De ce ajung arborii pericole publice în Galaţi. Două sesizări şi o audienţă pentru acelaşi copac
Foto: Marian Calestru

De ce ajung arborii pericole publice în Galaţi. Două sesizări şi o audienţă pentru acelaşi copac
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Din mai 2020, de când a sesizat prima dată Primăria Galaţi că arborele din faţa casei lui s-a înclinat periculos peste gard şi curte, gălăţeanul Aurelian Avram tot aşteaptă ca autorităţile să constate dacă prezintă sau nu pericol de prăbuşire. Şi, evident, să ia măsuri. După două sesizări şi o audienţă, copacul e tot acolo. 

„În urmă cu peste un an, am făcut o sesizare la Primărie prin care rugam să se constate dacă un copac de pe domeniul public, din faţa locuinţei mele, prezintă risc de prăbuşire peste gardul şi gospodăria mea. Este vorba despre un salcâm care, pe zi ce trece, se înclină tot mai mult, ajungând să se sprijine pe reţeaua de cabluri electrice. După un an de aşteptare, văzând că nu s-a prezentat nimeni să vadă şi să-mi comunice măcar telefonic rezultatul constatării, am revenit cu o a doua sesizare, pe data de 12 aprilie 2021. Am primit, ca şi la prima sesizare, acelaşi răspuns tip, prin care mi se comunica înregistrarea cererii mi se transmit mulţumiri pentru implicarea în problemele comunităţii”, ne-a povestit, într-o scrisoare trimisă la redacţie, gălăţeanul Aurelian Avram, abonat al ziarului „Viaţa liberă”.

Ce i s-a răspuns

În prima adresă a Primăriei Galaţi, din 5 iunie 2020, era asigurat că sesizarea sa din 14 mai 2020 a fost înregistrată în evidenţa Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat: „Un reprezentat al Primăriei va face o evaluare prealabilă în teren a stării fitosanitare şi a gradului de îmbătrânire, respectiv pericolul pe care acesta îl prezintă asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, ulterior se va înainta societăţii Gospodărire Urbană SRL spre competentă soluţionare. Din cauza numărului mare de solicitări venite din partea cetăţenilor privind tăierea/fasonarea arborilor, prioritizarea acestora se va face ţinând cont de numărul de înregistrare, de arborii evaluaţi fitosanitar şi de urgenţele ce pot apărea în urma intemperiilor pe parcursul anului. Mulţumim pentru înţelegere şi pentru implicarea dumneavoastră în problemele comunităţii”.

Foto: Marian Calestru

Pe 11 mai 2021, la cea de-a doua sesizare, răspunsul a fost acelaşi, sigura diferenţă între cele două adrese ale Primăriei fiind numerele şi datele de înregistrare.

Audienţă la Primărie

„Încurajat de mulţumirile pentru implicare, am aşteptat o perioadă de timp pentru rezolvare, dar în zadar. Am încercat şi cu o audienţă la dl inginer Vals şi la dna Dobre care m-au ascultat cu răbdare şi mi-au promis că se va rezolva. Văzând că rezultatul este acelaşi, m-am decis să vă prezint dumneavoastră modul în care Primăria îşi respectă cetăţenii”, ne-a scris gălăţeanul.

După codul portocaliu de marţi seara, şi după avalanşa de sesizări privind arborii rupţi sau doborâţi de vânt, crengile frânte sau smulse, l-am sunat pe dl. Avram şi am mers să vedem şi noi arborele de care se simte ameninţat. Lăsăm autorităţile să judece dacă temerile cetăţeanului sunt sau nu îndreptăţite.

Nu mai puţin adevărat este că tot oraşul este plin de arbori uscaţi complet sau pe jumătate, dovadă fiind imaginile trimise de cititori sau făcute de noi. Fie că vorbim despre artere mari cum sunt Brăilei, Oţelarilor, Oltului, Domnească sau bulevardul Marii Uniri, ori despre cei din interiorul cartierelor, copacii uscaţi sau nefasonaţi corect şi la timp pot provoca probleme grave.

