Tulburătoare „Povestiri din Holocaust”, la intrarea în Parcul „Eminescu”
Foto: Anca Melinte

Tulburătoare „Povestiri din Holocaust”, la intrarea în Parcul „Eminescu”
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

„Povestiri din Holocaust”, o tulburătoare expoziţie de benzi desenate, atrage atenţia gălăţenilor la intrarea în Parcul „Mihai Eminescu”. Vernisajul a avut loc vineri, 8 aprilie 2022, de Ziua Internațională a Romilor, aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”.  

„Invit pe toţi cetăţenii oraşului Galaţi să meargă, să vizualizeze aceste benzi desenate, care vor sta acolo cel puţin o lună. Cu siguranţă vor intra puţin în istoria noastră, a romilor. Cei care nu cunosc istoria noastră, cei care nu ştiu evenimente tragice din istoria noastră, cu siguranţă că nu vor înţelege niciodată nici cu ce ne-am confruntat, nici cu ce probleme ne confruntăm chiar şi în prezent. Istoria tragică a romilor include 500 de ani de sclavie, deportarea în Transnistria, în scopul exterminării, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi politica de asimilare etnică din timpul regimului comunist. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul elevilor de la colegiile "Mihail Kogălniceanu" şi "Vasile Alecsandri", nişte tineri minunaţi, în faţa cărora mă înclin”, a declarat Viorica Gotu, reprezentanta romilor din judeţul Galaţi.

„Celebrare și rememorare. De Ziua Internațională a Romilor, copiii sunt cei care ne readuc aminte că partea întunecată a istoriei nu trebuie repetată. Expoziția de bandă desenată vernisată astăzi, în parfum de flori și soare înnoitor, ne dă ocazia să redescoperim povești din Galaţi, despre ceea ce a însemnat Holocaustul pentru bunicii acestei comunități”, mărturiseşte, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, viceprimarul Lucian Andrei.

O lecție de istorie altfel și totodată un proiect al memoriei, „Povestiri din Holocaust. Istorii locale” este realizat de Institutul „Elie Wiesel” și finanțat de Fundația EVZ (Republica Federală Germania) prin programul „Local History”.  Prin intermediul artei, proiectul ne aduce mai aproape de istoria comunităților în care locuim, încurajându-ne să o descoperim și să o înțelegem.

Poveștile despre viața evreilor sau romilor din diverse localități din România, trimiși la muncă obligatorie, deportați în Transnistria, excluși din viața economică, socială, culturală, ne sunt dezvăluite cu ajutorul benzilor desenate realizate de ilustratorii Octavian Ungureanu, Anghel Șerban, Nicolae Negură.

Citit 1672 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2022 02:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.