Ziua în care au murit peştii

Ziua în care au murit peştii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cotele au scăzut cu un metru pe săptămână * Din cauza scăderii bruşte, mulţi crapi şi caraşi au murit * Pescarii s-au reprofilat pe ştiucă * Prutul se răstoarnă pur şi simplu în Dunăre *

Măcelul prin bălţi

Dunărea şi Prutul scad în ritm nebunesc la Galaţi. În doar trei săptămâni, de la cota istorică de 680 de centimetri, Dunărea a ajuns la o cotă firească de 378 de centimetri.

Peste 3 metri a scăzut fluviul într-un interval foarte scurt de timp, determinând scăderi rapide şi la afluenţii principali. Ieri, Prutul se prăvălea pur şi simplu în Dunăre, iar apele din zonele inundate se retrăgeau cu viteză maximă.

Rapiditatea scăderii cotelor a determinat şi un „măcel” în rândul peştilor. Ieri, în bălţile inundate ale Prutului, spre gura de vărsare în Dunăre se puteau vedea zeci de crapi şi caraşi morţi, care nu au rezistat modificărilor bruşte ale sistemului (FOTO 1 şi 2).

Pescarii, la datorie

Astfel că pescarii s-au reprofilat. Pe marginea inundăturilor Prutului, zeci de pescari dădeau la ştiucă (FOTO 3). Cel puţin în zona pichetului de frontieră de lângă podul spre Giurgiuleşti, amatorii de dat cu undiţa în baltă stăteau umăr la umăr.

Iar ştiucile cădeau una câte una pradă lansetelor şi undiţelor, varianta preferată de pescari fiind cea la peştişor viu. În câteva ore, fiecare a prins cel puţin 5 kilograme de ştiucă, e drept nu foarte mare (300-500 de grame bucata).

„Stau aici de dimineaţă, dau la peştişor şi am prins vreo 15 bucăţi. Nu sunt foarte mari, dar cred că am adunat peste 5 kilograme de ştiucă. Din păcate, din cauza peştilor morţi, cam miroase pe aici, aşa că nu se poate sta prea mult”, ne-a declarat unul dintre cei aproape 100 de pescari care au împânzit în aceste zile bălţile inundate ale Prutului.

Din păcate pentru ei, fericirea nu va mai dura mult, pentru că inundăturile vor seca în doar câteva zile, mai ales dacă se va menţine ritmul actual de scădere a cotelor.

Citit 1868 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.