Amenzi plătite cu banii de concediu medical ai unui salariat

Amenzi plătite cu banii de concediu medical ai unui salariat
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Un fost angajat al companiei Trans PEC, pensionat pe caz de boală și operat de cancer, încearcă de mai mult de un an de zile să-și recupereze indemnizația de concediu medical pe o perioadă de cinci luni, în valoare de circa 15.000 de lei. Reprezentantul Trans PEC, Ninel Comșa, recunoaște că a primit banii respectivi de la CAS, dar că aceștia au fost folosiți pentru a achita amenzile date de Casa de Sănătate tocmai pentru că a întârziat plata către fostul său angajat.

George Reuț spune că, după operația pe care a suferit-o și în contextul pandemiei de coronavirus, s-a izolat undeva în județul Vrancea și ajunge mai rar în Galați. A dat în judecată Trans PEC în anul 2019, are o decizie judecătorească favorabilă, dar afirmă că tot nu și-a primit banii pe concediul medical, deși aceștia au fost virați de către CAS Galați. ”Sper că voi putea recupera, cu ajutorul publicației dvs., suma reprezentând indemnizație de concediu medical, datorată de Trans-PEC SA pe o perioadă de 5 luni de zile în anul 2019. Menționez că sumele respective au fost livrate de Casa de Asigurări de Sănătate Galați angajatorului. Am făcut numeroase sesizări la CAS, ITM, ANAF, dar toate fără niciun rezultat. Ulterior am deschis acțiune in instanță, unde am avut câștig de cauză, dar societatea tot nu mi-a achitat drepturile. Motivația lor este că se află în insolvență, dar indemnizația mea de concediu medical a fost virată angajatorului de către CAS. Consider că acesta este un furt ordinar, pentru care administratorul societății trebuie sa răspundă penal”, ne-a spus George Reuț.

Ninel Comșa, reprezentant al Trans PEC, ne-a declarat următoarele: ”Domnului George Reuț, înainte de a intra Trans PEC în insolvență, i-am spus că o să-i plătesc pe măsură ce încasez de la Casa de Asigurări de Sănătate. În fiecare lună mi-a făcut sesizări, eu trebuind să plătesc mai mult de 12.000 de lei amenzi pe care CAS mi le-a dat. Toți banii pe care trebuia să-i dau lui a trebuit să-i plătesc ca amendă, pentru că nu i-am plătit la timp salariul. Inclusiv la ITM mi-a făcut reclamații. În loc să-i dau lui banii, a trebuit să plătesc toate penalizările pe care mi le-a dat CAS-ul. I-am spus că nu am de unde să-i dau dacă nu așteaptă și, uite, plătesc penalizări de 2-3-4.000 de lei pe lună. Nu a vrut să aștepte și în fiecare lună mi-a făcut plângere. Trans PEC este în insolvență. Când se va decide la masa creditorilor și o să vină și rândul angajaților, o să fie și el pe listă. Termenul este undeva în perioada aprilie-mai”.

Specialiști în domeniul juridic contactați de ziarul nostru au afirmat că ”hotărârile judecătorești pe drepturi salariale au prioritate. Acestea se pun în executare imediat și de bunăvoie. Nepunerea în executare a unei sentințe judecătorești pe drepturi salariale constituie infracțiune, conform Codului penal. Reclamantul are la dispoziție două căi pentru a-și obține drepturile. Poate apela la un executor judecătoresc, sau poate depune cerere la firmă și, în cazul în care situația nu se rezolvă în termenul de 15 zile de la data cererii, să facă plângere penală. Problema cu această a doua variantă, cea a plângerii penale, este că poate dura foarte mult, chiar și cinci ani”

Citit 4060 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.