Cu trotinetele electrice, la Galaţi, se circulă haotic. În teorie, distracția iresponsabilă se amendează
Foto: Primăria Galați

Cu trotinetele electrice, la Galaţi, se circulă haotic. În teorie, distracția iresponsabilă se amendează
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Codul Rutier prevede reguli clare după care ar trebui să se desfășoare circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice, nu demult apărute pe străzile din Galați. Nerespectarea regimului după care trebuie exploatate aceste vehicule atrage amenzi mari, având în vedere categoria care le folosește cu preponderență, valoarea sancțiunii putând să depășească 1.100 de lei.

Trotinetele electrice din Galați nu și-au atins scopul de mijloace de transport alternative, dar cu siguranță sunt în topul distracțiilor puștilor, aflați, mulți dintre ei, mult sub pragul majoratului. Posibilitatea de a conduce un astfel de vehicul fără vreun permis și în schimbul unei sume relativ mici de bani li se pare multora o distracție de nerefuzat, fără a ține cont că totuși ar trebui făcută după niște reguli. Și care nu sunt deloc abstracte, ci bine stabilite în Codul Rutier, conform modificărilor făcute la începutul anului trecut și care prevăd o serie de obligații și interdicții în regimul circulației pe drumurile publice a acestor vehicule. Când taie străzile în lung și în lat, trec razant prin calea mașinilor, fac slalom prin parcări sau circulă de-a dreptul pe trotuare, printre pietoni, punându-i în pericol, utilizatorii nu conștientizează că riscă nu doar să se pună pe ei sau pe alții în pericol, dar și că riscă amenzi usturăroare.

Casca și buletinul, obligatorii

Contrar a ceea ce se poate vedea în practică pe străzi, trotinetele nu pot fi conduse decât de persoane care au împlinit vârsta de 14 ani, nicidecum de copii mai mici. Adolescenții cu vârsta de până la 16 ani sunt obligaţi să poarte cască de protecție, mai ales când se deplasează pe partea carosabilă. Este interzis transportul pasagerilor, adică circulaţia a mai mult de o persoană pe o trotinetă, aspect iarăși nesocotit de către adolescenții care găsesc că e mai distractiv să împarți plimbarea cu cineva.

Trotinetele electrice pot fi conduse numai pe pistele pentru biciclete, iar în locurile unde acestea lipsesc, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25 km/h.

Respectarea acestor reguli ar trebui, teoretic, să prevină producerea unor evenimente nedorite și tot preventiv ar trebui verificată de polițiști. În cazul constatării încălcării uneia sau mai multor prevederi, aceștia pot da amenzi a căror valoare este cuprinsă între 270 și 1.160 de lei, conform prevederilor OUG 195/2002, modificată în cadrul ședinței de Guvern din 4 februarie 2020.

Citit 5295 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.