Grevă japoneză în Universitate

Grevă japoneză în Universitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Studenţii au protestat ieri cu banderole albe faţă de scăderea cu 25 la sută a burselor şi cu 15 la sută a subvenţiilor pentru cămine şi cantine *

Una caldă, una rece pentru studenţi. După ce în Parlament le-au fost admise amendamentele la Legea Educaţiei cu privire la unele drepturi, studenţii s-au trezit cu o nouă belea. Măsurile anti-criză ale Guvernului Boc îi vor afecta direct, astfel că s-au decis să facă primele acţiuni de protest.

Ieri, la fel ca în toate centrele universitare din ţară, membrii Alianţei Naţionale a Studenţilor din România (ANOSR), din care face parte şi Liga Studenţilor Gălăţeni (LSG) au purtat banderole albe pe braţ în semn de protest faţă de preconizata scădere cu 25 la sută a burselor şi cu 15 la sută a subvenţiilor pentru cămine şi cantină.

La Galaţi, membrii LSG au împărţit aproape 1.000 de banderole pe care studenţii le-au purtat la cursuri, greva japoneză fiind primul pas spre proteste mai aprige în cazul în care măsurile guvernamentale recent anunţate vor fi puse în practică.

17 lei economie pe fiecare student

„Purtăm banderole albe şi ne vom mobiliza pentru a semnala că o reducere a subvenţiilor pentru cămine şi cantine, precum şi a burselor NU reprezintă soluţii pentru scăparea ţarii de criza economică”.

„O reducere a subvenţiei de masă şi cazare cu 15 la sută şi a burselor cu 25 la sută ar însemna o sumă infimă pentru buget, însă ar crea probleme mari studenţilor”.

„Reamintim că, pentru burse, statul cheltuieşte 69 de lei pentru fiecare student, 25 la sută însemnând o economie de 17 lei”, a declarat revoltat preşedintele LSG, Dorin Coteţ.

„Avem speranţa că Guvernul nu va lua decizia de reducere a subvenţiilor şi a burselor, evitând astfel nemulţumirea unei alte categorii sociale, printr-o politică de imagine şi nu printr-o politică financiară, de care România are nevoie”.

„Avem probleme majore cu emigrarea «creierelor» din România, iar o astfel de politică va determina ca acest fenomen să capete o amploare şi mai mare”, a declarat şi Cezar Mihai Hâj, preşedinte al ANOSR.

Protestul studenţilor gălăţeni nu a fost singular. La nivel naţional, au participat la greva japoneză 20.000 de studenţi din cele mai importante centre universitare: Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Craiova, Petroşani, Baia-Mare, Alba-Iulia, Hunedoara, Timişoara.

Rectorul Viorel Mînzu promite: bursele nu se vor micşora

Conducerea Universităţii „Dunărea de Jos” spune totuşi că bursele studenţilor gălăţeni nu vor fi afectate, indiferent de decizia Guvernului.

„Cel puţin anul acesta bursele nu vor fi scăzute. Şi asta din două motive. În primul rând acest cuantum a fost votat de Senat, iar apoi avem bani”.

„Din toamnă, în funcţie de deciziile de la Bucureşti şi de situaţie vom vedea, însă eu cred că nu vor fi nici atunci scăderi pentru că noi avem o rezervă destinată burselor studenţilor”, a explicat rectorul Viorel Mînzu.

În plus, acesta a ţinut să precizeze că nici taxele de studiu nu vor fi majorate din toamnă, decizia fiind deja luată la nivelul Senatului „Dunării de Jos”. „În ce priveşte subvenţiile vom vedea din toamnă”, a mai spus prof. dr. Viorel Mînzu.

Citit 912 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.