Două premii la internaţionala de limba română

Două premii la internaţionala de limba română
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gianina Druţă de la „Spiru Haret” din Tecuci a obţinut premiul I la olimpiada internaţională de limba şi literatura română * Colega ei Narcisa Codreanu  (Şcoala Nr. 17 Galaţi) s-a clasat pe locul al III-lea *

Cele două eleve gălăţence calificate în lotul pentru olimpiada internaţională la limba şi literatura română s-au întors acasă cu premii, performanţă care nu a mai fost atinsă până în prezent.

Gianina Druţă, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci, s-a întors cu premiul I, în timp ce colega sa mai mică de la Şcoala Nr. 17 Galaţi, Narcisa Codreanu, a prins locul al III-lea pe podium, ceea ce nu este deloc de neglijat, având în vedere că fata este la prima ei participare la acest nivel al concursului.

„Fata e o încântare”

Inspectoarea de specialitate la limba şi literatura română, profesoara Nicoleta Crînganu, este cea care le-a însoţit pe cele două concurente la Constanţa şi care ne-a povestit cum s-au descurcat:

„Competiţia a fost complexă. Au fost trei probe. Una scrisă, la care Gianina a luat cel mai mare punctaj, un proiect literar, la care au lucrat în grup, pe tema «Simboluri arhetipale în literatura română» şi prezentarea orală a părţii din proiect la care a lucrat fiecare”.

„Şi la proba orală Gianina a luat cel mai mare punctaj, detaşându-se clar de ceilalţi concurenţi, fiind singura cu locul I la clasa a XI-a. A fost remarcată de toată comisia, au venit profesori la mine să-mi spună «Fata voastră e o încântare»”.

„I-am citit şi eu paginile de la proiectul realizat acolo şi pot spune că-i curge condeiul strună. Îţi face o plăcere teribilă să citeşti ceea ce scrie, e deja un condei format. Narcisa Codreanu este abia la început de drum, este în formare, dar promite că va face performanţă”, a declarat Nicoleta Crînganu.

„Se recunoaşte în fiecare modelul”

Gianina Druţă este pentru a treia oară calificată la internaţionala de limba română, dar pentru prima dată obţine premiul I. La  celelalte două calificări a obţinut de două ori locul al III-lea. De altfel, împreună cu profesoara sa, Marcela Ciobănuc, formează de ani buni un cuplu de temut în competiţiile la această disciplină.

O altă simbioză reuşită pare să se fi născut şi la Şcoala Nr. 17 din întâlnirea Narcisei Codreanu cu profesoara Anca Barbu.

„Reuşita se datorează unei întâlniri fericite între profesori buni compatibili cu elevi buni. La ambele fete se recunoaşte uşor modelul celor două profesoare”.

„Se cunoaşte faptul că şi profesorii au muncit cot la cot cu elevii, pentru că astfel de premii presupun studiu şi lectură individuală, dar sub îndrumarea corectă a profesorilor, care le-au indicat cărţile cele mai bune”, ne mai spune Nicoleta Crînganu.

Două premii dintr-un foc la faza internaţională la română este o performanţă istorică pe care o dorim perpetuată şi devenită tradiţie. Felicitări deopotrivă şi profesoarelor şi elevelor!

Explicaţii foto:

1 - Gianina Druţă în timpul probei la olimpiadă

2 - Narcisa Codreanu alături de Nicoleta Crînganu

Foto: Cristi Dumitru

Citit 1584 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.