Noutăţile admiterii la Universitatea „Dunărea de Jos”

Noutăţile admiterii la Universitatea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a renunţat la testare şi va avea doar concurs de dosare * O nouă specializare la Facultatea de Litere *

Doar 5 facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos” organizează concurs de admitere propriu-zis anul acesta. Este vorba în principal despre facultăţile unde se dau probe de aptitudini pentru specializarea aleasă, plus Facultatea de Medicină şi Farmacie, care păstrează testul grilă ca modalitate de departajare a concurenţilor.

Noutatea cea mai importantă este faptul că Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a renunţat la testare, în favoarea clasicului concurs de dosare.

„Anul acesta am decis să renunţăm la test. Încercăm să vedem care este piaţa pentru că avem de a face cu o concurenţă foarte puternică. Am eliminat testul tocmai în ideea de a fi mai permisivi, pentru a-i atrage pe absolvenţii de liceu”.

„Ştim că mulţi se sperie de teste, aşa că am decis să nu mai apelăm la ele anul acesta. În funcţie de rezultate vom decide dacă vom păstra actuala formă sau vom reveni la examen de anul viitor”, a declarat conf. dr. Oprea Răducan, de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

Specializare nouă la Litere

O altă noutate o reprezintă înfiinţarea unei noi specializări în cadrul Facultăţii de Litere. Este vorba despre specializarea Psihologia învăţământului primar şi preşcolar, în cadrul domeniului Ştiinţe ale Educaţiei.

Potrivit criteriilor de admitere, pentru această specializare vor exista mai multe probe practice:

-    comunicare (un interviu care vizează motivaţia candidatului pentru alegerea specializării, abilităţile de comunicare, dicţia),

-    muzică (interpretarea unui cântec la alegerea candidatului, a unor exerciţii ritmice şi melodice),

-    desen (realizarea unui desen după natură, cu creionul, pe coală format A3)

-    educaţie fizică (viteză 50 de metri, săritura în lungime de pe loc şi executarea unor exerciţii de dezvoltare fizică pentru braţe, picioare, trunchi etc).

Fac excepţie de la susţinerea probei eliminatorii absolvenţii şcolilor de profil: Liceul Pedagogic, Şcoala postliceală pedagogică, Colegiul de Institutori sau altă formă de învăţământ în domeniu.

Tot probe practice specifice domeniului vor avea de trecut şi candidaţii pentru facultăţile de Arte, Educaţie Fizică şi Sport, în timp ce singura facultate la care examenul propriu-zis va conta în media de admitere este cea de Medicină şi Farmacie.

Candidaţii de la specializarea Farmacie vor avea un test grilă cu 90 de întrebări din Biologie clasa a XI-a şi Chimie organică, în timp ce specializările Medicină, Asistenţă medicală generală şi Medicină dentară vor avea întrebări doar din Biologie.

Restul facultăţilor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” vor avea doar concurs de dosar, în care vor conta, în proporţii diferite, mediile multianuale din liceu, mediile multianuale din liceu la disciplinele considerate de bază pentru fiecare specializare, precum şi media finală de la examenul de bacalaureat.

Comentariu foto: La cele mai multe facultăţi, candidaţii vor avea emoţii doar la depunerea dosarului şi la afişarea rezultatelor

Citit 2211 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.