei sociale demarate în blocul afectat şi la posibilitatea ajutării locatarilor. De asemenea, aşteptăm de la conducerea Distrigaz o informare în detaliu despre limitele clare ale responsabilităţii companiei, pe de o parte, şi a utilizatorilor finali, pe de altă parte, în ceea ce priveşte exploatarea reţelei de gaze. Să nu uităm, un om şi-a pierdut viaţa în această tragedie, iar să-i pasăm acum, postum, toată răspunderea, pe principiul "mortul plăteşte" nu este o soluţie care să ne apere de asemenea situaţii în viitor.

Citit 6621 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.