Copaci uscaţi sunt la tot pasul

Copaci uscaţi care ar trebui îndepărtaţi de pe domeniul public se află în mai toate cartierele Galaţiului, cei din imagine, la distanţă de câteva sute de metri unul de celălalt, sunt situaţi pe strada Brăilei, primul pe sensul de coborâre spre Ţiglina, la ieşirea din parcarea situată în spatele Mc Donald's (care serveşte şi drept punct de plecare pentru unele curse cu destinaţia Aeroportul Otopeni), iar cel de-al doilea, pe sensul de urcare, mai sus de blocul Privilege. Că sunt uscaţi, se vede cu ochiul liber, ambii fiind foarte înalţi, cu potenţial de bloca în totalitate calea de acces în zonă şi de a răni trecători sau avaria maşini.

Foto: Silviu Anton, Anca Spânu

Imagini trimise de cititorii care ne-au sesizat că în Micro 39b, bloc K8, sunt patru plopi de peste 20 de metri care ameninţă să se prăbuşească

Citit 2560 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 02:35

13 comentarii

 • postat de Titishor
  Vineri, 18 Iunie 2021 00:29
  86.125.62.***
  La numarul copacilor uscati a contribuit firma care a sapat sa bage cablurile.
  (...)
  Stim toti despre ce firma e vorba.
  Au ales trasee la intamplare si mai convenabile pentru sapat.
  Desi au fost sesizari la primarie ca au ramas trotuare nereparate, inca nu s-a rezolvat nimic.
  Primaria a raspuns ca a notificat respectiva firma si ... atat.
  A trecut un an si jumatate, de reparat n-a reparat nimeni, (39C - daca e cineva interesat).
  Am avea vre-o speranta ca primaria ar putea impune respectivei firme sa planteze copaci unde au aparut cei uscati de-a lungul traseelor de cablu?
  Sau sa auzim de vre-o sanctiune din partea celor de la mediu?
  0
  5
  Raportează
 • postat de niki
  Joi, 17 Iunie 2021 18:28
  5.13.214.***
  Nu cred ca ar trebui facuta cerere pentru a taia arborii uscati. Sunt oameni platiti sa mearga prin oras sa observe si apoi sa ia masuri de taiere a acestora,dar...ce bine este in birouri. Pe str.Otelarilor sunt cel putin 20 de arbori uscati.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Maria
  Joi, 17 Iunie 2021 16:56
  89.39.81.***
  Probleme neplacute sunt si cu duzii-aguzii din Mazepa 1,aleea pietonala in plina renovare,modernizare.
  Nu cred ca in cartier mai sunt crescatori de viermi de matase. Pacat de pavimentul nou care se va imbacsi,si de...patinoarul ce se va forma dupa fiecare ploaie!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Joi, 17 Iunie 2021 15:43
  81.12.149.***
  Nu mai apelaţi domnilor la directorii de la Primărie, gen Vergiliu Vals sau alţii ca el!
  Ei sunt ca şi în Moarte Clinică de vreo doi ani. Să vedeţi cum se trezesc ei taman înainte de Alegeri.. şi ştiu şi la ce partid să găsească loc!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dogaru Ioan
  Joi, 17 Iunie 2021 11:51
  86.124.205.***
  Diabolic! Am sisizat si eu de cateva ori pe saitul primariei aceasta situatie. Locuiesc in micro20 la unul din blocurile din marginea extrema a orasului, este un salcam in fata blocului uscat de ani de zile, nimic, nicio actiune, dar plopii de pe drumul exterior blocului, plopi puternici, vigurosi au fost taiati de o multime de utilaje ale primariei. Nu pot decat sa coppy past mesajul domnului de mai sus......taierile de arbori,ca si fasonarea lor parca sunt facute de nebuni in galati.sunt taiati arbori sanatosi si care nu prezinta nici un pericol,in timp ce orasul e plin de copaci uscati,sau care stau sa cada.oare nu exista un specialist in domeniu in cadrul primariei?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 17 Iunie 2021 11:07
