„Primăria preia spitalele săptămâna viitoare”

„Primăria preia spitalele săptămâna viitoare”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Local al municipiului Galaţi urma să aprobe marţi seară, în plen, preluarea a trei spitale din Galaţi, conform dispoziţiilor Ministerului Sănătăţii, însă proiectul de hotărâre privind transferul unităţilor sanitare din subordinea ministerului de resort în subordinea municipalităţii nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei.

„Nu s-au semnat protocolul de predare-primire, anexele, sunt discuţii cu datoriile, probabil astea sunt motivele pentru care preluarea spitalelor de către Primărie nu a fost supusă aprobării Consiliului Local aseară (marţi seară, n.r.)”, a declarat, ieri, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

Municipalitatea urmează să preia în administrare Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” şi Maternitatea „Buna Vestire”, celelalte unităţi spitaliceşti cu paturi din municipiu şi din judeţ revenindu-i Consiliului Judeţean, conform unui ordin emis de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care vrea să realizeze astfel descentralizarea în sistemul sanitar românesc.

Însă, atât Primăria municipiului Galaţi, cât şi Consiliul Judeţean au spus răspicat că nu vor prelua şi datoriile acumulate de aceste spitale.

Nicuşor Ciumacenco a reiterat, ieri, poziţia municipalităţii în această privinţă.

„Nu e firesc. Noi am ţinut din scurt tot ce ţinea de Consiliul Local şi mă refer la partea de investiţii în spitale, mă refer la partea de utilităţi. Firesc este ca, o dată ce ni se dau în administrare cu totul, să ni se dea fără datorii”, a spus viceprimarul.

Totuşi, Cseke Attila a tranşat această problemă săptămâna trecută. „Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că arieratele făcute de spitale până la data de 31 martie 2010 vor fi plătite de la bugetul de stat la următoarea rectificare bugetară, indiferent că aceasta se va realiza înainte sau după transferul spitalului”, se arată într-un comunicat de presă postat pe 23 iunie pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.

În aceste condiţii, transferul unităţilor spitaliceşti către Primărie va fi perfectat în perioada imediat următoare. „Probabil că cel mai târziu la sfârşitul săptămânii viitoare va fi o şedinţă de îndată (a Consiliului Local, n.r.) în care se vor aproba hotărârile de preluare a spitalelor”, a afirmat, ieri, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Citit 1692 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.