Cu trotinetele electrice, la Galaţi, se circulă haotic. În teorie, distracția iresponsabilă se amendează
Foto: Primăria Galați

Cu trotinetele electrice, la Galaţi, se circulă haotic. În teorie, distracția iresponsabilă se amendează
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Codul Rutier prevede reguli clare după care ar trebui să se desfășoare circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice, nu demult apărute pe străzile din Galați. Nerespectarea regimului după care trebuie exploatate aceste vehicule atrage amenzi mari, având în vedere categoria care le folosește cu preponderență, valoarea sancțiunii putând să depășească 1.100 de lei.

Trotinetele electrice din Galați nu și-au atins scopul de mijloace de transport alternative, dar cu siguranță sunt în topul distracțiilor puștilor, aflați, mulți dintre ei, mult sub pragul majoratului. Posibilitatea de a conduce un astfel de vehicul fără vreun permis și în schimbul unei sume relativ mici de bani li se pare multora o distracție de nerefuzat, fără a ține cont că totuși ar trebui făcută după niște reguli. Și care nu sunt deloc abstracte, ci bine stabilite în Codul Rutier, conform modificărilor făcute la începutul anului trecut și care prevăd o serie de obligații și interdicții în regimul circulației pe drumurile publice a acestor vehicule. Când taie străzile în lung și în lat, trec razant prin calea mașinilor, fac slalom prin parcări sau circulă de-a dreptul pe trotuare, printre pietoni, punându-i în pericol, utilizatorii nu conștientizează că riscă nu doar să se pună pe ei sau pe alții în pericol, dar și că riscă amenzi usturăroare.

Casca și buletinul, obligatorii

Contrar a ceea ce se poate vedea în practică pe străzi, trotinetele nu pot fi conduse decât de persoane care au împlinit vârsta de 14 ani, nicidecum de copii mai mici. Adolescenții cu vârsta de până la 16 ani sunt obligaţi să poarte cască de protecție, mai ales când se deplasează pe partea carosabilă. Este interzis transportul pasagerilor, adică circulaţia a mai mult de o persoană pe o trotinetă, aspect iarăși nesocotit de către adolescenții care găsesc că e mai distractiv să împarți plimbarea cu cineva.

Trotinetele electrice pot fi conduse numai pe pistele pentru biciclete, iar în locurile unde acestea lipsesc, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25 km/h.

Respectarea acestor reguli ar trebui, teoretic, să prevină producerea unor evenimente nedorite și tot preventiv ar trebui verificată de polițiști. În cazul constatării încălcării uneia sau mai multor prevederi, aceștia pot da amenzi a căror valoare este cuprinsă între 270 și 1.160 de lei, conform prevederilor OUG 195/2002, modificată în cadrul ședinței de Guvern din 4 februarie 2020.

Citit 4772 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:03

11 comentarii

 • postat de comunismul
  Joi, 24 Iunie 2021 15:38
  5.13.164.***
  nu a fost gandita bine treaba asta! folosesti chestiile astea si apoi le lasi asa la voia intamplarii! nu mi se pare normal sau firesc da in fine!
  0
  3
  Raportează
 • postat de sescu
  Sâmbătă, 12 Iunie 2021 23:24
  92.85.61.***
  Niste imbecili de toate varstele si sexele circula cu asa ceva, in primul rand ca arata PENIBIL, si ca barbat de peste 18 ani trebuie sa duci o lipsa grava de barbatie sa mergi cu o TROTINETA, exista biciclete, pana si skateboard'uri electrice, exista mers pe jos, exista autobuze, masini personale, nu inteleg de ce ar merge cineva cu o trotineta.
  De asemeni, acesti trotinetisti de ocazie nu lasa nici o sansa de a-ti sari in fata, fie ca esti pieton sau mergi cu bicicleta/masina.
  Parca's facuti toti la indigo. Pe copii ii inteleg, dar vezi o tona de oameni mari si fara minte cum incurca lumea cu ele.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Să fim mai rezonabili la nou
  Marți, 08 Iunie 2021 20:56
  213.233.88.***
  Haotic se circulă in general, vehicule, autovehicule....hai, nu trotinetele sunt incurcă lume. Și trotinetele de picior, nu incurcă circulația ? Hai mai moale, suntem reticenți la nou, ciudoși unii. Accidentele grave, urâte, nu sunt făcute de trotinete, biciclete, triciclete in oraș.
  17
  3
  Raportează
 • postat de lucian
  Marți, 08 Iunie 2021 14:10
  92.223.167.***
  Se da vina pe copii. Frumos!
  Intr-un oras rosu-conservator unde fiecare a facut ce a vrut si unde toti sunt impotriva la tot! Mai ales la nou!
  Invit pe toti sa analizeze starea educatiei in orasul Galati.
  Ce simplu este sa dai vina pe copii? Dar pe parintii care ar fi trebuit sa educe acesti copii cine-i educa?
  Si atunci intreb: trotineta este de vina?
  18
  9
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 08 Iunie 2021 12:22
  5.2.205.***
  Trotinete sunt peste tot in tara si in afara, conteaza calitatea umana si educatia.
  Si mai ales cum se aplica legea.
  2
  45
  Raportează
 • Marți, 08 Iunie 2021 11:04
  78.96.82.***
  Plozi needucați și al căror loc este la groapa de gunoi, lucru de altfel valabil și pentru părinții lor dezechilibrați care nu înțeleg / nu sunt în stare să-și educe progeniturile! Iar Poliția asta Locală nu face nimic!!!

