Profesorii, revoltaţi: „Să se taie din cheltuielilor parlamentarilor”

Profesorii, revoltaţi: „Să se taie din cheltuielilor parlamentarilor”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 65 de cadre didactice de la SIP s-au înscris pentru miting la Bucureşti *

Deşi sperau să fie doar un vis urât, dascălilor li s-a confirmat că li se va tăia 25 la sută din fiecare salariu.

Atmosfera din cancelarii e destul de sumbră. Nedreptăţiţi, umiliţi, revoltaţi, şocaţi, cei mai mulţi dintre profesori sunt hotărâţi să facă grevă.

Cei mai mulţi ne-au declarat că ar fi acceptat fără să crâcnească să li se taie din salarii, dacă ar fi văzut că parlamentarii sunt dispuşi să facă măcar acelaşi sacrificiu şi să-şi reducă cheltuielile.

„Se ia de fiecare dată tot de la săraci”

„Am citit în presă că parlamentarii cheltuiesc peste 380 de milioane de lei vechi pe lună, în timp ce noi trebuie să strângem cureaua pentru a treia oară anul acesta. Şi sigur nu se va opri aici”.

„Dacă ar fi fost un sacrificiu  suportat de către toţi la fel, poate nu m-ar fi deranjat. Dar se taie de fiecare dată doar de la săraci”, ne spune un cadru didactic.  

„Întotdeauna ne-au crezut prea slabi”

„E revoltător felul în care noi, profesorii, suntem trataţi, atât de guvern, cât şi de părinţi. Sunt un cadru didactic cu 9 ani vechime, gradul II şi cu un salariu de 1.000 de lei”.

„Nu m-am gândit niciodată că e prea mult sau prea puţin. Ştiam la ce salariu mă aştept în momentul în care am ales aceasta profesie minunată, unică, plină de satisfacţii spirituale”.

„Ce ne nemulţumeşte? Bătaia de joc cu care suntem trataţi, terfelirea demnităţii noastre, faptul că întotdeauna ne-au crezut mult prea slabi pentru a acţiona, mult prea educaţi pentru a bloca drumurile, mult prea dedicaţi copiilor noştri”.

„Sunt diriginta unei clase terminale şi nu vreau să sufere copiii. Dar să ştiţi că ei ne înţeleg... Chiar ne-au asigurat ca vor demonstra cu noi, iar gestul lor e chiar emoţionant. Vrem să ne recâştigăm onoarea”, notează pe site-ul „Vieţii libere” o profesoară.

„Impozite diferenţiate şi controlul economiei subterane”

Liderul de sindicat de la Şcoala Nr. 22, profesorul Nicolae Grosu, e de părere că guvernanţii au procedat cât se poate de prost apelând la diminuarea salarială a bugetarilor şi aşa plătiţi prost.

„Nu acestea sunt măsurile pe care le luau nişte guvernanţi care voiau într-adevăr sa se gândească la binele ţării. Ar fi trebuit să se impoziteze diferenţiat salariile. Reducerea salariilor e cel mai simplist şi mai iresponsabil mod de a rezolva problema”.

„Ei ar trebuit să caute sumele colosale din economia subterană, pentru că, în condiţiile de faţă, nu vom fi afectaţi doar noi, bugetarii. Nici pentru cei din mediul privat nu va mai fi nicio perspectivă. Dacă scade puterea de cumpărare, efectele negative vor fi generale”, spune Nicolae Grosu.

„Suntem pregătiţi pentru miting”

Cum profesorii gălăţeni au decis încă din luna martie să nu treacă notele în catalog, următorul pas din seria de proteste va fi mitingul de miercuri, 19 mai, de  la Bucureşti.

„Deja avem 65 de profesori din Galaţi şi Tecuci care vor merge la miting. Ar fi vrut să vină mai mulţi, dar închirierea unui autocar costă destul de mult”, ne-a declarat liderul SIP Valeriu Diculescu.

Citit 2303 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.