Cât ne va costa căldura la iarnă?

Cât ne va costa căldura la iarnă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În această iarnă, dacă gigacaloria nu va mai fi subvenţionată şi nici compensată, am putea plăti pentru căldură cu aproximativ 100-250 de lei mai mult (în funcţie de numărul de camere) decât iarna trecută *

Efectele eliminării subvenţiilor pentru agentul termic au constituit cel mai fierbinte subiect dezbătut miercuri la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. La solicitarea prefectului Cosmin Păun, directorul general al Apaterm, George Cubasa (FOTO), a prezentat un studiu cu privire la preţul pe care l-am putea plăti pentru căldură.

Cubasa a subliniat din start că municipiul Galaţi este în topul oraşelor cu cel mai mic tarif la gigacalorie, spre deosebire de Timişoara, Arad sau Iaşi, unde gigacaloria arde la buzunar, iar creşterea de preţ în cazul eliminării subvenţiilor ar putea fi de 200-300 la sută. „Preţul de distribuţie a rămas scăzut şi datorită politicii Consiliului Local”, a declarat George Cubasa.

Estimări la rece

„Dacă nu va mai veni subvenţia către cetăţeni şi implicit compensarea către Electrocentrale, va trebui să cumpărăm gigacaloria la preţul de 289,30 lei. Pentru perioada rece, la un apartament cu o cameră şi două persoane, suma maximă estimată la căldură şi apă caldă va fi de 240,81 de lei pe lună”.

„La 4 camere şi 4 persoane, am curajul să spun că preţul nu va depăşi 590–600 de lei. La 3 camere şi 4 persoane nu cred că ne vom duce mai sus de 430-500 de lei. Comparativ cu alte judeţe, preţurile nu vor fi exagerate, cum nu au fost nici iarna trecută”, a declarat directorul Apaterm, George Cubasa.

L-am întrebat cu cât ne va costa mai mult căldura faţă de iarna trecută. Directorul Cubasa ne-a explicat că la un apartament cu 2 camere, încălzirea va costa cu aproximativ 100-150 de lei mai mult ca în iarna trecută, la 3 camere cu 190 de lei mai mult, iar la 4 camere diferenţa de preţ este de circa 200-250 de lei în plus faţă de iarna precedentă.

Managerul Apaterm a mai punctat că există o diferenţă clară între apartamentele cu şi fără repartitoare, cele din urmă fiind net defavorizate.

Potrivit calculului Apaterm, pentru un apartament cu o cameră şi două persoane, în lipsa repartitoarelor, costul consumului mediu de energie termică ajunge la 341,20 de lei şi coboară la 262,22 de lei dacă există repartitoare.  

Reparaţi, reparaţi, reparaţi subsolurile!

George Cubasa a pus accentul pe munca de convingere pe care a dus-o cu asociaţiile de proprietari pe tema importanţei reparaţiilor la subsol, acolo unde Apaterm nu are acces decât dacă există un contract de service.

„Iarna trecută, 600 de blocuri nu au putut primi agent termic pentru că aveau subsolurile varză. Eforturile pe care le-am făcut nu s-au cuantificat în bani, ci în mângâieri pe creştet”.

„Nu vom putea reedita efortul de anul trecut. O să avem în jur de 600, poate chiar 800 de blocuri care nu vor putea primi agent termic şi care se vor plânge peste tot dar nu avem bani să cumpărăm materiale! Forţă de muncă avem, dar nu avem materiale şi va trebui să cumpărăm!”, a spus George Cubasa.

Debranşări de frică

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a cerut detalii asupra debranşărilor şi rebranşărilor de la reţeaua de încălzire în sistem centralizat.

Fără a avea cifrele exacte, Cubasa a încercat să explice că situaţia nu e gravă: „Numărul de deconectări a crescut cu două - trei procente - dar nu într-un ritm îngrijorător - pe fondul posibilităţilor mai scăzute de plată sau a unor temeri nejustificate că în iarnă preţurile vor sări în aer”.

„În iarna trecută, rebranşările au fost cu 20 la sută mai multe decât debranşările. Până în acest moment sunt în jur de 260 de debranşări. Numărul de rebranşări, din păcate, scade deşi pentru asta nu luăm nici un leu taxă”, a declarat directorul Apaterm.

George Cubasa s-a plâns de lipsa banilor pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a agentului termic, motiv pentru care şi pierderile sunt mari. Cum mari sunt şi datoriile instituţiilor publice faţă de Apaterm.

Electrocentrale, în pericol?

Democrat-liberalul Iulian Aramă, directorul Electrica SA, a tras semnalul de alarmă cu privire la soarta Electrocentrale: „Apaterm îşi va diminua veniturile din subvenţii pe semestru. Numărul de debranşări este în continuă creştere şi în aceste condiţii sistemul se dezechilibrează şi se pune în pericol chiar funcţionarea Electrocentrale”.

Şefii Electrica şi Apaterm s-au contrazis pe tema virării a 20 de miliarde de lei vechi - bani din subvenţia plătită de Ministerul Administraţiei. Prefectul a calmat spiritele precizând că a fost instituită o comisie de control tocmai pe acest subiect al virării banilor din subvenţia plătită de CL şi de Guvern. Rezultatele raportului vor fi publice la şedinţa următoare a Comisiei de Dialog Social.

Totodată, prefectul Cosmin Păun a sugerat ca acest subiect, al preţului gigacaloriei nesubvenţionate, să fie dezbătut la viitoarea şedinţă a Consiliului Local. Aleşii locali ar trebui să se gândească serios dacă municipalitatea îşi mai permite sau nu să le plătească subvenţie la căldură gălăţenilor.

Mai bine pompe funebre!

Preţurile pe care directorul Apaterm, George Cubasa, le-a estimat pentru căldura de care vom beneficia în această iarnă i-au cam îngrozit pe sindicaliştii prezenţi la şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Supărat, unul dintre sindicalişti a sugerat că mai bine şi-ar face Primăria o firmă de pompe funebre în locul celei de distribuţie a agentului termic, pentru că în condiţiile în care şomajul e în floare, iar salariile scad, gălăţenii nu au nicio şansă să plătească preţul gigacaloriei.

Citit 1973 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.