* Zece elevi au folosit metoda clasică a fiţuicilor şi patru au apelat la telefonul mobil * Peste 250 de absenţi *
Ori la Galaţi copiatul a devenit o obişnuinţă la bacalaureat, ori profesorii noştri sunt mai severi. Cert este că şi anul acesta suntem judeţ fruntaş la numărul de candidaţi eliminaţi din examen încă din prima zi, la proba scrisă la limba şi literatura română.
Nu mai puţin de 14 elevi au fost prinşi încercând să fenteze bacalaureatul, cu doi mai puţin faţă de anul trecut la aceeaşi probă.
Patru au apelat la mijloace moderne, la telefonul mobil, în timp ce zece au fost surprinşi cu fiţuici.
„Au fost şi câte trei cazuri la acelaşi centru. Din cele 15 licee unde s-a organizat examenul, în şapte s-au întâmplat asemenea cazuri. Elevii au fost surprinşi fie de asistenţii de la clasă, fie de monitorii trimişi de inspectorat, fie chiar de preşedinţii de comisii din centre”, ne-a declarat inspectoarea general-adjunctă Laura Marin, preşedinta comisiei judeţene de bacalaureat.
„Suntem generaţia basmului”
La CNVA, elevii ieşiţi din examen erau mulţumiţi de subiecte. „Vă sugerez un titlu de articol: «Generaţia basmului». Şi la examenul din clasa a VIII-a, acum patru ani, tot basmul ne-a picat.
Nu ne aşteptam şi acum să ne pice acelaşi subiect, dar ne-am descurcat”, ne spune Alexandru Păunoiu, câştigător al mai multor concursuri internaţionale IT, declarat admis la o universitate din Londra.
„Subiecte accesibile şi pentru elevii de nivel mediu”
Atât elevii, cât şi profesorii lor au catalogat subiectele ca fiind destul de uşoare.
„Sunt accesibile chiar şi pentru elevii de nivel mediu. Textul argumentativ a fost foarte simplu. Doar caracterizarea lui Harap-Alb ar putea ridica probleme, în sensul că elevii se vor axa numai pe încadrarea personajului într-o tipologie, fără să scrie şi despre perspectivele narative şi despre conflict. Subiectele au fost mult mai uşoare decât anul trecut şi, dacă mai mult de 25 la sută dintre candidaţi vor lua note sub 5.00, înseamnă că este într-adevăr o generaţie foarte slabă”, ne-a declarat profesoara de limba şi literatura română Elena Grigoraş, de la Colegiul „Moţoc”.
Dacă ar fi ştiut din timp că subiectele au fost uşoare, probabil şi cei 257 de candidaţi care au lipsit s-ar fi prezentat la probă.
Mâine, elevii vor trece prin emoţiile celei de-a doua probe, cea la disciplina obligatorie a profilului.