Scandal inutil pe hrana unor refugiați din Galaţi

Scandal inutil pe hrana unor refugiați din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Sesizări primite pe adresa redacției, dar și o serie de postări pe rețelele sociale, dintre care unele, între timp, se pare că au fost șterse, încearcă să inducă ideea că refugiaților ucraineni găzduiți în campusul Universității "Dunărea de Jos" din Galați nu li s-ar servi câte două mese pe zi de persoană, ci uneori mai puțin. "Sunt doar zvonuri", ne-a spus dr. Alexandru Nechifor, prorector al universităţii de stat gălăţene, în timp ce reprezentanții Prefecturii ne-au transmis că "nu avem nimic să le reproșăm celor de la Universitate".

Efortul de a-i găzdui și hrăni pe refugiații din Ucraina care ajung în Galați, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, în drumul lor spre o viață cât mai ferită de pericolele războiului, este unul intens și la foc continuu. Și-au adus contribuția până acum și fac acest lucru și în continuare membri ai comunității locale, ai mediului de afaceri și autoritățile locale sau județene. Conform cifrelor oficiale, spațiile de cazare din căminele studențești oferite de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați refugiaților sunt printre cele mai solicitate, aici fiind găzduiți zilnic circa 500-600 de persoane, cele mai multe fiind mame cu copii.

Toată lumea are dreptul la opinie. Nu știm cât de bine intenționate sau informate sunt persoanele care vehiculează în spațiul public ideea că hrana oferită acestor refugiați este mai puțină decât se raportează oficial, dar aceste lucruri nu se confirmă.

Duminică, la prânz, în momentul în care ministrul Economiei, Florin Spătaru, ieșea din căminul C (unde vorbise cu studenți voluntari și cu mai mulți dintre refugiați, pentru a afla problemele cu care se confruntă), la ușa căminului oprea o mașină de la Hazard, care aducea masa de prânz.

"Doar zvonuri"

Conform prorectorului Alex Nechifor, Hazard este una dintre numeroasele companii care s-au implicat cu toate forțele în acest efort umanitar al gălățenilor pentru semenii lor din Ucraina. "Zvonurile au apărut duminică seară, dar asta sunt: doar zvonuri. Probabil că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Suntem organizați, din nefericire pentru alții, și primim ajutor atât de la firme private, cât și de la persoane private. Doar astăzi (luni, 14 martie - n.r.), cei de la Hazard ne aduc câte 350 de porții pentru prânz și seară. De la Livingroom primim 50 de porții, cei de la Burger House ne aduc câte 30 de burgeri, pentru prânz și cină, cei de la Grill Domnesc aduc și ei 25-30 de porții. Toată lumea ne sprijină, sunt toți la fel de importanți. Pentru hrana refugiaților, universitatea nu scoate bani din buzunar. Ne ajută și cei de la Prutul SA, de la Hiperdia (Affidea), de la Rodbun, de la Organizația Internațională a Bucătarilor (World Central Kitchen), de la Crucea Roșie și mulți alții. Nu vom rămâne descoperiți pe partea de hrană, chiar dacă situația se prelungește. Mai avem cinci-șase tone de hrană rece neperisabilă (conserve etc.) la sala de sport și la cantină. Toată lumea ne-a sprijinit", ne-a spus prorectorul Alex Nechifor.

"Ținem legătura continuu cu universitatea, ne raportează în fiecare dimineață locurile libere pe care le au, lucrăm în echipă. Căminele au fost trecute în textul hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galați ca spații de cazare puse la dispoziție de universitate. S-au autoorganizat, nu avem ce să le reproșăm. Dacă au nevoie de ceva, le sărim imediat în ajutor", ne-a declarat Teodora Diaconița, voce unică în cadrul CJSU Galați.

Unde puteți comanda meniuri "în așteptare"

Gălățenii care doresc să ajute pot face acest lucru comandând și plătind, în funcție de disponibilitățile fiecăruia, meniuri "în așteptare" la mai multe unități HoReCa din Galați, de unde aceste meniuri vor fi livrate către cei care au nevoie. Lista cuprinde pe Dabo Doner, Grill Domnesc, Restaurant Bio Casa Gustului, Vila Bordeaux, Craft - Rebel Food, Restaurant Hazard, Restaurant Pescăruș, Wonderfood, Restaurant Autentic, Axe Restaurant, The Lofters, Urban Coffee&Wine, Dodo Food, Gazetto Café, Hugo by Alex, La Mim, Restaurant Hera Galați, Ca Jou, All Time, Gourmand Restaurant.

Bani de la stat pentru cei ce găzduiesc refugiați

Hotelurile, pensiunile și alte spații de cazare private și publice, care găzduiesc refugiați, vor primi bani de la stat pentru aceste cheltuieli, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Sunt alocate deja peste 200 milioane de lei pentru cazarea a 70.000 de ucraineni. Unitățile de cazare - precum hotelurile și pensiunile - vor putea cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificative. Suma care va fi acordată este de 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană. În cazul instituțiilor de stat, suma este de 50 de lei pe noapte. Iar oamenii care i-au primit pe refugiați în propriile case vor primi câte 20 de lei pe zi pentru mâncarea oaspeților ucraineni.

Pentru ca aceste decontări să fie făcute, e nevoie întâi de acte normative, care urmează să fie parafate în Guvern.

Citit 10988 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2022 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.