Nea Radu de la rotativă: 50 de ani de căsnicie

Nea Radu de la rotativă: 50 de ani de căsnicie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dublă aniversare! Constantina şi Neculai Radu, jumătate de veac, nuntă de aur * Felicia - fiică şi  Florinel - ginere, 25 de ani de viaţă împreună

Pe nea Radu de la  rotativă, nu l-am uitat niciodată. Şi asta chiar dacă, între timp, după 42 de ani de muncă neîntreruptă în tipografie, colegul nostru, tipograful Neculai Radu a  ieşit la pensie. Şi-a văzut frumos de viaţă, de familie, fără să uite „Viaţa liberă”, ziarul apărut în 22 decembrie şi datorită lui.

Zilele acestea ne-a dat o veste extraordinară. Încet, sigur şi liniştit a făcut 50 de ani de căsnicie alături de Constantina, doamna sufletului său şi mama  celor doi copii ai lor Felicia şi Florin. Jumătate de veac de convieţuire sub cupola unei căsnicii exemplare, pare şi chiar este fabulos. 

Cum o fi reuşit? „Cu dragoste, cu respect şi cu multă îngăduinţă”, îmi răspunde mândru nea Radu. Da, îngăduinţă, înţelegere… pentru că serile, nopţile lui nea Radu din şirul lung al celor peste patru decenii de muncă nu erau ale familiei.

Acolo, lângă rotativă, l-a prins de altfel şi Decembrie 1989, l-au prins acolo şi nopţile fierbinţi şi zbuciumate în care au prins aripi către cititori primele numere ale  Viaţii libere. 

Împlinirea unei impresionante sume de ani de căsnicie, se cuvenea cinstită cum se cuvine.

În miezul zilei fierbinţi de duminică, rude apropiate, prieteni şi câţiva foşti colegi ai sărbătoriţilor s-au reunit la Biserica Sfânta Maria Mică din  Vadu Ungurului, unde părintele Mihai Filip a oficiat o slujbă prin care a dat  conturul spiritual meritat unui asemenea eveniment din viaţa a doi enoriaşi soţ şi soţie, care sunt de ani şi ani vrednici şi neobosiţi colaboratori în consiliul şi comitetul parohial.

A fost, după cum se exprima părintele Filip, o slujbă de mulţumire înălţată către Dumnezeu care a ocrotit frumoasa familie a Constantinei şi a lui Neculai Radu.

„Nu pot să trec peste amănuntul important că Neculai Radu, stâlpul de bază al familiei creştine pe care o reprezintă, a contribuit la tipărirea ziarului Viaţa liberă, un cotidian de calitate, care are în frunte un om deosebit, un ziar de ţinută pe care-l citesc încă de la primul număr, completa părintele Mihai Filip portretul lui Neculai Radu”.

Surpriza ce a dat şi o altă dimensiune evenimentului jubiliar trăit de familia Radu a fost aceea că, în aceeaşi zi, la aceeaşi biserică, şi-au dat întâlnire, pentru binecuvântare duhovnicească Felicia şi Florinel Şerban, adică fiica şi ginerele Constantinei şi ai lui Neculai Radu.

Aceştia, închipuiţi-vă!, aveau de sărbătorit alături de părinţi, 25 de ani de căsnicie. Au fost acolo, în biserica din Vadu Ungurului o nuntă de aur şi una de argint deodată.

„În 25 de ani, spunea, hâtru o voce din mulţimea invitaţilor la eveniment, ieşeai din puşcărie chiar dacă făceai o crimă, ce să mai vorbim în 50 de ani de familie creştină!”.

Ei bine, familiile Radu şi Şerban au rezistat furtunilor vieţii, deşi, categoric,  nu le-o fi fost uşor: Neculai Radu cu serile şi nopţile lui lângă rotativă, iar Florinel, ginerele marinar, înfruntând şi la propriu furtunile de pe mările şi oceanele lumii. „Jos pălăria pentru ei!”, exclama un alt apropiat al celor două familii. 

Desigur, prietenul şi colegul Neculai Radu ne va înţelege cel mai bine că nu putem povesti toate emoţiile evenimentului pe care şi noi le-am trăit alături de el şi de cei dragi. Spaţiul tipografic se comprimă rău când e vorba  să rememorezi, să scrii despre lucruri atât de frumoase.

Asta nu ne împiedică însă deloc să spunem că agapa de după s-a ridicat la înălţimea evenimentului. N-a fost o nuntă, pentru că o nuntă, cel puţin în cazul celor două familii, este unică, dar a fost o petrecere pe cinste în care tinerii şi mai vârstinicii invitaţi s-au simţit la fel de bine cum s-au simţit şi sărbătoriţii.

O „nuntă de aur” şi o „nuntă de argint”, cu naşi de cununie, dar şi cu câteva obiceiuri de nuntă adevărată au dat sare şi piper petrecerii de care-şi vor aminti cu mare plăcere toţi invitaţii.

Cu sufletele pline de mulţumire că i-a ajutat Domnul să facă ce au făcut, cu braţele pline de flori, sărbătoriţii s-au retras apoi discret pentru a-şi duce mai departe viaţa de familie.

„La mulţi  ani”  plini de pace, linişte şi alte împliniri le dorim şi noi… „Viaţa liberă”, adică ziarul căruia colegul şi prietenul Neculai Radu i-a dat de atâtea ori viaţă.

Citit 866 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.