Microciparea şi sterilizarea căţeilor, obligaţii pentru stăpâni

Microciparea şi sterilizarea căţeilor, obligaţii pentru stăpâni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii utile. Așa cum v-am informat în cadrul ediției de săptămâna trecută, a fost votat un nou Regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați, care conţine prevederi diferite de cel anterior. În afară de faptul că a fost permis accesul animalelor de companie, însoţite de stăpâni, în mijloacele de transport public local, printre noile reglementari se regăsesc și câteva legate de câinii cu proprietari și drepturile/ obligaţiile celor din urmă. Parte a schimbării a fost solicitată de Grupul de Acțiune Comunitară Galați, constituit în urmă cu doi ani, la inițiativa Animal Society și Four Paws International.

Astfel, textul regulamentului este completat în spiritul legii naționale, care menționează obligativitatea microciparii, înregistrării și sterilizării câinilor cu stăpân (iar în cazul celor exceptați de la sterilizare, motivele care justifică acest lucru). Așadar, "deținătorii de animale au obligația de a deține în mod obligatoriu carnetul de sănătate al animalului de companie, inclusiv în timpul plimbării acestuia în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun, carnet de sănătate în care este obligatorie consemnarea numărului microcipului, a sterilizării și a vaccinării". Măsura este una salutată de asociațiile de protecție a animalelor, care militează pentru sterilizarea în masă, ca unică soluție umană, durabilă și eficientă în ceea ce privește controlul populației canine.

Grupul de Acțiune Comunitară Galați și-a propus să participe activ la acțiunile de promovare a noii reglementari, prin distribuirea de flyere, afișe şi materiale publicitare, care să ofere informații concrete proprietarilor de câini și să îndemne la respectarea legii.

"Din păcate, există și stăpâni de câini mai puțin responsabili, care aleg să își înmulțească animalul de companie, neavând un control asupra viitoarelor generații de pui. Câinii rezultaţi din înmulțire ajung ori în stradă, fiind supuși unor condiții vitrege de trai, accidentelor, maltratării, fie, la rândul lor, ajung în posesia altor proprietari iresponsabili care perpetuează problema", susține Anamaria Dandes, coordonatorul grupului.

Citit 1161 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iulie 2021 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.