Miriștile și zonele de agrement sunt vulnerabile la foc

Miriștile și zonele de agrement sunt vulnerabile la foc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vara este anotimpul propice pentru marile incendii provocate de focuri nesupravegheate, tipice fiind cele de miriști și vegetație uscată, dar și cele izbucnite în zone de agrement, la grătare sau alte activități ce implică folosirea focului deschis. Pompierii atrag atenția populației, dar mai ales autorităților publice, să ia măsurile necesare pentru a preveni astfel de incidente, ce se pot transforma cu ușurință în tragedii. 

Cei care au în proprietate sau administrare zone de agrement, terenuri agricole sau alte obiective care implică utilizarea focului deschis ori deținerea unor cantități mari de combustibili, sunt principalii vizați de avertismentul emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Dat fiind faptul că vara temperaturile sunt foarte mari și există riscuri crescute de izbucnire a incendiilor din cauza nesupravegherii și controlării suficiente a focului, administratorii operatorilor economici și ai instituțiilor trebuie să elaboreze și să aplice programe speciale de măsuri de protecție. Printre principalele obiective ce trebuie atinse în aceste planuri de prevenție și, la nevoie, de intervenție, se numără identificarea sectoarelor cu risc crescut de incendiu, verificarea zilnică a instalațiilor de stingere, protejarea de razele solare a recipientelor și rezervoarelor cu substanțe inflamabile, dotarea utilajelor agricole cu mijloace de stingere rapidă, și restrângerea, pe timpul zilei, a unor activități care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii. Pompierii recomandă să nu se folosească focul în zone cu vegetație uscată și pe timp de vânt, dar și ca prepararea hranei la foc deschis în gospodării și zone de agrement să se facă în locuri special amenajate și izolate de construcții și locuințe. 

Cum se ard miriștile 

Pentru că incendierea resturilor este singura modalitate de curățare a terenurilor agricole, pompierii atrag atenția că focul trebuie bine gestionat și că cei care desfășoară la această operațiune trebuie să se asigure în primul rând că nu bate vântul. Miriștea trebuie parcelată în suprafețe de maximum 10 hectare. Incendierea se face numai pe timpul zilei, suprafața pe care se pune focul trebuind izolată de căile de comunicație, construcții sau alte culturi. Pe timpul operațiunii, paza trebuie asigurată cu personal care să aibă și abilități de stingere a eventualelor incendii. Desigur, nu trebuie să lipsească substanțele și mijloacele de stingere, iar la suprafețele mari, un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare și personal de deservire.

Citit 1674 ori Ultima modificare Vineri, 30 Iulie 2021 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.