Galațiul are peste 7.000 de beneficiari ai venitului minim garantat
Foto: Primăria Galați

Galațiul are peste 7.000 de beneficiari ai venitului minim garantat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În martie 2020, numărul șomerilor gălățeni din mediul rural înregistrați în evidența AJOFM Galați era de 8.386. Acum, un an mai târziu, numărul lor a crescut cu încă 1.000 de persoane. Situația pare una foarte greu de învins, din moment ce șomerii din satele Galațiului reprezintă trei sferturi din numărul total al șomerilor înregistrați.

"Ponderea net superioară a șomerilor cu domiciliul în mediu rural este dată de numărul mare de beneficiari de venit minim garantat, de peste 7.000 de persoane în anul 2019, dar și în anul 2020", spune directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, Cezar Năstase. Acesta ne-a vorbit despre principalele probleme legate de piața muncii din Galați, în contextul dat de caracteristicile șomajului înregistrat în mediul rural. O primă problemă este o reprezintă deprofesionalizarea unei părți mari a populației active civile, cauzate de perioade îndelungate de inactivitate, perioade în care majoritatea au devenit beneficiari de venit minim garantat. "Ne confruntăm și cu necompetitivitatea forței de muncă, respectiv, ponderea mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat. Aceasta reprezintă o problemă majoră pe piața muncii, deoarece agenții economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt și experiență profesională. Există, de asemenea, reticențe în ceea ce privește atitudinea unui important segment al populației în căutarea și accesarea locurilor de muncă în alte regiuni sau județe (cultura astfel formată de-a lungul timpului este una statornică, din punct de vedere al reședinței). Nici acordarea primelor la angajare nu reprezintă un argument hotărâtor în luarea deciziei de angajare în alte regiuni decât cele de reședință", spune Cezar Năstase.

Un alt obstacol în reducerea numărului șomerilor de la sate îl reprezintă oferta slabă de locuri de muncă în mediul rural și concentrarea joburilor vacante în municipiul Galați, lucruri care înseamnă posibilități reduse de accesare a acestora de către șomerii din mediul rural, având în vedere cheltuielile pentru locuință și transport. "Important de menționat este și interesul scăzut manifestat de persoanele din mediul rural în a accesa un loc de muncă și a participa la măsurile active oferite de agenție. În continuare se manifestă rezistența psihologică la perspectiva de a schimba statutul de persoană asistată cu cel de persoana ocupată, după perioade de inactivitate extinse pe parcursul mai multor ani", încheie directorul executiv al AJOFM Galați, Cezar Năstase.

Citit 1945 ori Ultima modificare Vineri, 02 Aprilie 2021 20:35

4 comentarii

 • postat de ELLA
  Joi, 01 Aprilie 2021 16:18
  95.76.32.***
  Statul este de vina ca da bani la puturosi.Am in bloc la mine o puturoasa care nu munceste nicaieri,dar traieste bine mersi si cu bani multi luati de la stat degeaba.Sa va explic;s/a mutat la parinti acum vreo 20 de ani si a trait o perioada din pensia tatalui.Apoi s/a invirtit de o pensie de ingrijire a batrinului care era in jur de 1400 de lei.Ea il tinea pe batrin intr/o mizerie de nedescris,dar nu am vazut pe nimeni care sa vina sa verifice pentru ce lua acesti bani.A murit batrinul.A ramas sotia acestuia,care ia pensie de urmas.In continuare aceasta individa care se numeste fica s/a descurcat.Cum?Nu stiu.Mama ei a fost dusa la o alta sora,iar ea primeste cu buletinul batrinei pensia de urmas a mamei, un ajutor de boala pantru mama si un ajutor de ingrijire pentru batrina//care nu o mai tine ea.//In casa unde sta e o mizerie de dedescris,nu au incalzire ,nu au apa calda,au niste mite care le da drumul pe scara si isi fac nevoile pe unde apuca.Daca indrazneste cineva sa ii atraga atentia ca pute pur si simplu pe scara de la mizeria ei din casa,te face ca la usa cortului. Doarme toata ziua si se mai duce cu taxiul din cind in cind sa/si aduca cutiile de la ajutorul social.Si uite asa o femeie de 50 de ani trieste bine mersi si cu bani multi luati degeaba de la stat,stat care sintem tot noi.
  2
  9
  Raportează
 • postat de ss
  Joi, 01 Aprilie 2021 12:27
  5.13.160.***
  Mai clar, e vorba de ajutor social in valoare de un minim stabilit? Sa stim si noi care e diferenta intre unul muncit zdravan pe salariul minim 1.386 lei si unul care nu munceste dar nici bonav nu este ca atunci banuiesc ca intra la alt tip de ajutor, legat de boala!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 01 Aprilie 2021 09:48
  86.127.209.***
  Exista o singura solutie pentru a incuraja populatia din mediul rural sa munceasca cu carte de munca.
  Statul Roman sa nu mai permita varianta de coasigurat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De exemplu, daca un somer neindemnizat are nevoie de o interventie medicala si sotul, copilul are asigurare de sanatate ( lucreaza cu carte de munca), respectivul neasigurat beneficiaza de asigurare de sanatate si nu plateste interventia medicala. Mai exista si varianta cu plata asigurarii de sanatate pentru ultimele 6 luni la nivelul salariului minim din Romania si se considera ca ai asigurare medicala.
  Dar cei cu venitul minim garantat au si asigurare de sanatate, ceea ce inseamna o presiune mare pe bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
  Trebuie eliminate portitele de scapare ale celor care nu platesc asigurare de sanatate si automat multi vor fi nevoiti sa lucreze legal.
  Mai apare un aspect, care este foarte important, pensia sociala la limita de varsta este aproape egala cu pensia unei persoane care a lucrat cu salariul minim pe economie. Dispare motivatia muncii.
  3
  12
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 01 Aprilie 2021 08:40
  86.124.202.***
  Eu citesc astfel titlul articolului : Galatiul, judetul in care e mai curat pe strazi decat in casa ! Daca medicii de familie nu s-ar prostitua pe 50 lei, pentru ca atat costa eliberarea hartiei care atesta ca omul nu este apt de munca pe motive medicale, asa ar fi. Primul drum pe care VMG istii il fac dupa ce au incasat banii este la medicul de familie sa-si obtina adeverinta de care spuneam. Si astfel, cercul se inchide, omul incaseaza si Statul ramane fara munca prestata. Acum, intre noi fie vorba, daca merge, doar prost sa fii sa mergi la munca, poti dormi bine noaptea si fara grija ambalajelor de eugenie aruncate pe jos oriunde in oras, a chistoacelor si a mai stiu eu ce prostii. Munca e pentru prosti in tara asta, din pacate eu ma numar printre ei dar mergem inainte !
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.