Şşşt! Verdeţurile nu ştiu că a crescut TVA-ul

Şşşt! Verdeţurile nu ştiu că a crescut TVA-ul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă totul s-a scumpit de la benzină până la ţigări -  legumele şi fructele din Piaţa Centrală nu s-au grăbit să se împăuneze cu preţuri mai mari faţă  de zilele care au precedat dezagreabila creştere de TVA.

E drept că unii dintre comercianţi au câteodată o părere cam prea bună despre marfa pe care o scot pe tarabe, dar nimeni nu le poate răpi acest drept. La urma urmei, preţ prost stabilit nu e acela foarte mare, ci doar acela pe care nimeni nu vrea să-l plătească. Iar în piaţă, marfa se vinde.

Azi, porumb fiert, mâine răbdări prăjite

S-au scumpit castraveţii până pe la 1,8 lei, dar cartofii au rămas cam la fel: 1,5 lei. Preţul morcovului staţionează şi el pe la 2,5 lei şi doar vreo doi vânzători l-au apreciat la o valoare cu 50 de bani mai mare.

Veste bună, însă, pentru cei care apreciază gustul porumbului fiert sau copt: ştiuleţii nu mai costă 3 lei - aşa cum se întâmpla la lansare pe piaţă din urmă cu două săptămâni, ci doar 1 leu.

Vă dorim, deci, ronţăială plăcută, acum cât mai aveţi bani de cheltuit în piaţă! Timpul meniului bazat pe răbdări prăjite se apropie cu paşi repezi.

De-a dura, până în România

Pepenii de Grecia „foarte buni”, cu coaja colorată în verde-închis se dau la 2 lei kilogramul, la fel ca şi vărgaţii din Turcia.

Tragem concluzia că transportul pepenilor din orice colţ al lumii până pe tarabele din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale are un preţ standard.

În plus, rotunzi fiind, pepenii nu se cer neapărat căraţi în braţe, ci merg şi rostogoliţi. Mai discret, ascuns între banane de 3,5 lei şi aproape exagerat de copt, pepenele galben se vindea ieri la doar 1,5 lei kilogramul.

Piersicile despre care comercianţii ne spun că sunt româneşti costă 3,5 sau 4 lei, iar cele de Grecia se dau la 3,99 lei.

Un kilogram nectarine vă va scoate din buzunar 4,5 sau 4,99 lei. Caisele se dau la 3 sau 4 lei kilogramul. Zmeura este tot 20 de lei kilogramul, dar se vinde şi la pahar.

Nu trebuie să uitam că ce-i mult şi bun strică, în general! Sau cel puţin aşa ne-am obişnuit noi să credem. Portocale găsiţi şi la 2,5 lei kilogramul, iar perele din Argentina sunt 5,9 lei, cu doar zece bani mai scumpe decât fructele de kiwi.

Recomandări de criză: verdeaţă şi aer curat

Oricum, să nu ne zgârcim! E vară, bani de concediu n-au mai prea rămas, aşa că am putea  măcar să mâncăm sănătos. Şi să facem plimbări lungi în aer liber – distracţie pentru care, momentan, nu ni se percepe TVA majorat.

Citit 470 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.