Copiii şi „vreau să-mi cumperi!”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mami vreau... !”, de câte ori nu aţi auzit asta pe un ton rugat sau poruncitor a copilului, în timp ce treceaţi pe lângă o vitrină cu dulciuri ori jucării? În cazul în care dorinţa copilului nu este îndeplinită, până la manifestarea furiei copilului (uneori şi a adultului) nu mai este mult.

Aşa cum spuneam şi data trecută, pentru ca situaţiile de acest gen să nu se producă este obligatoriu să interacţionăm cu copilul aplicând principiile:

1. Reguli clare!    2. Consecvenţă!    3. Calm!

Copilul crescut fără reguli clare devine de nestăpânit, nefericit şi nesigur, dezvoltând credinţa că mediul nu poate fi controlat şi ordonat.

Este bine de ştiut că părintele face regulile, nu copilul, şi tot părintele este responsabil de respectarea lor.

„Crizele de personalitate”

Până în jurul vârstei de 3-4 ani copilul nu poate înţelege argumentarea unei acţiuni, dar poate învăţa, de exemplu, că dacă a ieşit la plimbare de două ori şi de fiecare dată i s-a cumpărat ceva, regula este mereu când ies la plimbare mi se cumpără ceva.

Dacă la un moment dat, când micuţul cere ceva, iar adultul îl refuză, va apărea răzvrătirea şi „crizele de personalitate” deoarece nu înţelege de ce se încalcă o regulă tacită.

În această situaţie, este important ca adultul să fie ferm şi calm, să-i spună clar copilului că nu va primi lucrul dorit, şi să îi condiţioneze dorinţele; şi, lucrul cel mai important în opinia mea, adultul trebuie să fie consecvent în a nu ceda insistenţelor prin aplicarea şi respectarea regulilor.

Chiar dacă cel mic ţipă, plânge, etc, nu ceda; pleacă din locul respectiv şi fă-l să înţeleagă singur că scenele nu îi aduc obiectul dorit. Odată ce copilul s-a liniştit se poate discuta cu el, şi este necesar să-i explici, pe înţelesul lui, noua regulă şi consecinţele ei. (Nicoleta Purice - psiholog clinician)

Răspundem cititorilor: „Am nevoie de psiholog!”

Mai mulţi cititori şi-au exprimat dorinţa de a lua legătura cu psihologul paginii de Familie, doamna Nicoleta Purice. Dna psiholog poate fi contactată pe mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Scrie-ne!

Dacă povestea ta de dragoste merită să fie aflată şi de alţii, dacă familia ta a trecut cu bine printr-o cumplită încercare, din care şi alte cupluri ar avea de învăţat, nu ezita să ne scrii! Scrie-ne şi dacă ai nevoie de sfatul psihologului nostru.

Ai sugestii pentru pagina pe care o dedicăm familiei? Scrie pe adresa „Viaţa liberă”, strada Domnească nr. 68, pentru Anca Melinte ori pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.!

Citit 1280 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.