Acces în mijloacele de transport în comun pentru animalele de companie însoţite de stăpân

Acces în mijloacele de transport în comun pentru animalele de companie însoţite de stăpân
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Avem o veste bună pentru dumneavoastră. Veţi avea acces în mijloacele de transport public în comun, alături de animalul de companie. Şi asta pentru că aleşii locali au votat, săptămâna trecută, un nou Regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați.

Documentul permite stăpânilor de animale de companie să călătorească alături de patruped în mijloacele de transport în comun, fireşte, cu obligaţia respectării unor reguli stricte: "În timpul deplasării în mijloacele de transport: câinii de talie mare și medie vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță; câinii de talie mica vor fi ținuți în lesă, în brațe sau în cușca ori în geanta de transport; în mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoțit de un deținător".

De asemenea, Regulamentul mai prevede şi obligaţia "de a deţine în mod obligatoriu carnetul de sănătate al animalului de companie (inclusiv în timpul plimbării acestuia în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun), carnet de sănătate în care este obligatorie consemnarea numărului microcipului, a sterilizării și a vaccinării, iar în cazul celor exceptați de la sterilizare, motivele medicale ale exceptării de la sterilizare; carnetul de sănătate trebuie să fie eliberat de un cabinet veterinar autorizat".

Evident, deţinătorul trebuie să aibă "carnete de sănătate pentru fiecare animal în parte, carnet pe care trebuie să-l prezinte la solicitarea reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, a organelor sanitar veterinare şi a altor organisme abilitate".

Trebuie spus că regulamentul precedent interzicea accesul animalelor de companie în transportul în comun.

Această situaţie a fost semnalată şi de noi, în discuţiile cu autorităţile, dar mai ales de reprezentanţii Animal Society, care au pledat pentru acceptarea câinilor, însoţiţi de stăpâni, în mijloacele de transport în comun. "Pentru a veni în sprijinul stăpânilor de animale, mai ales al celor în vârstă sau cu posibilităţi materiale limitate, ar trebui ca Galaţiul să permită accesul cu animale în mijloacele de transport, în condiţiile legii. Un animal vaccinat, cu carnet de sănătate la zi, cu botniţă şi lesă ar putea astfel să beneficieze de reţeaua de transport în comun", a precizat Animal Society într-o propunere făcută autorităţilor. Şi a dat ca exemplu mari oraşe care permit acest lucru din 2015 sau 2018: Baia Mare, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.

Vom reveni cu alte aspecte importante din noul Regulament în rubricile viitoare.

Citit 10023 ori Ultima modificare Marți, 06 Iulie 2021 11:41

9 comentarii

 • postat de Vali
  Vineri, 23 Iulie 2021 11:34
  46.97.20.***
  Buna ziua...prin acest articol suntem informati ca va fi posibil candva in viitor (raportat la data de 23.07.2021) accesul cu animalele de companie in mijloacele de transport in comun? ori ca noul Regulament ce a fost votat la inceputul lunii Iulie este deja aplicabil?
  0
  0
  Raportează
 • postat de AMAIA MUZUCA
  Marți, 06 Iulie 2021 17:31
  109.166.139.***
  ACEAT LUCRU ESTE VALABIL ȘI IN SATU MARE ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 04 Iulie 2021 23:49
  89.136.76.***
  Ham ham la curte nu la bloc (...) anonim periculosi nu usnt cainii ci bipezii care ii detin. Cainuu nu se nasc periculosi, cainii sun t invatati sa devina periculosi de bipezi ordinari care ii antreneaza la lupte si alte alea
  1
  3
  Raportează
 • postat de Ham ham la curte nu la bloc
  Duminică, 04 Iulie 2021 18:51
  89.137.230.***
  Cainii periculosi trebuie sa aiba botnita ! Ne e frica sa mai iesim din case ! Peste tot numai pitbulli, rottweileri ! Faceti ceva ca e plin cartierul de caini periculosi!
  3
  4
  Raportează
 • postat de Doru
  Sâmbătă, 03 Iulie 2021 11:37
  84.117.41.***
  Si botnita unde-i?
  Discutam dupa ce se vor intampla adevarate dragedii!
  6
  6
  Raportează
 • postat de Gălăteanu
  Sâmbătă, 03 Iulie 2021 07:29
  89.39.81.***
  Cine va controla respectarea regulamentului și ce sancțiuni sunt prevăzute? Unde pot reclama călătorii, contravențiile și în cât timp se vor lua măsuri? Cum vor fi protejați cei care au alergii?
  4
  6
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 02 Iulie 2021 21:57
  89.136.76.***
  O bataie de joc doar un caine intr-un autobuz
  4
  3
  Raportează
 • postat de Gabi
  Vineri, 02 Iulie 2021 21:48
  5.13.218.***
  Un pas spre civilizație... Îmi amintesc cu oroare de câinele utilitar căreia i s-a interzis accesul în mașină, deși misiunea sa era să își ajute stăpânul orb...Aștept cu nerăbdare și modificarea legislației privind accesul cu animale de companie și în alte spatii publice: magazine, restaurante, Mall, parcuri (Grădina Botanică - unde culmea au acces maidanezii, respectiv Zoo, unde situația este identică).
  3
  4
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 02 Iulie 2021 14:49
  109.166.132.***
  Si intr-un autobuz aglomerat cum poti vedea ca mai e Inca in stapan cu catelul? Si daca tu ai urgenta sa ajungi la vet da in autobuzul care vine e deja o babuta care-si plimba catelul, tu nu ai voie sa urci? E o bataie de joc.
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.