Dr. Bucatanschi şi criza-crizelor la spitale

Dr. Bucatanschi şi criza-crizelor la spitale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spitalul Judeţean are doar medicamente din donaţii! – spune medicul *

Seringile, feşele, medicamentele şi le aduc pacienţii de acasă, a sintetizat situaţia actuală din Spitalul „Sf. Apostol Andrei” medicul Mihai Bucatanschi (FOTO), consilier local.

Într-o conferinţă de presă la sediul PNL, medicul liberal a declarat că, zilele trecute, „farmacista spunea că nu mai are absolut deloc medicamente în farmacia spitalului şi în prezent medicamentele cu care mai funcţionează spitalul sunt în special rezultatul unor donaţii făcute de firmele de medicamente”.

Ar fi de interesant de aflat cum de se îndură producătorii să doneze şi ce donează…

Situaţia grea a spitalului şi lipsa de fonduri vin de la datoriile acumulate prin „nerealizarea unor indicatori şi a unei situaţii cu totul speciale, printre care faptul că a preluat personalul de la Centrul de Diagnostic, recent desfiinţat – o altă mare greşeală”, căci personalul a fost preluat fără finanţarea necesară, spune medicul.

Penalităţile aplicate spitalului de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, rezultatul unor controale lăsate cu sancţiuni, plus pierderea unui proces mai vechi legat de informatizarea, prin 2002, a spitalului, care a dus la plata unor penalizări, s-au adăugat la situaţia grea.   

Românul se descurcă: tot statul plăteşte…

Medicul a explicat cum vor încerca românii să se descurce, iar cei care încearcă să facă economii cu japca vor plăti de fapt de zece ori mai mult!

„În urmă cu o lună, s-a semnat noul Contract-cadru, care defineşte relaţiile între prestatorii de servicii medicale şi Casa Judeţeană de Sănătate”.

„Conform acestui contract-cadru, medicii de familie nu au voie să consulte gratuit decât doar 20 de pacienţi [pe zi], iar următorii trebuie să plătească”.

„La o analiză mai atentă, o să vedeţi că, de fapt, bolnavul, deşi plăteşte, nu are dreptul să beneficieze de o reţetă compensată!”.

Medicul este convins că aceasta nu va duce la altceva decât la aglomerarea serviciilor de urgenţă, pacienţii căutând să se interneze o zi sau mai multe, doar pentru a obţine o reţetă cu reducere, pe care nu o mai obţin ambulatoriu.

Altfel, românii poartă boala pe picioare… Medicul atrage atenţia că reţeta compensată costă Casa de Asigurări de Sănătate, în medie, 150 lei, pe când pentru o internare „costurile sar de 10 ori”, la 1.500 lei, cât este valoarea medie a unei internări! 

Migraţia medicilor

Scăderea, cu un sfert, a salariilor medicilor va avea consecinţe grave, mai crede medicul: aceasta ar putea duce chiar la plecarea din ţară, în continuare, a cadrelor medicale.

Deja, la serviciile de urgenţă în special, există „o criză acută de personal”, spune medicul.

Şi este păcat că s-a ajuns aici, după ce învăţământul de stat a cheltuit bani publici pentru instruirea unor cadre medicale care sunt nevoite apoi să părăsească ţara.

Citit 2596 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.