Pericole de otrăvire într-un cartier al Galaţiului. Şcoala iubitorilor de animale

Pericole de otrăvire într-un cartier al Galaţiului. Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Vom dedica rubrica de astăzi unei situaţii pe cât de periculoase, pe atât de revoltătoare. Pentru unii semeni de-ai noştri, viaţa necuvântătoarelor - şi în special a celor care nu au stăpân - nu preţuieşte câtuşi de puţin. Prin urmare, apelează la gesturi criminale pentru a scăpa de prezenţa unor biete patrupede fără stăpân.

„Pericol de otrăvire în Micro 21”, aşa se intitula semnalul pe care l-am primit la redacţie din partea unor gălăţeni care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Iată şi faptul semnalat: în timp ce îşi plimbau căţeii de companie, mai multe persoane care locuiesc în cartierul Micro 21 au observat cum un bărbat arunca pe pământ, la marginea unei alei, lângă un gard, nişte biluţe gelatinoase verzi - cel mai probabil otravă. În zona respectivă - apropiată de un parc pentru copii - sunt câteva pisici fără stăpân şi, cel mai probabil, respectivul este deranjat de prezenţa lor.

Întrebat ce face, bărbatul a răspuns agresiv. Le-a cerut persoanelor respective să-şi vadă de treabă şi mai ales de câini, dacă nu îşi doresc să-i vadă morţi. După ce bărbatul a intrat într-o scară de bloc, persoanele care îi ceruseră socoteală au decis să cureţe locul, cu ajutorul unor pungi. S-au temut că substanţa respectivă ar putea pune în pericol nu doar căţei şi pisici, ci şi oameni - mai ales că zona este tranzitată de copii mici, care ar putea veni lesne în contact cu ea. Dar temerile că bărbatul nu se află la prima faptă de acest gen şi că ar putea recidiva au rămas.

Pentru că asemenea situaţii nu sunt singulare, am apelat la sprijinul Anamariei Dandeș, coordonator proiect local Animal Society. Aceasta ne-a confirmat faptul că, periodic, în mediul online apar relatări, semnale de alarmă din partea martorilor la intenția de otrăvire sau chiar otrăvirea animalelor de către anumiți indivizi. De cele mai multe ori, oamenii doresc să își păstreze anonimatul și doar semnalează prezența otravei pe lângă blocuri, în spațiul verde, chiar și în parcuri, au informații despre cine comite astfel de atrocități, dar se tem să meargă mai departe și să facă acuzații oficiale.

Din nefericire, animalele fără stăpân sunt extrem de expuse acestor acte criminale. Dacă un câine cu stăpân are parte - cel puţin în teorie - de supraveghere pe parcursul plimbărilor, animalele abandonate sau născute pe stradă sunt 24 de ore din 24 vulnerabile şi victime sigure.

"Îi îndemnăm pe toţi cetăţenii care cunosc sau sunt martorii unor astfel de acte să informeze Poliţia! Nu numai patrupedele şi păsările pot cădea victime, ci şi copiii nesupravegheaţi preţ de câteva secunde. O clipă de neatenţie poate provoca o nenorocire. A semnala astfel de situaţii reprezintă o datorie civică şi morală şi sperăm ca gălăţenii să nu treacă cu vederea incidentele de acest gen şi să îi condamne public pe cei care le săvârşesc", spune Anamaria Dandeş.

"Apelaţi imediat Poliţia şi încercaţi să obţineţi dovezi ale faptelor la care sunteţi martori, fără a vă pune în pericol integritatea corporală. Dreptatea nu se face pe stradă şi în niciun caz cu oameni capabili de aşa acte criminale. O filmare sau fotografii de la fața locului, urmate de apelarea Poliţiei reprezintă condiţii esenţiale ale stopării acestui fenomen, întâlnit, din păcate, atât în mediul urban, cât şi în cel rural", ne-a transmis Anamaria Dandeş.

Despre simptomele și modul de gestionare a situaţiei intoxicării accidentale sau nu cu substanţe nocive a animalelor noastre de companie vom vorbi săptămâna viitoare.

Citit 7638 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2022 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.