Riscul de a fi menajeră

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Junii Sibiului în Spania: Spectacolele sunt organizate de Institutul Cultural Român Madrid în colaborare cu Primăria din Soria, Asociaţia Aripi, Universitatea Alicante, Primăria Alicante, Consulatul României din Sevilla şi Primăria din Roquetas del Mar.

Din 26 şi până în 29 iulie, Ansamblul folcloric profesionist CINDRELUL – JUNII SIBIULUI, în acest moment un vârf al artei folclorice româneşti, efectuează un turneu în Spania.

* Etno-jazz şi pantomima: Pe 29 şi 30 iulie 2010, la Santiago de Compostela (Spania), în seria evenimentelor (fiestas) prilejuite de Anul Xacobeo - Anul Sfantului Iacob, vor avea loc concerte de etno-jazz susţinute de formaţiile Nightlosers şi Trigon, iar actorii Mihai Baranga şi Andreea Paduraru vor prezenta spectacolul de pantomimă Flirt.

* Lucrătorii casnici din Italia: 2,5 milioane de familii italiene (o familie din 10) au un colaborator casnic, iar numai în ultimul an, 44% dintre lucrătorii domestici au suferit un accident.

În 2009, numărul menajerelor şi îngrijitoarelor a depăşit cifra de 1,5 milioane, în Italia. 62% dintre ele lucrează neregular, iar 40% complet la negru, lucru care face ca aceste accidente să fie riscul asumat al celor în cauză. Femeie, tânără, deseori cu bacalaureat sau studii superioare. Şi imigrantă.

Lipsită, deseori, de orice formă de protecţie socială. Acesta este, potrivit ultimului studiu al Censis, profilul colaboratorului domestic din casele italienilor. Iar 72% dintre aceşti colaboratorii domestici sunt străini. Bineînţeles cel mai mare număr este al românilor. 

20% provin din România, 10% din Ucraina, 7% din Polonia şi 6% din Moldova. 57%, în rândul străinilor, au mai puţin de 40 de ani. Nivelul de educaţie al menajerelor şi îngrijitoarelor străine este mai ridicat decât al colegelor lor italience.

În medie, plata lunară este de 900 de euro net. În spatele aparentului sentiment de siguranţă transmis de ambientul casnic se ascund multe riscuri pentru aceşti lucrătorii. În 2008 s-au înregistrat 3.576 accidente în care a fost implicat personal casnic, dintre care două mortale.

Dintre lucrătorii intervievaţi 44,3% declară că au avut cel puţin un accident de munca în ultimul an. Accidentele cauzează deseori (85% dintre cazuri) consecinţe fizice pentru lucrător.

Citit 578 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.