Statuia lui Mihai Eminescu, "vandalizată" de o ghirlandă. Absurd de Galați

Statuia lui Mihai Eminescu, "vandalizată" de o ghirlandă. Absurd de Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Bun găsit în Galațiul situațiilor absurde, pe care autorităţile locale ori se fac că nu le văd ori, de-a dreptul, le întreţin! Și în care o ghirlandă agățată pe statuia poetului național Mihai Eminescu a ajuns să păteze cu roșu marmura albă a monumentului istoric. Paradoxal, și cei care au montat ghirlanda pe 15 iunie, înaintea manifestărilor dedicate Luceafărului, s-au mânjit pe mâini de roșul decorațiunii, dar asta nu i-a oprit. Ba, mai mult, în timpul manifestărilor, din cauza ploii, vopseaua ghirlandei a început să curgă pe umerii și gâtul poetului, așa cum atestă imaginile rămase publice pe Facebook, dar nu au fost luate măsuri. Iată că au trecut două luni și vopseaua e tot pe marmură.

Articolul "Statuia poetului Mihai Eminescu a fost vandalizată, deşi este supravegheată video", publicat în ediția de miercuri a cotidianului "Viața liberă" a stârnit reacții nu doar din partea gălățenilor, ci și din partea autorităților. Și asta pentru că nu a fost vorba despre vandalizare, ci despre un accident nefericit, după cum a transmis Biroul de Presă al Primăriei. "Este un accident nefericit, o vopsea provenită de la o ghirlandă care a fost depusă la un eveniment dedicat poetului. S-a încercat curățarea statuii, dar fără a insista, pentru a evita degradarea monumentului. Experții de la Direcția pentru Cultură şi de la Muzeul de Artă Vizuală vor decide modul în care se poate interveni pentru a aduce monumentul la starea inițială", a explicat administrația locală. Cei care au încercat să curețe statuia sunt angajații Ecosal, care se ocupă de curățenia pe domeniul public.

Așa cum ați putut afla din ediția de ieri a ziarului "Viața liberă", Primăria și Muzeul de Artă Vizuală au fost sesizate de către Direcția Județeană pentru Cultură, care a constatat urmele roșii de pe statuia-monument istoric a lui Mihai Eminescu, operă a sculptorului Frederic Stork: "Este prima statuie a lui Mihai Eminescu din România. Ipoteza de lucru ar fi aceea că o coroană depusă ar fi avut flori din hârtie creponată, dată cu vopsea roșie, și că aceea ar fi curs. Au fost făcute adrese către Muzeul de Artă Vizuală și către Primăria municipiului Galați pentru a fi contractați specialiști spre a face demersurile de conservare a monumentului".

Nu a fost vandalizare, a curs vopseaua!

"De la ploaie a fost! Nu e vandalizat! Ca să ajungi acolo, îți trebuie o scară lungă", își amintește agentul de pază al Parcului "Eminescu", despre pregătirile pentru manifestările din 15 iunie 2021. "Cei care s-au ocupat cu protocolul au venit cu o cutie mare cât banca, în care erau niște ghirlande de flori cum au ăia din Hawaii. Unele flori aveau petalele roșii, de s-au murdărit pe mâini și cei care le-au montat! Și nici de pe mâinile lor nu se mai lua vopseaua. Nu că e o substanță necunoscută! Se poate afla ce substanță a fost de la cei care au cumpărat florile de le-au pus sus. Vă zic sigur! Muncitorii de la Ecosal au venit cu ceva să șteargă și nu au putut", a spus paznicul.

Spusele paznicului sunt confirmate de imaginile pe care le-am descoperit pe Facebook de la manifestările din 15 iunie. Se poate vedea cum vopseaua începuse deja să curgă, înroșind monumentul. Și totuși nimeni nu a intervenit!

Ce spune plasticianul Gheorghe Andreescu

"Problema este că, din cauza intemperiilor, marmura a căpătat o porozitate și asta e cea mai periculoasă. Iar roșul acesta a pătruns adânc, structural. Pentru că sunt niște coloranți sintetici foarte agresivi. Nu au voie să intervină să o spele cei de la Ecosal. Intervenția trebuie să fie profesională. Trebuie încercate niște formule neagresive, ca să nu aducă prejudicii majore ansamblului. Este necesară o lucrare făcută de un profesionist, cu detergenți speciali pentru spălarea lucrărilor de artă. Costă mult neglijența! Dar lucrurile pot fi reparate", a declarat artistul plastic Gheorghe Andreescu.

Imagini de la ceremonia din 15 iunie

Și frumos vopseaua curgea...

Citit 4730 ori Ultima modificare Vineri, 13 August 2021 00:31

6 comentarii

 • postat de Ghrlanda frumos colorata..roz
  Joi, 12 August 2021 13:50
  5.2.209.***
  Doamne ce prosti!!!
  Cum poti sa fii atat prost incat sa pui o ghirlanda colorata din care iese vopseaua pe statuie!?!
  Era limpede ca va păta monumentul.
  Dar de fapt nu prosti, ci nepasatori, nu le-a pasat.
  De fapt se ce trebuie agatate porcarii pe statuie?
  Suntem cumva in India unde se pun ghirlande pe zei, sau unde suntem?
  Niste redusi, inapoati.
  0
  13
  Raportează
 • postat de adrian
  Joi, 12 August 2021 11:17
  194.105.20.***
  Eu cred ca toate i se trag de la femeia ce fuge in sanii goi.. e ca in viata.. de la femei ni se trag toate :))
  1
  2
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 12 August 2021 11:12
  195.176.3.***
  Impact EST nr.515–09.11.2013: ”...Lucrarea (...) a avut pe ea sânge de găină, grafitti, a fost vandalizată şi mâzgălită pe anumite zone, deci este distrusă. Ba, ce este mai trist, autorităţile, în dorinţa lor de a astupa aceste mici intervenţii, au vopsit-o cu vinarom (...) da, au vopsit-o ca să arate bine, să fie albă...”

  Rămâne deci cum am vorbit: Așa stând lucrurile, ce mai contează?
  0
  10
  Raportează
 • postat de carmen
  Joi, 12 August 2021 09:38
  195.32.91.***
  dar ce nu sa zis inainte sa se puna ghirlanda ,ma intreb dar raspunsul paznicului zice tot .....acesta e nivelul a tot din galati .......nici sa pastram nu suntem in stare si in plus langa celebra sectie de politie 1 se afla parcul ....sa tot dormim linistiti
  9
  15
  Raportează
 • postat de Radler
  Joi, 12 August 2021 08:34
  194.105.20.***
  Mdaaaaa.......ca să incep cu încheierea din articol "Și frumos vopseaua curgea......." așa vor curge și alți bani pentru curătarea monumentului -lucrare care nu cred că o să fie foarte ieftină din ce spun unii specialiști chiar în articol ........" ALȚI BANI ALTĂ DISTRACȚIE" normal pe bani publici - contribuabilul plătește .....ASTA-I VIAȚA.....am vrut democrație ......poftim române PLĂTEȘTE.
  7
  14
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 12 August 2021 04:42
  5.13.139.***
  Deci cine a vandalizat statuia? Tot nu am inteles!
  10
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.