A venit vaccinul anti-tuberculoză!

A venit vaccinul anti-tuberculoză!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Celelalte vaccinuri se găsesc în farmacii, dar nu se decontează de către Direcţia Judeţeană de Asigurări de Sănătate * Să nu vă mire că va trebui să cheltuiţi o mulţime de bani pe toate cele câte îi sunt necesare celui mic, din punct de vedere medical *

După aproape jumătate de an de aşteptare, părinţii gălăţeni îşi vor putea imuniza nou-născuţii împotriva tuberculozei. Trebuie spus că vaccinul BCG se administrează de regulă în primele 48 de ore de viaţă ale celui mic, înainte ca acesta să părăsească maternitatea, în braţele părinţilor.

Din nefericire, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) au rămas fără dozele necesare imunizării nou-născuţilor, la jumătatea lunii ianuarie. Vaccinul administrat până la acea dată era produs de Institutul Cantacuzino, căruia i s-a retras între timp autorizaţia de punere pe piaţă a acestui produs.

Şi, cum în cele mai multe ţări europene tuberculoza este considerată o boală eradicată, nici importul medicamentului nu a fost o soluţie imediată. Mai mult chiar, oficiali ai Ministerului Sănătăţii declaraseră că nu avem nici un motiv să cheltuim bani pe acest vaccin, dat fiind faptul că imunizarea se poate face în primele 10 luni de viaţă, iar Cantacuzino îşi va recăpăta între timp drepturile.

Aşa cum era de aşteptat, acest lucru nu s-a întâmplat. Cine să mai pună la socoteală faptul că sănătatea bebeluşilor care au fost duşi de părinţi în medii viciate de tuberculoză a fost serios periclitată?

Ulterior, cu ajutorul UNICEF, Ministerul Sănătăţii a adus în ţară vaccinuri BCG pentru a-i imuniza pe cei circa 60.000 de nou-născuţi care nu beneficiaseră de acest drept.

Imunizarea, la Galaţi

„În cursul zilei de astăzi, maşina DJSP Galaţi este la Bucureşti, de unde se va întoarce cu dozele de vaccin BCG necesare imunizării. Din datele noastre, la nivel de judeţ trebuie să realizăm, printr-o campanie de vaccinare, imunizarea a circa 2.000 de copii”, a precizat directorul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„Sistemul va funcţiona în felul următor: medicii de familie îşi vor îndruma pacienţii către centrele de vaccinare pe care DJSP le va amenaja în oraş şi judeţ. La nivel de oraş, vor fi 6 sau 7 centre”, a mai spus dr. Boldea.

L-am întrebat de directorul DJSP dacă toate celelalte vaccinuri pe care trebuie administrate unui nou-născut şi pe care, în prezent, părinţii le cumpără din farmacii pe bani destul de mulţi se vor deconta sau vor fi trimise de Ministerul Sănătăţii.

„Momentan nu avem doze de vaccinuri. Mai mulţi gălăţeni ne-au solicitat decontarea cheltuielilor în ceea ce priveşte cheltuielile cu aceste vaccinuri, dar ministerul nu ne-a înştiinţat că avem fonduri pentru aşa ceva”, a mai spus directorul DJSP.

Citit 853 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.