Sub ocrotirea Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil - Mănăstirea Metoc, vatra de învățătură a primei școli publice din Galați

Sub ocrotirea Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil - Mănăstirea Metoc, vatra de învățătură a primei școli publice din Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Marea sărbătoare a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost un bun prilej de amintire și a legăturii misionare care există între Mănăstirea ”Sfinții Arhangheli” – Metoc și prima școală publică din Galați, înființată în 1832, actuala Școală Nr. 24.

Situată în vatra veche a Galațiului, Mănăstirea ”Sf.Arhangheli” este unul dintre așezămintele cu deosebită valoare istorică și spirituală pentru orașul de la Dunăre. Numele de ”metoc”, sub care mai este cunoscută, vine de la faptul că biserica, încă de la zidirea și sfințirea ei (1805), a avut rolul de metoc al Mănăstirii Neamț.

Ca în fiecare an, în ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mănăstirea gălăţeană ”Sfinţii Arhangheli” şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa vieţuitorilor mănăstirii şi a credincioşilor gălăţeni veniţi în număr mare la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de Sfinţii Mihail şi Gavriil.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a evidenţiat și lucrarea deosebită misionară, administrativ-gospodărească şi filantropică desfăşurată cu multă dragoste şi implicare la această mănăstire. Multe dintre activităţile desfăşurate aici sunt îndreptate către Şcoala Nr. 24 din Galaţi, ocrotită tot de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, prin care atât cadrele didactice cât şi elevii sunt sprijiniţi constant spiritual şi material.

De altfel, dacă am răsfoi hrisoavele vremurilor de acum 189 de ani, am afla că Școala Nr. 24, prima şcoală publică din Galaţi, a funcţionat la început în două chilii ale Mănăstirii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Mai exact, prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos a luat ființă „după nevoile vremii”, în 1832, sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihail Sturdza!

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr de 80 de elevi.

Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Citit 1844 ori Ultima modificare Joi, 11 Noiembrie 2021 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.