  De săptămâni bune, în spatele blocurilor B1 de pe Str. Roșiori, se strâng câteva zeci de elevi "eminenți" de la "mirobolanta" școală 28 (școală de 2 Lei și 80 bani) în diverse reprize și perturbă liniștea și ordinea publică! Fac gălăgie, înjură și râd haotic de cred că se aude din Centru, trag de / lovesc gardurile, lasă gunoaie atât pe ce-a mai rămas din tartanul fostei zone de recreere, cât și în curțile blocurilor. Dacă le atragi atenția, te iau la mișto, eventual te și înjură și-ți mai zic că este „domeniu public”... Dacă așa te comporți pe domeniul public... să ne ferească Dumnezeu peste câțiva ani de astfel de cretini cu drept de vot, drept de a conduce o mașină etc.

  Ieri a venit iar Poliția Locală a vieții sesizată de un domn de la parter (scara 4, cred...). Erau foarte indignați că au fost iar chemați și, dacă am auzit bine, cred că l-au amendat pe cetățean conform unei legi 60 pentru că a făcut prea multe sesizări... Să înțeleg că nu mai trebuie să chemăm poliția, oricare ar fi ea, și să ne facem singuri dreptate?!?!

  Vă rog frumos să veniți și să scrieți un articol. Vreau să aud și punctul de vedere al Poliției Locale INCOMPETENTE!
  6
  54
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 08 Iunie 2021 08:46
  5.2.209.***
  pe nimeni nu intereseaza nimic, banul vorbeste, banul sa iasa.
  5
  42
  Raportează
 • Marți, 08 Iunie 2021 08:33
  89.39.81.***
  Ma scuzi, sunt din Galați și de fiecare data când ies afara străbat orasul în lung și în lat și niciodată nu mi a fost dat sa vad ca efectiv pietonii nu au pe unde trece din cauza acestor trotinete. Într-adevăr faleza este uneori suprasolicitat atât de pietetoni cat și de animal, copii cu role și biciclete, nu ne putem plânge ca trotinetele sunt cea mai mare problema. Se pare ca încă nu ați intes scopul acestor trotinete, probabil de asta aveți și o problema ca sunt lăsate peste tot, și cum este posibil sa va împiedicați de ele sau sa le călcați pentru a putea trece? Nu vedeți? Sau care este de fapt adevărată problema?
  40
  17
  Raportează
 • postat de Logan
  Marți, 08 Iunie 2021 08:26
  86.123.138.***
  Foarte bine. Intr-o tara haotica cu oameni haotici(nu toti), e normal sa faca fiecare ce vrea. Pana cad se intampla ,intamplarea....e doar o chestiune de timp.
  1
  44
  Raportează
 • postat de Ursus
  Marți, 08 Iunie 2021 07:19
  89.136.2.***
  Politie neinteresata de subiect si, de ceva vreme, inexistenta pe strada! Probabil au descoperit ca leafa merge oricum. Ca de obicei, trebuie ca mai intai sa se intample vreo nenorocire, pentru ca apoi sa ii vedem vreo doua zile in actiune, inainte de a disparea din nou. Traiesc cu senzatia ca nimeni nu se mai ocupa cu impunerea respectarii legilor si fiecare dintre noi e pe cont propriu. Conducatorii nostri au alte prioritati. Tara lui Papura Voda!!!
  2
  47
  Raportează
 • postat de Pieton
  Marți, 08 Iunie 2021 01:53
  86.124.117.***
  Este teroare cu TOATE TROTINETELE, atât electrice cât și clasice, atât pe carosabil dar, mai ales pe trotuar!!!
  Pe trotuare, EFECTIV NU SE MAI POATE CIRCULA CA PIETON!!!
  Aceste trotinete fac circulația imposibilă pentru pietoni atât prin faptul că se circulă într-un mod dement cu ele dar si prin faptul că stau abandonate cu sutele, zi si noapte, absolut pe toate trotuarele și aleile și potecile din Galați, de am ajuns să călcăm pe ele, să ne împiedicăm noaptea de ele, să ne rupem oasele dacă mergem până la tomberon să aruncăm gunoiul!!!

  În zona înconjurătoare a blocului în care locuiesc eu, sunt, în fiecare seară-noapte, cel puțin 5-6-7 trotinete electrice abandonate în așa fel încât, dacă nu ești foarte atent, ai ocazia să-ți rupi gâtul.
  23
  68
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.