Trei spitale pentru Primăria Galaţi

Trei spitale pentru Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei unităţi medicale, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Ioan”, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” vor trece în subordinea Consiliului Local Galaţi, până la sfârşitul lunii urmând să fie încheiate procesele verbale de predare-preluare între Direcţia de Sănătate Publică şi municipalitate.

Cele trei spitale vor intra, în realitate, sub oblăduirea Serviciul de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară din cadrul Primăriei, la conducerea căruia se află dr. Costinela Georgescu.

Împreună cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, dr. Costinela Georgescu a susţinut ieri o conferinţă de presă, aducând precizări legate de schimbările care vor fi operate în sănătatea gălăţeană.

Fără emoţii

Anul trecut a fost preluată de către Primăria Galaţi întreaga reţea de cabinete medicale şi dentare şcolare - 17 medici şcolari, 76 de asistenţi medicali, opt medici dentişti, opt asistenţi medicali, 20 de asistenţi medicali comunitari şi trei mediatori sanitari rromi.

Pe lângă cei 137 de salariaţi existenţi deja, au fost scoase la concurs încă şase posturi necesare pentru buna desfăşurare a activităţii Serviciului de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară.

Important de spus este că salariile personalului medical - medici, asistenţi - nu vin din bugetul Primăriei, ci de la Ministerul Sănătăţii. Doar directorul şi cei şase salariaţi care vor fi angajaţi în cadrul noului serviciu vor fi plătiţi de Primărie.

Municipalitatea nu-şi face prea mari griji în legătură cu obligaţiile care îi revin odată cu preluarea celor trei instituţii spitaliceşti. „Primăria Galaţi suportă de mai bine de trei ani costurile utilităţilor şi asta se vede, spitalele au avut posibilitatea să utilizeze fondurile pentru medicamente şi materiale sanitare.

Cele trei spitale au datorii mici, vorbim despre datorii care nu se mai încadrează în termenul de plată. La Spitalul de Psihiatrie avem zero datorii, la Spitalul de Copii sunt 15 miliarde (lei vechi), iar Maternitatea are cinci miliarde.

Şi dacă ne raportăm la cele 220 de miliarde pe care le are Spitalul Clinic Judeţean, vom realiza că nu e foarte greu. Ministrul Sănătăţii a promis că va achita toate datoriile spitalelor ca preluarea lor să se facă fără datorii”, a declarat dr. Costinela Georgescu.

Viceprimarul a punctat că, în total, efortul la care va fi supus bugetul local este doar la plata utilităţilor spitalelor.

„Să nu ne imaginăm că Primăria va prelua spitalele şi ministerul îşi ia mâna de pe ele. Ministerul Sănătăţii va acorda fonduri pentru reparaţii capitale, pentru aparatură de înaltă performanţă, dacă CL va participa cu un procent de cinci-trei la sută. Potrivit ministerului, cu cât CL sau, după caz, CJ vor participa cu un procent mai mare, cu atât MS va da bani mai mulţi, dar eu mă îndoiesc”, a spus dr. Georgescu.

Posturile de manageri şi pentru membrii Consiliilor de Administraţie ale celor trei spitale vor fi scoase la concurs, iar câştigătorii vor încheia contract de management cu primarul. „Eu cred că nu ar exista nici un motiv pentru ca vreunul din cei trei manageri să fie schimbat”, a declarat dr. Georgescu.

Bătălia pentru Spitalul de Copii

Primăria a făcut demersuri speciale pentru preluarea Spitalului de Copii, pentru că acolo există deja trei proiecte cu fonduri europene în derulare. Este vorba despre reabilitarea ambulatoriului de specialitate, înfiinţarea unui centru de recuperare şi a unui centru pentru copii cu autism.

„Ştiţi că au fost discuţii ca Maternitatea să fie desfiinţată. Primăria a făcut demersuri ca Maternitatea să existe în continuare şi să rezolve problema legată de chiria spaţiului”, a reamintit doctoriţa Georgescu.

Reducere din birou

Dr. Costinela Georgescu a comentat şi ordinele primite de către managerii de spitalele, prin care Ministerul Sănătăţii impune o nouă structură:

„Colegii manageri s-au trezit cu nişte structuri noi, în care sunt reduse multe paturi, reduceri făcute de undeva dintr-un birou. Această reducere ar implica o modificare a ceea ce înseamnă normativul de personal. Personalul existent va fi redistribuit în secţiile care rămân”.

„Aceeaşi lege impune ca 70 la sută din banii pe care spitalul îi primeşte în relaţiile contractuale cu casa să reprezinte cheltuielile de personal. Reducerea paturilor cred eu că ar fi trebuit să se facă – dacă vorbim despre o descentralizare realistă – după ce spitalele ar fi fost preluate, pentru că fiecare manager îşi asumă responsabilitatea pe cheltuieli şi personal”.

Citit 2323 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.