Sunt mai buni tinerii sau vârstnicii? Cine câștigă veșnicul război al generațiilor

Sunt mai buni tinerii sau vârstnicii? Cine câștigă veșnicul război al generațiilor
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Fiecare generaţie este unică, răspunsul membrilor săi la stimulii exteriori diferind, în funcție de mediul în care s-au născut și s-au dezvoltat. Deseori, conflictele între generaţii izbucnesc din cauza problemelor de comunicare și a dificultăților ambilor parteneri de dialog de a-i accepta celuilalt diferenţele, izvorâte, cel mai adesea, din stilul de viaţă, mentalitatea și experiențele eterogene.

Toate generaţiile au avut și au provocări de îndurat, iar membrii acestora se adaptează diferit situaţiilor. Oare cât de mult a progresat sau nu o generaţie faţă de cea anterioară? Chiar și doar observând cu atenție ce se întâmplă în jurul nostru, avem unele răspunsuri.
10 decembrie, ora 15,00, traseul 102. Cu patru rânduri de scaune în fața mea, trei adolescenți se întorc de la cursurile de engleză, îi aud cum vorbesc despre timpul de afară și temele de la școală. Din greșeală, unul din ei atinge ușor, cu ghiozdanul din spate, un vârstnic. Acesta, iritat, se ridică de pe scaun și îl lovește după cap pe băiat, strigând în gura mare "Needucatule, nesimțitule!"’. Băiatul, speriat, își cere scuze necontenit, se uită la bătrân cu nedumerire și coboară grăbit la stația următoare.
Ora 18,52, traseul 26. În autobuz, liniște perfectă, toți se întorc acasă obosiți de la serviciu sau facultate. Două fete și un băiat urcă în autobuz veseli, repezindu-se să ia loc pe scaun. Băiatul, ca un mascul feroce, încearcă din toate puterile să-și impresioneze prietenele. Râgâie ca la el acasă, înjură grosolan, scoate masca de pe față, brusc se apropie de un bătrân și îl îmbrâncește cu duritate.
11 decembrie, ora 10,40, traseul 105. Autobuzul își închide ușile și pleacă din stație. Brusc, liniștea este tulburată de o domnișoară care strigă la șofer să oprească. O zbughește din autobuz și urcă înapoi cu două sacoșe mari, iar în urma ei o bătrânică care îi mulțumește continuu fetei pentru ajutor. Un băiat politicos apreciază gestul domnișoarei și îi oferă locul său bunicuței.
Aparent, regulile de conviețuire sunt elementare, toți solicităm și ar trebui să oferim respect, toleranță, să încercăm să-i ajutăm pe cei mai slabi ca noi, indiferent cărei generații îi aparțin. Simpla apartenență la o generație nu te face mai bun sau mai rău, caracteristicile individuale și educația primită în familie și la școală fac diferența. 
Fiecare generație, după cum am observat, are bune și rele, iar adevărul e undeva la mijloc. Cu toții avem ceva de învățat de la cei ce ne înconjoară, indiferent de vârstă și experiență în viață.

Citit 3410 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Ianuarie 2022 01:13

7 comentarii

 • postat de petre
  Marți, 04 Ianuarie 2022 13:16
  86.124.201.***
  Corect, fiecare generatie cu specimenele ei si bune si rele.
  Asa ca nu are rost sa ne" tamponam" unii cu altii, doar sa fim mai buni, mai toleranti, sa avem grija unii de altii!
  1
  15
  Raportează
 • postat de Mariana
  Marți, 04 Ianuarie 2022 11:29
  86.124.125.***
  Mai sunt unii bosorogi nesimtiti, care-i cauta moartea la 70-80 de ani, cand ii vezi cum le fug ochii dupa fete uult mai tinere care le pot fi fiice sau chiar nepoate. Sa le fie rusine! multi avem fete cu educatie si cei sapte ani de acasa, care stiu sa respecte batranii. Dar ce poate sa invete tineretul de la acesti perversi batrani, libidinosi si nerusinati.
  14
  7
  Raportează
 • postat de AMALIA
  Marți, 04 Ianuarie 2022 11:19
  82.79.132.***
  cum ar fi ca toti calatorii sa urce in autobuze cu rucsac in spate ..si sa se foloseasca o singura usa si pentru urcare dar si ptr coborarw...asta tine de educatie..bun simt..sau?????
  0
  15
  Raportează
 • Marți, 04 Ianuarie 2022 10:29
  62.217.251.***
  Am uitat să menționez că asta o spune un tânăr de aproape 25 ani, nicidecum un adult / vârstnic "frustrat". Numai în țara asta, dacă ești critic, educat și ai principii, ești numit "frustrat", Doamne...
  3
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 04 Ianuarie 2022 10:10
  5.2.205.***
  Nici cu batranii nu imi este rusine dar tineretul din ziua de azi este ceva de speriat.
  Am 37 de ani dar cand aveam 18-20 de ani nu faceam in halul asta.
  De vina este si faptul ca au acces la aproape orice in ziua de azi.
  0
  14
  Raportează
 • Marți, 04 Ianuarie 2022 08:25
  62.217.251.***
  Majoritatea tinerilor de azi sunt niște primate nesimțite și analfabete funcțional! Noroc de Google Translate de pe smartphone care-i ajută să nu scrie "miau" ca pisica, vorba rromânului...

  "Băiatul, ca un mascul feroce, încearcă din toate puterile să-și impresioneze prietenele. Râgâie ca la el acasă, înjură grosolan, scoate masca de pe față, brusc se apropie de un bătrân și îl îmbrâncește cu duritate." - Dacă această acțiune se numește iMpReSiOnAt de fete, să ne ferească Dumnezeu ca astfel de specimene să întrețină relații sexuale fără prezervativ... Apropo, ce reacție au avut domnișoarele în cauză?? Au chicotit ca proastele?!?!
  9
  34
  Raportează
 • postat de Mos batran c-un iepuras inhamat la sanioara
  Marți, 04 Ianuarie 2022 06:59
  5.13.229.***
  La ce viitor le-am pregatit noi copiilor, ma mir ca mai vad tineri in Romania!
  8
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.