Fără apă, pentru o datorie de 3.000 de lei

Fără apă, pentru o datorie de 3.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O asociaţie de proprietari din Galaţi primeşte apă potabilă doar pe timpul nopţii, din cauza unei restanţe de câteva mii de lei la Apă-Canal * Locatarii spun că vor plăti debitul de bază, nu însă şi penalităţile de întârziere, aşteptând ca ele să fie şterse în baza Legii Ciucă * Apă-Canal urmăreşte să recupereze tocmai aceste penalităţi, înainte ca ele să se prescrie *

În urmă cu o săptămână, 49 de familii din Micro 20 au rămas fără apă potabilă în intervalul 6.00-22.30, din cauza „fabuloasei” datorii de 3.251 de lei, la care se adaugă penalităţi de 3.845 de lei.

Consumatorii, constituiţi în Asociaţia de Proprietari nr. 581, au efectuat deja o primă plată, de 520 de lei, către Apă-Canal şi au promis că vor achita restul de 2.731 de lei din debitul de bază în cel mult o lună, însă acest angajament nu a fost de ajuns ca să primească apă pe durata întregii zile.

Reprezentanţii distribuitorului de apă potabilă au insistat ca asociaţia să se angajeze să plătească şi penalităţile, altfel nu va primi apă decât pe timpul nopţii, ca şi până acum.

„Noi suntem gata la orice oră să ne asumăm un angajament de plată pentru debitul de bază, pe care îl putem acoperi într-o lună. Cei de la Apă-Canal ne-au sugerat, însă, să aibă loc o conciliere şi să ne asumăm un angajament de plată a penalităţilor. Mai puţin îi interesa debitul de bază”, a declarat preşedintele Asociaţiei 581, Ştefan Pal.

Nu e prima dată când asociaţiile de proprietari din Galaţi reclamă faptul că Apă-Canal exercită presiuni asupra lor, pentru a le determina să plătească penalităţile care au fost aplicate debitelor de bază.

Administratorii de asociaţii, care numără anii până la prescrierea acestor penalităţi, refuză să achite chiar şi sume infime, pentru a nu le reactiva şi a-i facilita astfel societăţii Apă-Canal recuperarea lor în instanţă.

Directorul general al societăţii Apă-Canal, Gelu Stan, nu a făcut un secret din strategia sa de recuperare a penalităţilor, care a devenit prioritară.

Însă proprietarii din Asociaţia 581 nici nu vor să audă de plata penalităţilor, aşteptând ca preşedintele Traian Băsescu să promulge legea iniţiată de deputatul conservator Bogdan Liviu Ciucă, ce prevede ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere dacă locatarii achită debitul de bază în 12 luni.

„Oamenii recunosc penalităţile, dar nu vor să plătească niciun leu din ele, ca să nu le reactiveze. Cu toţii aşteptăm Legea Ciucă, care anulează penalităţile oamenilor şi care am înţeles că a ieşit din Parlament”, a spus Tudoriţă Chirica, din Asociaţia 581.

Conducerea Apă-Canal este, însă, fermă. „Nu vom relua alimentarea cu apă 24 de ore din 24 a respectivei asociaţii decât după ce îşi va asuma un angajament de plată a tuturor restanţelor, inclusiv a penalităţilor, pentru că, la rândul său, Apă-Canal are de plătit penalităţi de 2.000.000 de lei către ArcelorMittal Galaţi (furnizorul de apă brută) şi de 4.500.000 de lei către Electrica. Pe astea cine le plăteşte? Eu?”, a declarat, ieri, directorul general al societăţii de distribuţie a apei, Gelu Stan.

Asociaţia de Proprietari nr. 581 nu este singura aflată în această situaţie.

De exemplu, primeşte apă potabilă doar pe timpul nopţii, de la 22.30 la 6.00, şi Asociaţia 195 din Piaţă, care îi datorează societăţii Apă-Canal – atenţie! – 5.929,10 lei.

Asta în condiţiile în care în municipiul Galaţi sunt 240 de asociaţii care au datorii mai mari de 10.000 de lei către distribuitorul de apă. Dintre acestea, însă, doar o zecime sunt constrânse să-şi plătească datoriile, fiind alimentate cu apă potabilă doar pe timpul nopţii. Pe primele cinci poziţii se află asociaţii care au, fiecare, datorii fabuloase, cuprinse între 400.970,28 şi 899.359,68 de lei!

O măsură mai dură, sistarea totală a furnizării de apă potabilă, este aplicată la două asociaţii de proprietari: 335 din Siderurgiştilor Vest şi 629 din Micro 40. Alte două, 475 şi 467 din Micro 19, vor rămâne de tot fără apă începând de luni, 12 iulie, anunţă Apă-Canal.

Citit 1542 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.