Noaptea teribilă în care zeci de gălățeni au pierit sub dărâmături

Noaptea teribilă în care zeci de gălățeni au pierit sub dărâmături
Cel mai puternic cutremur înregistrat în România, în secolul trecut
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

În 1940, atenția întregii lumi era îndreptată către conflictul armat care avea să rămână cunoscut în istorie drept cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, un dezastru natural uriaș a dat peste cap viețile a sute de mii de români și a lăsat în urmă sute de morți și aproape 1.300 de răniți. Este vorba despre ceea ce specialiștii au numit cel mai puternic cutremur petrecut în țara noastră în secolul al XX-lea. Seismul din urmă cu 81 de ani a avut efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Galațiul, dar și Tecuciul, s-au numărat printre orașele cel mai grav afectate de cataclism.

Seismul din 1940 a avut magnitudinea de 7,7 pe scara Richter (sau 7,4 după alte surse) și intensitatea IX pe scara Mercalli, fiind considerat cel mai puternic, ca energie eliberată, din secolul trecut. Pământul a început brusc să se zguduie, la ora 3,39, pentru o perioadă de 45 de secunde. Epicentrul a fost localizat în zona Vrancea, la o adâncime de 150 de kilometri, potrivit www.infp.ro.

În dimineața zilei de 10 noiembrie 1940, în presă apăreau primele informații despre dezastru.Seismul a avut epicentrul în Munţii Vrancei unde se află vechi vulcani stinşi. Un bloc de nouă etaje din centrul Capitalei a căzut la sol. Există un număr neprecizat de victime. Multe alte case au avut de suferit, mai ales la acoperiş”, prezenta agenția de presă RADOR.

Sursa foto, timpul.md

Tot din presa vremii aflăm și că Galațiul, fiind situat în apropierea epicentrului seismului, a fost unul dintre cele mai afectate orașe. ”În cursul şedinţei Consiliului de Miniştri, generalul Petrovicescu, Ministrul de Interne, a precizat că seismul din noaptea de 9 spre 10 noiembrie a afectat mai grav Bucureştiul, Valea Prahovei, Galaţiul şi Focşaniul. Efecte mai puţin grave s-au simţit în alte 19 oraşe, mai ales în spaţiul extra Valahiei”, mai scria RADOR.

Cele 45 de secunde au fost suficiente pentru ca orașul Panciu să fie distrus în proporție de 95 la sută. Aici, din 371 de case cu pereții din cărămizi, doar cinci au mai rămas în picioare.

Zeci de victime la Galați și la Tecuci

Estimările oficiale arată că seismul din 1940 a provocat decesul a 593 de persoane, în vreme ce alte 1.271 de persoane au fost rănite, unele dintre ele grav. La Galați, s-a vorbit despre 34 de morți și despre un număr de răniți estimat la 40-130 de persoane. La Tecuci, numărul celor care și-au pierdut viața a fost de 19, iar rănite au fost alte 20 de persoane. În Capitală, cutremurul a dus la prăbușirea blocului Carlton, care avea o înălțime de 47 de metri, fiind cel mai înalt bloc din Bucureștiul interbelic. Sub dărâmăturile fostei clădiri masive, salvatorii au găsit 140 de cadavre, dar și zeci de supraviețuitori.

Cutremurul din 1940 a dus la amânarea instalării de baze militare germane pe teritoriul României. De asemenea, inginerii au ajuns la concluzia că normele referitoare la calculul construcțiilor din beton armat de la acea vreme nu prevedeau riscul seismic, fiind copiate după modelul german, acolo unde însă nu există o zonă cu risc seismic.

Citit 8515 ori Ultima modificare Joi, 11 Noiembrie 2021 07:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.