Neregulile din spitale păsuite pe timp de criză

Neregulile din spitale păsuite pe timp de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Judeţeanul” are conturile blocate *

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (D.J.S.P.) Galaţi a efectuat timp de o săptămână controale în toate unităţile spitaliceşti din judeţ pentru a verifica în ce măsură respectă acestea normele de igienă.

Verificarea solicitată de Ministerului Sănătăţii a avut drept scop prevenirea infecţiilor nozocomiale la nivelul întregii ţări, însă neregulile depistate la unele spitale rămân totuşi de nerezolvat în condiţiile în care unităţile respective şi-au epuizat fondurile.

Potrivit directorului DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, în cele nouă spitale inspectate s-au constatat câteva deficienţe care nu afectează însă buna desfăşurare a actului medical.

„Unele spitale nu au spaţii pentru depozitarea materialelor sanitare, folosindu-se în schimb alte spaţii multifuncţionale, iar în altele nu este verificată calitatea dezinfecţiei şi a sterilizării, deoarece stocul de indicatori specifici pentru efectuarea acestui control s-a epuizat”.

„La Spitalul din Tecuci s-au găsit pe stoc ace de recoltare cu termen de valabilitate expirat, iar în alte două unităţi sanitare am găsit materiale de dezinfecţie care erau scoase de pe lista Ministerului Sănătăţii”.

„S-a dispus casarea acestora şi achiziţionarea altora, conform metodologiei şi am dat termene pentru remedierea abaterilor”, a declarat doctorul Boldea.

Cele mai multe semne de întrebare rămân în sfera Spitalului Clinic de Urgenţă, cea mai mare dintre unităţi, care se confruntă cu o criză financiară acută.

Problema pacienţilor care sunt nevoiţi să îşi procure singuri medicamentele şi materialele sanitare nu îşi găseşte rezolvare nici cu prilejul acestui control iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

„La nivelul Spitalului Judeţean din Galaţi materialele sanitare sunt achiziţionate de către pacienţi sau de personalul sanitar, ceea ce nu este în regulă deoarece nu întotdeauna se respectă standardul de calitate”.

„Nu ştim ce cumpără oamenii de pe piaţă şi există riscul de a apărea infecţii nozocomiale”.

„Dar spitalul este într-o situaţie financiară destul de gravă,  în momentul de faţă are conturile blocate din cauza executării silite şi trebuie găsită o soluţie”.

„Fac un apel către Consiliul Local să sprijine această unitate pentru că este în interesul comunităţii locale ca ea să funcţioneze”, a concluzionat directorul DJSP Galaţi, lăsând loc de interpretări despre cum se vor remedia totuşi aceste neajusuri.

Un posibil răspuns l-am aflat chiar în curtea spitalului cu pricina, de la pacienţii trataţi după propriul buzunar.

Alexandra este internată de o săptămână la secţia ORL şi spune că este nevoită să îşi cumpere singură seringile, medicamentele şi picăturile pentru ochi, la fel ca şi Mihai, care se plânge de preţul pe care trebuie să îl plătească pentru „vina” de a fi bolnav.

„Au zis că trebuie să ne cumpărăm pansament dacă vrem să ni-l schimbe”, spune un alt pacient cu mâna bandajată, iar ceilalţi îl aprobă resemnaţi.

Aşadar, până la ieşirea din criză, consecinţele eventualelor infecţii intraspitaliceşti vor fi suportate de pacienţi pe cheltuiala proprie.

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.