Sindicaliștii de la Cartel ALFA încep protestele în toată țara. Nemulțumirile au dat în clocot

Sindicaliștii de la Cartel ALFA încep protestele în toată țara. Nemulțumirile au dat în clocot
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA demarează joi, 14 ianuarie, o amplă serie de proteste, care se vor desfășura, pe etape, în toate județele din țară. Conform sindicaliștilor, decizia de începere a acțiunilor de protest s-a luat ”în urma analizei situației actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunțate de actualul guvern, care dezavantajează profund și preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederație și, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetățenilor”. Primii sindicaliști gălățeni care ies în stradă sunt cei de la ”Solidaritatea sanitară”.

Pentru a se putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile Cartel ALFA se vor desfășura etapizat și în cascadă, începând cu 14 ianuarie și până la sfârșitul lunii februarie. Ele cuprind acțiuni de stradă, pichetări ale instituțiilor publice, prefecturilor, Administrației Prezidențiale, Ministerelor Muncii și Finanțelor Publice, sediilor partidelor guvernamentale (PNL, USR PLUS și UDMR), memorii, scrisori, petiții, precum și discuții cu parlamentarii din toate partidele.

Programul acțiunilor sindicale începe cu o Caravană a drepturilor sociale, formată din zece mașini care vor circula pe traseul Baia Mare - Târgu Mureș - Brașov - Ploiești - București. În toate orașele de pe traseu, vor avea loc pichetări ale prefecturilor, cu participarea sindicatelor din zonă.

Și Galațiul intră în "hora" protestelor

Primii sindicaliști din Galați care vor protesta sunt cei din ”Solidaritatea sanitară”, din cadrul filialei locale Cartel ALFA. Aceștia vor picheta Prefectura joi, între orele 14,00 și 15,00. Conform calendarului stabilit la nivel de confederație, principala acțiune din Galați este programată pentru ziua de 22 februarie. Liderul local al Cartel ALFA, Romică Gîrneață, spune că e prea puțin și cam târziu, astfel că în Galați este posbil să aibă loc încă o pichetare a Prefecturii până la acea dată. ”Probabil că vom face încă o acțiune la Galați, luna aceasta sau la începutul lunii februarie. Vom avea și discuții cu parlamentarii gălățeni din toate partidele reprezentate în Parlament, vom pune pe masă și problema măririi taxei auto care s-a produs în Galați, sunt multe probleme care trebuie discutate”, ne-a spus Gîrneață.

Lista nemulțumirilor

Conform liderului Cartel ALFA Galați, unul din principalele motive ale începerii protestelor îl reprezintă politica de austeritate a în domeniul salarizării. ”Salariul minim garantat în plată a fost crescut, în mod arbitrar, cu doar 41 de lei net, pensiile și unele drepturi sociale au fost înghețate și se menține lipsa justiției sociale în sistemul de pensii, în sensul că se înregistrează diferențe mari între persoane care s-au pensionat având condiții similare, dar în ani diferiți. Protestăm, de asemenea, față de blocarea modificării actualei legi a dialogului social și față de lipsa posibilității efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național. Actuala politică fiscală dezavantajează lucrătorul, care suportă 43,5% taxe sociale și impozit, față de 2,45% angajatorul, în timp ce creșterea economică este distribuită inechitabil (52% către capital) și circa 38% către lucrători, cu mult mai puțin față de media UE, care este de 47,8% către lucrători. Nu în ultimul rând, ne nemulțumește lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor parlamentare din coaliție. Nu sunt respectate prevederile legii coșului minim de trai decent, iar OUG 79/2017 (a transferului de taxe de la angajator către lucrător) este în continuare blocată în Parlament, ceea ce face ca mulți angajatori să continue să nu mărească salariile brute ale salariaților, cu toate consecințele care decurg din asta: contribuții mai mici la pensii etc.”, a încheiat liderul Cartel ALFA Galați, Romică Gîrneață.

Citit 2367 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.