  89.39.81.***
  O casa ,sau o masina peste care cadeun copac ,nu costa cat o drujba si o juma de litru de benzina.L-ai taiat l-ai bagat in cur-te si gata nene.Vecinii stiu cum statea copacul,sau in ce stare era,ii faci o poza cu tilimobilu,si gata.Primaria e a orasului a noastra care va sa zica,domeniul public tine de primarie si copacii deci copacii sunt si ai nostri.O gramada de sesizari,de audiente ,de promisiuni desarte ,pai pana ajungi la primarie ai si facut un gratar din lemnul uscat si lai papat cu vecinii ,cum ar trebui sa facem.ce atata abureala ?ai plantat altul in loc de care doresti si gudbay.
  0
  0
  Raportează
 • postat de niki
  Joi, 17 Iunie 2021 10:52
  5.13.214.***
  Pentru a taia un arbore uscat nu cred ca trebuie facuta cerere. Sunt oameni platiti pentru a sesiza si a lua masuri de taiere a acestora dar... ce bine e in birouri. Str.Otelarilor are cel putin 20 de arbori uscati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ap
  Joi, 17 Iunie 2021 10:26
  5.13.210.***
  S-au facut nenumarate sesizari pentru taierea copacilor care prezinta pericol de prabusire in Tiglina 2
  Raspuns primarie: multumim....vom face....vom drege...sunteti foarte importanti ...zona dumneavoastra este intr-un plan de modernizare...blah blah blah....rezultat : copacii se rup bucata cu bucata peste cladiri masini si oameni.
  Domnul Primar pune borduri si face strazi si noua ne cad copacii in cap....asta cand nu taie el copacii sanatosi..."pentru binele nostru".
  v-am votat ...mare greseala...ne-ati pacalit pe toti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de rodax
  Joi, 17 Iunie 2021 09:43
  193.231.148.***
  taierile de arbori,ca si fasonarea lor parca sunt facute de nebuni in galati.sunt taiati arbori sanatosi si care nu prezinta nici un pericol,in timp ce orasul e plin de copaci uscati,sau care stau sa cada.oare nu exista un specialist in domeniu in cadrul primariei?
  3
  36
  Raportează
 • postat de Sorin Temelie
  Joi, 17 Iunie 2021 09:34
  81.196.55.***
  Primăria, primăria, primăria... pentru tot ce se întâmplă, doar primăria e de vină.
  E simplu, copaci, spații verzi → Gospodărire sau ADP cum îl mai știu unii. E greu?
  Dar despre lipsa de personal nu vorbește nimeni, despre asociații care nu-și îngrijesc spațiul lor, tot primăria e de vină?
  A trecut vremea criticilor nefondate, a lungului șir de vorbe goale...
  NOI CE FACEM PENTRU ORAȘ? VREM, DAR NU AJUTĂM CU NIMIC!
  33
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 17 Iunie 2021 09:29
  5.13.168.***
  Nu-i intereseaza! Numai ce vor ei, copacii cu crengi groase sa reachizitioneze lemnul ptr foc... salcia are trunchiul subtire. E greu cand partudul rujat face legea de 30 de ani! Se vede... nici cu ailalti nu mi-e rusinea, aceeasi pleava hoata!

  Daca statul ar fi lucrat la privat, nu rezista nici 2 saptamani ca angajat!
  3
  23
  Raportează
 • postat de Dani
  Joi, 17 Iunie 2021 08:50
  86.124.200.***
  Am cereri pt. fasonare arbori și gard de 4 ani.
  Totul se face pe Pile-Relatii-Cunostinte
  Cererile nu se soluționează după numărul de înregistrare cum ar fi corect
  2
  28
  Raportează
 • postat de Stefania
  Joi, 17 Iunie 2021 08:18
  46.97.176.***
  Si cand se taie faceti reclamatii ca de ce se taie…..
  24
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.