Riscurile de a fi furați cresc în preajma sărbătorilor

Riscurile de a fi furați cresc în preajma sărbătorilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe internet, la piață sau în supermarket, pericolele de a deveni victime ale infractorilor sunt maxime, în perioada sărbătorilor, afirmă polițiștii, care, anual, înregistrează o creștere a numărului plângerilor venite din partea persoanelor care rămân fără portofele sau cu conturile goale, din cauza neglijenței. Nu trebuie să neglijăm nici locuințele, extrem de vulnerabile în zilele în care rămân părăsite și la cheremul spărgătorilor.

Mersul la cumpărături de orice fel, de la alimente pentru masa de sărbătoare la cadouri, este componenta principală a activităților majorității înainte de Paște și nu este deloc lipsită de riscuri în condiții de aglomerație și neatenție. Hoții se pot infiltra cu ușurință în mulțimi, bunurile din buzunare, poşete, genți sau sacoșe devenind ușor accesibile, fie că ne aflăm pe stradă, în piață, într-un magazin sau într-un mijloc de transport în comun. De aceea:

- portmoneul nu se aşază niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere;

- când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, respectați distanțarea fizică, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;

- nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;

- când achitaţi cumpărăturile, scoateţi doar suma necesară efectuării plăţii;

- atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie;

- nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de "chilipiruri".

În cazul în care preferați să faceți cumpărături pe internet, trebuie să știți că în spațiul virtual pericolele sunt de două ori mai multe. Atacurile informatice sunt frecvente pe site-urile de vânzări și vă puteți trezi cu datele furate și conturile golite. Pentru a evita astfel de situații:

- evitați accesarea linkurilor din surse necunoscute și asigurați-vă că sunteți pe un site oficial înainte de a efectua orice tip de tranzacție sau plată online;

- cardul bancar este un instrument de plată; pentru a primi bani în cont este necesar numărul de cont IBAN (compus din 24 de caractere) și nu numărul de card, data de expirare a acestuia sau codul CVV;

- nu deschideți atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;

- nu instalați pe dispozitive aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase. Anunțați banca dacă observați: imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii; apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale; că nu vă puteţi autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să fiţi victima unui atac informatic.

Locuințele, și mai vulnerabile

Părăsirea locuinței pentru câteva ore sau zile trebuie făcută cu precauție, susțin polițiștii, care în ultimele luni s-au confruntat cu un număr mare de spargeri de apartamente. Sărbătorile Pascale sunt o circumstanță în plus pentru hoți să urmărească punctele vulnerabile, dar și pentru potențialele victime să neglijeze măsurile de siguranță. Astfel:

- asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;

- dacă lipsiţi o perioadă mai lungă, apelaţi la o persoană de încredere care să vă ridice corespondenţa;

- nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.

Siguranța locuinței trebuie să vă preocupe și dacă rămâneți acasă:

- asiguraţi-vă că uşa de acces este în permanență încuiată;

- chiar dacă părăsiţi locuinţa doar pentru câteva minute, nu uitaţi să încuiaţi uşa cu cheia;

- atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii, solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă.

Citit 827 ori Ultima modificare Vineri, 30 Aprilie 2021 03:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.