Acces în mijloacele de transport în comun pentru animalele de companie însoţite de stăpân

Acces în mijloacele de transport în comun pentru animalele de companie însoţite de stăpân
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Avem o veste bună pentru dumneavoastră. Veţi avea acces în mijloacele de transport public în comun, alături de animalul de companie. Şi asta pentru că aleşii locali au votat, săptămâna trecută, un nou Regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați.

Documentul permite stăpânilor de animale de companie să călătorească alături de patruped în mijloacele de transport în comun, fireşte, cu obligaţia respectării unor reguli stricte: "În timpul deplasării în mijloacele de transport: câinii de talie mare și medie vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță; câinii de talie mica vor fi ținuți în lesă, în brațe sau în cușca ori în geanta de transport; în mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoțit de un deținător".

De asemenea, Regulamentul mai prevede şi obligaţia "de a deţine în mod obligatoriu carnetul de sănătate al animalului de companie (inclusiv în timpul plimbării acestuia în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun), carnet de sănătate în care este obligatorie consemnarea numărului microcipului, a sterilizării și a vaccinării, iar în cazul celor exceptați de la sterilizare, motivele medicale ale exceptării de la sterilizare; carnetul de sănătate trebuie să fie eliberat de un cabinet veterinar autorizat".

Evident, deţinătorul trebuie să aibă "carnete de sănătate pentru fiecare animal în parte, carnet pe care trebuie să-l prezinte la solicitarea reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, a organelor sanitar veterinare şi a altor organisme abilitate".

Trebuie spus că regulamentul precedent interzicea accesul animalelor de companie în transportul în comun.

Această situaţie a fost semnalată şi de noi, în discuţiile cu autorităţile, dar mai ales de reprezentanţii Animal Society, care au pledat pentru acceptarea câinilor, însoţiţi de stăpâni, în mijloacele de transport în comun. "Pentru a veni în sprijinul stăpânilor de animale, mai ales al celor în vârstă sau cu posibilităţi materiale limitate, ar trebui ca Galaţiul să permită accesul cu animale în mijloacele de transport, în condiţiile legii. Un animal vaccinat, cu carnet de sănătate la zi, cu botniţă şi lesă ar putea astfel să beneficieze de reţeaua de transport în comun", a precizat Animal Society într-o propunere făcută autorităţilor. Şi a dat ca exemplu mari oraşe care permit acest lucru din 2015 sau 2018: Baia Mare, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.

Vom reveni cu alte aspecte importante din noul Regulament în rubricile viitoare.

Citit 11350 ori Ultima modificare Marți, 06 Iulie 2021 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.