Sunt mai buni tinerii sau vârstnicii? Cine câștigă veșnicul război al generațiilor

Sunt mai buni tinerii sau vârstnicii? Cine câștigă veșnicul război al generațiilor
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Fiecare generaţie este unică, răspunsul membrilor săi la stimulii exteriori diferind, în funcție de mediul în care s-au născut și s-au dezvoltat. Deseori, conflictele între generaţii izbucnesc din cauza problemelor de comunicare și a dificultăților ambilor parteneri de dialog de a-i accepta celuilalt diferenţele, izvorâte, cel mai adesea, din stilul de viaţă, mentalitatea și experiențele eterogene.

Toate generaţiile au avut și au provocări de îndurat, iar membrii acestora se adaptează diferit situaţiilor. Oare cât de mult a progresat sau nu o generaţie faţă de cea anterioară? Chiar și doar observând cu atenție ce se întâmplă în jurul nostru, avem unele răspunsuri.

10 decembrie, ora 15,00, traseul 102. Cu patru rânduri de scaune în fața mea, trei adolescenți se întorc de la cursurile de engleză, îi aud cum vorbesc despre timpul de afară și temele de la școală. Din greșeală, unul din ei atinge ușor, cu ghiozdanul din spate, un vârstnic. Acesta, iritat, se ridică de pe scaun și îl lovește după cap pe băiat, strigând în gura mare "Needucatule, nesimțitule!"’. Băiatul, speriat, își cere scuze necontenit, se uită la bătrân cu nedumerire și coboară grăbit la stația următoare.

Ora 18,52, traseul 26. În autobuz, liniște perfectă, toți se întorc acasă obosiți de la serviciu sau facultate. Două fete și un băiat urcă în autobuz veseli, repezindu-se să ia loc pe scaun. Băiatul, ca un mascul feroce, încearcă din toate puterile să-și impresioneze prietenele. Râgâie ca la el acasă, înjură grosolan, scoate masca de pe față, brusc se apropie de un bătrân și îl îmbrâncește cu duritate.

11 decembrie, ora 10,40, traseul 105. Autobuzul își închide ușile și pleacă din stație. Brusc, liniștea este tulburată de o domnișoară care strigă la șofer să oprească. O zbughește din autobuz și urcă înapoi cu două sacoșe mari, iar în urma ei o bătrânică care îi mulțumește continuu fetei pentru ajutor. Un băiat politicos apreciază gestul domnișoarei și îi oferă locul său bunicuței.

Aparent, regulile de conviețuire sunt elementare, toți solicităm și ar trebui să oferim respect, toleranță, să încercăm să-i ajutăm pe cei mai slabi ca noi, indiferent cărei generații îi aparțin. Simpla apartenență la o generație nu te face mai bun sau mai rău, caracteristicile individuale și educația primită în familie și la școală fac diferența. 

Fiecare generație, după cum am observat, are bune și rele, iar adevărul e undeva la mijloc. Cu toții avem ceva de învățat de la cei ce ne înconjoară, indiferent de vârstă și experiență în viață.

Citit 3805 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Ianuarie 2022 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.