Spitalele gălăţene se nasc din nou

Spitalele gălăţene se nasc din nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Datoriile spitalelor vor fi plătite integral, susţine directorul DJSP, dr. Valentin Boldea * Se va reduce numărul de paturi în aproape toate spitalele gălăţene * Grosul banilor din Sănătate vor veni, se pare, tot prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate *

Se va schimba sau nu la faţă sistemul sanitar gălăţean după data de 1 iulie, punctul terminus al procesului de descentralizare în Sănătate?

Începând de luna viitoare, toate spitalele gălăţene vor trece fie în administrarea Consiliului Local, fie în cea a Consiliului Judeţului.  Mai exact, Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi ar urma să revină Consiliului Judeţului, alături de Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Boli Cronice din Iveşti.

Consiliului Local ar urma să îi revină, potrivit unei declaraţiilor şefului  Serviciului de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară din cadrul Primăriei, dr. Costinela Georgescu, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Maternitatea „Buna Vestire”.

Se vor plăti datoriile tuturor spitalelor!

Ne-am întrebat imediat cum ar putea Consiliul Judeţului – instituţie cu un buget total aprobat de 19.351.800.000 lei – să administreze Spitalul Judeţean, căruia ar trebui să îi plătească înainte de toate datoriile care se ridică la circa 21.000.000 de lei. Ne-a răspuns directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„Singura condiţie pe care a ridicat-o Consiliul Judeţului atunci când s-a pus problema preluării a fost ca în prealabil să se facă plata datoriilor spitalului. Iar acest lucru se va face”.

„S-a dat deja o ordonanţă de urgenţă care prevede plata datoriilor spitalelor din toată ţara. Pentru judeţul Galaţi ar fi de plată circa 35.000.000 de lei, dintre care 21.000.000 sunt datorii acumulate de Spitalul Judeţean”, a precizat directorul DJSP.

În aceste condiţii, preluările s-ar putea realiza, într-adevăr. Interesant este că s-au găsit asemenea sume astronomice pentru demararea unor proceduri administrative, în condiţiile în care se vor face economii meschine din pensii, indemnizaţii de şomaj şi ajutoare sociale.

Teoretic, de la 1 iulie spitalele gălăţene se vor naşte din nou, fără nicio datorie. Şi, probabil, cu şefi noi. Din nefericire, acest nou început se va face – cum altfel ? – pe cheltuiala noastră, a contribuabililor.

Rămâne de văzut dacă greşelile de management care ne-au adus aici nu se vor repeta, pentru că starea financiară a României nu va mai permite o a doua izbăvire din datorii a spitalelor.

Cine şi cui va da bani, în Sănătate?

„Potrivit noului sistem, Consiliul Local şi Consiliul Judeţului vor administra nu doar patrimoniul spitalelor -  de care se ocupă, în anumite cazuri, din anul 2003 – ci şi partea de management. Cu alte cuvinte, până în acest moment comunităţile locale puteau asigura reparaţii şi plăti pentru utilităţile spitalelor”.

„Acum vor prelua şi partea da management, adică vor putea numi managerii împreună cu consiliile de administraţie. Vorbim despre un lucru bun, pe de o parte, pentru că managementul va fi mult mai apropiat de nevoile specifice ale comunităţii”.

„E rău, în schimb, pentru că se pierde o sursă importantă de finanţare. Până acum bani dădea Ministerul Sănătăţii, iar contribuţia Consiliului Local, spre exemplu, era opţională. De la 1 iulie va fi invers”, a declarat dr. Boldea.

Cum vor primi spitalele bani pentru asigurarea actului medical şi cum va fi plătit personalul medical? „Cel puţin în 2010 nu cred că vor fi mari schimbări în acest sens.

Până acum, 99 la sută din banii din sistem au intrat prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar acest mod de lucru nu e pe cale să se schimbe”, a mai spus dr. Valentin Boldea.

De ce dispar paturi şi de unde?

Per total, potrivit datelor DJSP, spitalele gălăţene vor pierde 328 de paturi. Cele mai mari reduceri ar urma să se facă la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi (110 paturi), urmat de Spitalul de Boli Infecţioase (75 de paturi), Spitalul de Copiii (53 de paturi), Maternitatea Buna Vestire (40 de paturi) şi Spitalul de Pneumftiziologie (20 de paturi).

La Spitalul de Psihiatrie ar urma să se reducă numărul de paturi cu 10, iar la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci cu 20.

Nu cumva pacientul o va duce mai rău, cu un număr redus de paturi? „Nu va avea de suferit, ne răspunde dr. Boldea. Ceea ce se încearcă este de fapt scurtarea perioadei de spitalizare a bolnavului, datorită costurilor rezidenţiale crescute”.

„Spre exemplu, la Oftalmologie nici nu se justifica numărul crescut de paturi (45) în condiţiile în care pacientul poate suporta multe dintre intervenţiile chirurgicale în regim de ambulatoriu. Sistemul se aplică şi în străinătate, cu succes”.  

Citit 1395 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.