Drama unei mame văduve, pusă pe fugă de război

Drama unei mame văduve, pusă pe fugă de război
Daniela Stratulat, alături de surorile refugiate din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În spatele războiului din Ucraina se ascund poveşti sfâşietoare, destine distruse, bărbaţi rămași să apere ţara, femei, bătrâni şi copii care fug peste graniţă pentru a putea căuta refugiu. 
În fotografie sunt Ana și Larisa, două surori de cinci și şapte ani din Odesa. Mi-au spus că se îndreaptă spre Germania, dar speră că într-o zi se vor întoarce acasă la prieteni. Mama copilelor, Anastasia, mărturisește că îi este foarte greu, soțul ei a murit cu trei ani în urmă, nemaiavând niciun sprijin din partea nimănui. Pleacă în Germania, unde și-a găsit un adăpost și un loc de muncă bine plătit. În pofida acestor fapte, nu își dorește să se stabilească într-o țară străină. Visează să se întoarcă în Odesa, la grădina ei plină cu flori, la hamacul din spatele casei și la pereții casei pe care i-a construit cu propriile mâini. 
”Mama, vreau acasă, sunt foarte obosită, vreau să dorm pe pat”. Asta spunea, continuu, micuţa Ana. Cu lacrimi în ochi, mama ei îi explica faptul că pleacă într-o călătorie într-o țară frumoasă unde se vor distra de minune.
”Spun fetițelor că ne așteaptă o viață mai bună, dar nici eu nu o cred. Vreau să fie totul doar un coşmar, din care să mă trezesc. Mă doare sufletul pentru țara mea, pentru oamenii care au rămas și pentru cei care au fugit... Am luat cu mine actele, câteva haine și cățeii”. Cu fața umflată de plâns, Anastasia încă mai zâmbește de dragul fetițelor. Spune că, dacă nu ar fi avut copii, nu și-ar fi părăsit casa, dar pentru fete face totul. 
Ascultând-o pe Anastasia, încă o dată mă conving că o mamă ne varsă lacrimile, ne trăieşte teama, că pentru ea nu există sacrificiu prea mare, dacă îşi adăposteşte copiii. Aici sau prin Europa.

CITIȚI ȘI: Familie ruptă în două de război: „Nu vreau să mă gândesc ce este în sufletul mamei!”

Citit 2276 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2022 22:33

3 comentarii

 • postat de Roman-Moldovean
  Miercuri, 16 Martie 2022 10:10
  89.121.200.***
  E trist ce se intampla acum, dar la fel de trist era si in urma nu cu mult timp (dupa independenta Ucrainei), cand autoritatile ucrainiene stramutatu familii intregi de romani, numai pentru faptul ca erau romani in zone in care "directivele partidului" impuneau "ucrainerizarea fortata" a minoritatilor nationale... dar nu se pune, pentru ca nu era la televizor si nu ne-a zis "marele licurici" ca avem voie sa vedem ce fac ucrainienii (autoritatile, nu oamenii de rand)
  8
  10
  Raportează
 • postat de Clara Moraru
  Miercuri, 16 Martie 2022 10:00
  188.115.7.***
  Multumesc pentru acest articol care nu poate sa nu emotioneze pe oricine. Genul acesta de marturii bulversante ne aminteste cat de importanta este pacea in lume, daca cineva a uitat cumva… Ma rog pentru sfarsitul rapid al razboiului si a suferintelor acestor suflete nevinovate.
  2
  12
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 16 Martie 2022 09:28
  86.124.201.***
  Vom trai probabil si noi aceste situatii daca nu vom avea curajul sa taiem raul de la radacina!!!!!Si cum in primul si al doilea razboi mondial tarile mici au suferit din cauza tarilor mari sau ale imperiilor asa si acum vom suferi noi tarile mici din cauza neintelegerilor dintre tarile mari!Se putea evita acest razboi?Dupa mintea mea da!Daca SUA si Rusia respectau angajamentele luate in ultimii 30 de ani!Daca politicienii din Ucraina respectau angajamentele luate dupa formarea statului Ucraina!
  ''Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei"Tratatul de la Budapesta 1994 la formarea Ucrainei!SUA si Marea Britanie ceau facut pentru evitarea acestui conflict in care mor oameni nevinovati?????Au provocat in permanenta cu buna stiinta Rusia!!!
  O alta intrebare :au respectat politicienii din Ucraina Tratatul de la Minsk din 2014?Romanii din Ucraina cunosc pe pielea lor ca nu!!!Cum in Romania sufera romanul simplu pentru deciziile proaste ale politicienilor romani asa si in Ucraina!Pentru deciziile proaste ale politicienilor ucraineni sufera aceasta mama cu copii!De aceea spun ca presa din Romania si occident ar trebui sa comenteze tot contextul in care sa ajuns la aceasta tragedie!Sunt asa multe persoane in functii inalte platite cu zeci de mii de euro salariu care au produs acest razboi si pacat ca presa nu se apleaca si asupra lor!Cea mai usoara lucrare este sa dai vina pe rusi!Rusi care deja actioneaza la furie!Si sufera oamenii simpli!Trebuie cautati si vinovatii din occident care sunt destui!Altfel vom suferi noi astia simpli care credem tot ce spune alde Iohanis,Ciolacu,Citu ,Ciuca ,Simion sau Drula!!!!!
  Din pacate observ ca presa din Romania si nu numai incalzeste in permanenta spiritele si cauta sa provoace un conflict major!Caut sa nu mai urmaresc stirile de la televiziuni mai ales Antena 3 unde unul ca Tudor apare zilnic pe post cu mesaje pro razboi!Este periculos!
  6
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.