O delegaţie Romgaz vine marţi la CET
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

O delegaţie Romgaz vine marţi la CET
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O delegaţie a Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz S.A. soseşte marți la Galaţi pentru a discuta cu reprezentanţii Electrocentrale Galaţi, producătorul local de agent termic primar, a declarat, luni, pentru „Viaţa liberă”, Mircea Hodârnău, de la Serviciul de Relaţii Publice şi Comunicare al furnizorului de gaz din Mediaş. Acesta nu a specificat tema discuţiilor programate marți, dar a precizat că va comunica concluziile întâlnirii în cursul zilei de miercuri.

Discuţia faţă în faţă dintre reprezentanţii Romgaz şi cei ai Electrocentrale are loc la mai puţin de 48 de ore de la anunţul şoc făcut de directorul termocentralei gălăţene. Eduard Urbanschi a declarat, duminică seară, că cei de la Romgaz l-au notificat vineri că au reziliat contractul şi că nu-i vor mai furniza gaz metan după data de 9 noiembrie, dacă nu acoperă restanţa de 10 milioane de lei şi nu plăteşte în avans gazul pentru o lună, adică încă 20 de milioane de lei. Mircea Hodârnău, de la Romgaz, s-a abţinut, luni, de la comentarii.

Directorul Electrocentrale a avertizat că ameninţări cu rezilierea contractului a primit şi de la furnizorul de păcură, Petrom, căruia i-ar datora 3,5 milioane de lei.

Eduard Urbanschi a vorbit despre izbucnirea acestei noi crize a căldurii în ajunul termenului de judecată din dosarul de reorganizare al clientului său, Apaterm, distribuitorul edilitar de apă caldă şi căldură. „Vom sta de vorbă cu cei de la Romgaz. Vom discuta şi cu Primăria, cu Prefectura. Să vedem ce se întâmplă şi pe 8 noiembrie, când instanţa se va pronunţa asupra planului de reorganizare a Apaterm. Planul prevede ştergerea celor peste 300 de milioane de lei pe care Apaterm ni le datorează, iar noi nu suntem de acord, pentru că o asemenea ştergere ne-ar arunca pe pierderi nerecuperabile, ceea ce ar putea genera dizolvarea societăţii noastre”, a spus, duminică, şeful Electrocentrale, care se află în mijlocul unui război al nervilor cu Apaterm şi cu Primăria. Amintim că, pe fondul acestui război, gălăţenii din peste 80.000 de apartamente au stat în frig în a doua jumătate a lunii octombrie, când temperaturile exterioare impuneau pornirea sistemului centralizat de încălzire. Acest lucru nu s-a întâmplat nu s-a întâmplat decât după 1 noiembrie.

Situaţia CET, anunţată la Guvern

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, I-a informat, ieri, pe reprezentanţii Guvernului, "pentru a lua deciziile legale pentru furnizarea în continuare a agentului termic, în condiţiile somaţiei Romgaz că va rezilia contractul cu Electrocentrale. Aştept soluţii de la  Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Economiei”. Unul din răspunsuri ar putea fi acordul Guvernului de folosire a rezervei de păcură pentru încălzirea oraşului, o soluţie temporară «de doar două săptămâni», a mai precizat prefectul, adăugând: «Dacă nu se reglementează situaţia, există pericolul ca Electrocentrale să intre în faliment" (MDM).

 

Citit 736 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2011 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.