Războiul cu Electrica al unui pensionar gălățean
Foto: Marian Calestru

Războiul cu Electrica al unui pensionar gălățean
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pe vremea lui Ceaușescu, atunci când se întrerupea lumina foarte des, lumea glumea amar cum că în România e ca în Las Vegas. Acum, în 2021, un pensionar gălățean, fost electrician în combinat, reclamă „discoteca” pe care o dau „tovarășii de la Electrica” la casa natală din Cudalbi, cu întreruperi scurte, dar numeroase, uneori chiar și de opt ori pe zi. 

Gabriel Andronache este pensionar, dar merge foarte des în comuna natală Cudalbi, la casa părinților săi. Ne spune că, „începând din luna iulie a acestui an, tovarășii de la Electrica au transformat casa părinților mei în discotecă”. Spune că, din 10 iulie și până pe 11 august, s-au înregistrat întreruperi foarte dese de energie electrică, scurte, de la o fracțiune de secundă până la zece secunde, dar uneori chiar și de opt ori pe zi.  Așa că, pe 16 iulie, a depus prima petiție la sediul Electrica din strada Eroilor, în care „am spus cu subiect și predicat despre întreruperile neplanificate”. Întreruperile au continuat, la fel și încercările lui Gabriel Andronache de a rezolva problema. Din 24 iulie, zi în care spune că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică timp de șase ore în toată comuna, a consemnat nu mai puțin de 27 de întreruperi neplanificate, astea când se nimerea să fie acasă, dar spune că au mai fost și altele, după cum îi spuneau vecinii. Pentru multe dintre acestea, a sunat la numărul de deranjamente și i s-a acordat automat un număr de înregistrare pentru petiția respectivă. Deocamdată, s-a oprit, pentru că nu e greu de dedus cine are câștig de cauză în acest război al nervilor și al petițiilor. Dar măcar s-a răcorit prin petiția depusă la sediul Electrica, în care le-a spus tot ce avea pe suflet. 

Rețea veche de aproape 50 de ani

„Rețeaua din comună este făcută în anii ’74-’75, stâlpii de beton și cornier, firele de joasă și înaltă tensiune, izolatorii, transformatorii și instalațiile din stații și rețele – totul este învechit. La asta se adaugă uzura, căldura și subdimensionarea instalației (transformatori puțini și de valoare mică, număr de consumatori dublu sau triplu după 1989, și acum, vara, din cauza aparaturii electrocasnice – frigidere, combine frigorifice, ventilatoare). Până când am depus petiția, au fost 14 întreruperi, din care opt pe 11 august, record! Întreruperile le-am sesizat la call center Brașov (9236 929) și se înregistrează automat. De aici am plecat la deranjamente Electrica. Nu a venit nimeni, cum nu a venit tata din groapă în patru ani și jumătate. M-am dus la primarul comunei, care mi-a spus ce i-au transmis cei de la Electrica: din cauza netoaletării copacilor se întâmplă penele de curent. În petiție le-am spus, și probabil s-au supărat, că sunt o instituție-fantomă a statului român, plătiți din bani publici alături de CFR, unde au salarii mari, prime nejustificate, sporuri și vouchere de vacanță, dar randament zero barat. Le-am mai spus că electricieni ca ei nu sunt buni de nimic, fac meseria de rușine și cară curent cu găleata de la fântână.  Am scris în petiție că firele de înaltă și joasă tensiune nu sunt motoare ale avionului cu reacție inventat de Coandă și absorb frunzele copacilor și se dereglează.  Am spus că am lucrat și eu 32 de ani și 8 luni în CSG ca electrician de întreținere și reparații la joasă tensiune și mă pricep și eu la așa ceva. Le-am explicat că în fișa postului au și drepturi, dar și obligații. Am primit răspuns, dar pentru ei nu există hărțuire psihică și uzură a aparatelor electrocasnice, că ni se ard în case din cauza întreruperilor. Au venit de două ori echipe de la deranjamente, dar pe-o ureche le-a intrat și pe alta le-a ieșit”, spune Gabriel Andronache.  În răspunsul celor de la Distribuție Energie Electrică România Sucursala Galați, datat 26.07.2021, se afirmă următoarele: „În perioada la care faceți referire nu au fost depășiri în ceea ce privește durata și numărul de întreruperi neplanificate lungi și scurte, stabilite conform Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice nr.11/2006 și 49/2017, respectiv, 46/2021”. 

Compensații pentru consumatorii afectați

Ordinul 46/2021 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) privind aprobarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial nr. 649, stabilește că, în anumite condiții, distribuitorii trebuie să le plătească celor afectați de penele de curent despăgubiri de până la 300 de lei. Concret, întreruperile scurte, cuprinse între trei secunde și trei minute, au fost incluse în categoria celor care se monitorizează și pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim stabilit prin standard. Pentru joasă tensiune, compensațiile sunt de 5 lei - în cazul în care apar peste 10 întreruperi/ săptămână în mediul urban și 20 de întreruperi/ săptămână în mediul rural - până la 31.12.2021; în cazul în care apar peste 10 întreruperi pe săptămână, indiferent de zonă - de la 1.01.2022. În cazul în care li se strică aparatele electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale ale rețelei, clienții casnici sunt îndreptățiți să primească despăgubiri de la furnizorii de curent electric, conform ordinului ANRE.

Citit 5072 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.