Peste 5.700 de deranjamente și incidente Electrica
Foto: Marian Calestru

Peste 5.700 de deranjamente și incidente Electrica
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Conform unei informări prezentate de Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Galați în cadrul Comisiei de dialog social a Prefecturii, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021, în instalațiile electrice de distribuție ale Sucursalei Galați  s-au produs 209 incidente și 5.553 de deranjamente. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, se constată o scădere cu 3 la sută a numărului incidentelor și cu 16 la sută a deranjamentelor.

Conform documentului citat, incidentele de anul acesta s-au produs astfel: 108 pe liniile electrice aeriene de medie tensiune (LEA MT), 75 pe cele subterane (LES MT), zece în puncte de alimentare, 16 în stații de transformare. Cele mai multe deranjamente s-au produs în branșamente (4.480), 518 în LEA JT, 43 în LES JT, 497 în puncte de alimentare, alte 15 deranjamente fiind înregistrare în iluminatul public. „De remarcat este că, în semestrul I din 2021, din totalul de 5.533 de deranjamente înregistrate prin intermediul serviciului call-center, 982 (17 la sută) sunt identificate în instalațiile utilizatorului, restul fiind produse în instalațiile operatorului de rețea”, se menționează în document.

În ceea ce privește remedierea deranjamentelor, durata medie de întrerupere a unui abonat, față de primele șase luni de anul trecut, a crescut cu 38 de minute în urban (2h 18 min, față de 1h 50 min) și cu 18 minute în rural (3h 35 min, de la 3h 17 min). Creșterea este legată, conform DEER Galați, de multitudinea de condiții meteo deosebite (durata codului galben/portocaliu), față de semestrul I din 2020.

Principalele cauze ale incidentelor produse în perioada ianuarie-iunie 2021 au fost defecte normale în exploatarea instalațiilor (83), condiții meteo deosebite (79) și intervenții ale terților (31).

În finalul raportului prezentat, DEER Sucursala Galați afirmă că anul 2020 a însemnat un program de investiții de aproximativ 35 milioane lei, iar pentru 2021 există un plan asemănător, la care se adaugă încă 7,5 milioane lei din fonduri europene. Documentul menționează mai multe lucrări de modernizare programate, atât în municipiile Galați și Tecuci, cât și în comune din județ, precum și că va acorda o atenție sporită la eliberarea avizelor de amplasament, în special pentru lucrările care se execută în mun. Galați, pentru evitarea deteriorării cablurilor subterane și apariției de incidente.

„Rețeaua electrică din Galați nu este subdimensionată față de consumul actual. Probleme apar atunci când avizele nu sunt în concordanță cu realitatea. Practic, consumatorii solicită inițial o anumită putere instalată, iar ulterior constată că nevoile reale sunt altele. Mai apar astfel tot felul de echipamente electrocasnice, și nu numai, care suprasolicită instalația electrică. Acest fapt, cumulat cu condițiile meteo deosebite din ce în ce mai des întâlnite (indiferent de anotimp), duce la apariția întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie electrică. Și mai există o situație, din ce în ce mai des întâlnită, atât pe raza municipiului, cât mai ales în localitățile de pe raza județului care sunt într-o continuă dezvoltare. Aici, de cele mai multe ori, primăriile extind localitățile, practic eliberează certificate de urbanism și autorizații de construire fără a se asigura că în zonă sunt și utilități. De aici apar atât de multe nemulțumiri din partea cetățenilor”, mai afirmă conducerea DEER Galați în documentul prezentat Comisiei de dialog social.

Citit 3337 ori Ultima modificare Luni, 02 August 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.