O sută de suflete salvate

O sută de suflete salvate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Întotdeauna, la „ospăţul credinţei” de la Cantina „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Galaţi rămâne loc şi pentru străini *

La Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, de aproximativ 12 ani Liturghia de la Sfântul Altar este prelungită în comunitate în mod real.

Cum altfel, decât prin înfiinţarea Cantinei „Cuviosa Parascheva”, proiect social ce a demarat din dorinţa părintelui paroh Ion Gologan de a „umple un gol sufletesc”, atunci când şi-a pierdut soţia şi când s-a văzut pus în situaţia de a fi părinte nu numai pentru creştinii din marea parohie, dar şi tată singur pentru cei trei copii proprii.

Atunci, părintele Ion Gologan a considerat că este firesc ca dimensiunea liturgică a Bisericii să fie extinsă şi prin dimensiunea ei socială, înfiinţând amintitul aşezământ.

O lumânare - trei felii de pâine

„În toţi aceşti ani, în medie, am asigurat o masă caldă pe zi pentru 80-100 de suflete. Acum asigurăm aceste servicii de masă şi consiliere duhovnicească pentru o sută de persoane şi mulţumim lui Dumnezeu că ne ajută de atâţia ani să fim de ajutor credincioşilor noştri”, ne mărturisea părintele Ion Gologan.

Adeseori am întâlnit la Cantina Sfintei Vineri oameni dintre cei mai necăjiţi, deşi unii provin chiar dintre intelectualii noştri. Oameni care nu se sfiesc să-şi recunoască neajunsurile, păcatele... Semeni care nu consideră a fi o decădere când slujitorii de aici îi cheamă pe asistaţi la puţină jertfă.

„Încă de la începuturile acestui aşezământ social am mers pe ideea că, material, oricât de sărac ai fi, ceva trebuie să faci şi tu pentru Dumnezeu şi pentru cei care ţi-au întins o mână. Acum nu avem un susţinător pe care să ne bazăm, dar avem credinţa că puterea şi milostivirea vin de la Dumnezeu”.

„Avem încă destui creştini care  îi pomenesc pe cei dragi, care ştiu că dacă cumperi o lumânare la biserică dai trei felii de pâine unui necăjit. Atâta vreme cât avem astfel de creştini, slujirea noastră liturgică şi socială nu suferă. Şi atunci, asistaţii noştri - în semn de mulţumire pentru bucuriile pe care ni le aduce Biserica şi oamenii săi - ştiu a se ruga pentru binefăcători”, a continuat părintele Ion Gologan.

35 de copii la masa Sfintei Vineri

Între cei 100 de beneficiari ai milostivirii Cuvioasei Parascheva, 35 sunt copii care provin din famili necăjite. Restul sunt adulţi, unii bolnavi, alţii cu venituri mici sau deloc... În privinţa copiilor, unii au fost abandonaţi, dar Cuvioasa Parascheva le-a trimis câte un creştin care să-i scoată din impas şi să-i crească. 

Şi dacă la aşezămintele unde există parteneriat cu instituţiile administraţiei locale alocaţia de hrană este de doar 6 lei, aici Cuvioasa Parascheva are grijă ca niciunul dintre „copiii ei” să nu se ridice de la masă flămând. Ba chiar situarea aşezământului bisericesc în apropierea Spitalului de Urgenţă, face ca adeseori în poarta bisericii să bată şi străini. Şi atunci, Sfânta Vineri, miloasă şi cu multă grijă, în aşază pe toţi la marele „ospăţ al credinţei”.

Unde mănâncă 100 de persoane, întotdeauna mai rămâne un loc liber la masă, fiindcă întotdeauna, în străinul de la poartă, în cerşetorul de pe stradă, Biserica L-a văzut pe Hristos. Cel care are grijă să ne ridice din necazuri şi din nevoi în toată vremea şi în tot ceasul...

Şi mărinimia costă

Nu e simplu să asiguri asistenţă socială, şi nu numai, pentru  cel puţin o sută de persoane zilnic. Fiindcă dincolo de gestul firesc, de mărinimie şi altruism, totul costă. Şi când în societatea noastră se întâmplă o calamitate, cum a fost cea de la inundaţii, Biserica e cea care ne scoate din nevoi.

În această idee, zilele din urmă, la această biserică au luat masa, în 3 zile aproximativ 850 de persoane, în medie, cam 300 de persoane pe zi, care au participat la ridicarea zidului de apărare la Galaţi. Economic, ce înseamnă această activitate? 

„Numai gazul metan ne costă 16.000 lei pe primele 4 luni ale anului, ne spunea părintele Ion Gologan. La acestea se adaugă lumina, apa, plus cheltuielile de întreţinere, plus hrana propriu-zisă care şi aceasta costă... Dar, soluţiile le găseşti doar când îţi pui speranţa la Dumnezeu”.

Foto: Arhiva  Bisericii „Cuvioasa Parascheva”

Citit 764 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.