Urgenţă jurnalistică la dispensarul Vlădeşti

Urgenţă jurnalistică la dispensarul Vlădeşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ajungem întregi la Vlădeşti, dar urgenţele medicale se întâmplă când nici nu visezi. Iar dacă pe reporter îl doare mâna, te descurci cum te descurci, dar dacă fotoreporterului îi intră un ceva în ochi, atunci ăla eşti, iar materialul tău e bun de făcut broscuţe de hârtie.

Ajungem, aşadar, la dispensarul din Vlădeşti şi îmbinăm rapid plăcutul urgenţei cu utilul documentării. În timp ce fotoreporterul se întinde rănit pe patul frumos învelit din camera de primire, doamna Dafina Petru, de 30 de ani asistentă în Vlădeşti, decide că un unguent oftalmic îi va salva viaţa colegului meu.

Şi cât timp Bogdan Codrescu clipeşte în ceaţa dată cu antibiotic aflăm că „…doamna doctor ar fi fost şi dânsa aici, dar i s-a stricat maşina pe la Vânători, că face naveta de la Galaţi. I se strică mereu maşina, că e o Dacie veche”.

„Da”, intervine şi primarul Eracli Drujescu, „dar avem medic de familie al nostru, al comunei. Iar anul acesta sper să trag şi apă curentă în sat, şi la dispensar. Păcat că am pierdut Centrul de Permanenţă, dar dacă apare vreo urgenţă, intervine imediat SMURD-ul Târgu Bujor”.

Spaţioasă, dar mai mult goală, clădirea dispensarului are nevoie urgentă de reparaţii, iar primarul le promite Dafinei Petru de faţă cu martori: „Trebuie să refacem toată clădirea, să punem gresie, faianţă, lambriuri, paturi noi… Sperăm să reuşim anul ăsta”.

Jumătate din sarcini - cu probleme

Aflăm de la Dafina Petru că în Vlădeşti sunt 5 gravide, dar în loc ca vestea aceasta să aducă bucurie în casele respectivelor femei, ele lasă însă loc de griji:

„Jumătate dintre viitoarele mămici au probleme în sarcină. Nu se ştie de la ce, probabil resimţim Cernobâlul”, explică doamna Dafina.

Ori în căruţă, ori în SMURD

Medicul de familie din Vlădeşti are 1.800 de înscrişi din cei 2.570 de locuitori ai comunei.

„Afecţiunile cele mai frecvente sunt cele cardiace, ulcerele apar des, ca şi accidentele cerebrale. Şi avem multe cazuri de alcoolism - aceasta este cea mai des întâlnită problemă”, zâmbeşte jenată doamna asistentă.

Fotoreporterul revine la viaţă, vede cu amândoi ochii, iar noi plecăm până când nu ne apucă şi alte dureri.

Nu că n-am fi putut să rezolvăm cam orice urgenţă, iar dacă nu – vorba primarului - chemam SMURD-ul de la Bujoru.

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.