Zeci de amenzi pentru dat cu barosul fără autorizație

Zeci de amenzi pentru dat cu barosul fără autorizație
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pandemia a frânat cheful gălățenilor de plimbare și socializare, dar a sporit avântul muncitoresc în gospodărie. Mulți s-au apucat să își renoveze locuințele sau să le extindă, dar din cauza birocraţiei și a costurilor mari necesare obținerii autorizaţiilor, au recurs la clasica metodă ”taci și faci”. În zeci de cazuri, tăcerea i-a costat, pentru că operele lor au ajuns la urechile poliţiştilor locali și s-au tradus în amenzi și acte de desființare sau obligare de intrare în legalitate.

Pereții sparți, balcoanele extinse sau alte genuri de construcții pe domeniul public în scopul extinderii proprietății au făcut parte din peisajul ”arhitectural” de pandemie. Gălăţenii, dornici să facă ceva în lipsa posibilității de a se plimba sau distra așa cum făceau înainte, și care au avut şansa să își schimbe mediul locativ, s-au apucat de treabă. Mulți, fără acte, pentru că procedurile sunt greoaie, necesită mult timp și, mai ales, costă bani. Aşa că manoperele s-au făcut de multe ori cu ochii închiși, dar nu toți vecinii au fost îngăduitori. Astfel, zeci de situaţii au ajuns, în prima jumătate a acestui an, la cunoștința polițiștilor locali, care fie au stopat lucrările, fie i-au obligat pe proprietari să intre în legalitate, măsură aplicată, de altfel, în majoritatea cazurilor. Amenzile, în valoare totală de 76.000 de lei, au însoțit însă mai toate măsurile.  ”În 15 dintre cazuri s-a luat măsura de sistare a lucrărilor, în alte 64 de situații s-a dispus intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, iar în patru cazuri, polițiștii locali au luat decizia desființării construcţiilor executate ilegal şi aducerii terenului, proprietatea Municipiului Galaţi, la starea iniţială. În cazul construcţiilor executate fără autorizaţie de construire, dar care se încadrează în termenul de prescripţie de trei ani prevăzut de art. 31 din Legea 50/1991, au fost întocmite 160 de procese verbale de constatare prin care a fost dispusă sistarea lucrărilor, în două cazuri, intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire în 39 de cazuri și desfiinţarea construcţiilor executate ilegal şi aducerea terenului la starea inițială, în 11 cazuri”, a explicat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați.

Abuzuri în clădiri din zonele istorice 

Gălățenii care au făcut lucrări sau modificări, fără autorizațiile necesare, în incinta clădirilor aflate în zonele istorice stabilite prin hotărâre de Consiliu Local nu au scăpat doar cu amendă. În astfel de cazuri modificările sunt considerate infracțiune, polițiștii locali constatând mai multe astfel de cazuri în primele șase luni ale anului. Acestora li s-au adăugat situaţiile în care gălățenii care au făcut modificări ce se încadrau în categoria contravențiilor nu au sistat lucrările, așa cum au dispus echipele de control. Astfel, nouă au fost, în total, cazurile în care Poliția Locală a constatat infracţiuni în domeniul disciplinei în construcții și a declinat soluţionarea dosarelor unităților de poliție națională şi Parchet. 

CITEȘTE ȘI: Cum se cere intrarea în legalitate a balcoanelor de la parterul blocurilor

Citit 7495 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iulie 2021 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.