Rugăciunea înmulţeşte fapta bună

Rugăciunea înmulţeşte fapta bună
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* O masă caldă pe zi pentru 58 de persoane, asigurată din darurile enoriaşilor de la Biserica „Înălţarea Domnului” *

Unul dintre aşezămintele sociale din Eparhia Dunării de Jos care vine în sprijinul sărmanului din comunitatea nostră este Cantina socială parohială „Samarineanul milostiv” din cadrul Parohiei „Înălţarea Domnului” din Galaţi.

Înfiinţată cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, temelia aşezământului a fost pusă în 1997; pe atunci paroh era părintele Eugen Drăgoi. În acel moment, se slujea în „capela din stradă”,  din faţa Grupului Şcolar „Sfânta Maria”; încă din 1995 se aşezase temelia la biserica mare din Ţiglina II. 

„S-a pornit prin a asigura asistenţă socială pentru o sută de persoane, ne spunea părintele Costel Bulgaru, actualul preot paroh de la Biserica Înălţarea Domnului.

Şi atunci şi acum, asigurăm bebeficiarilor noştri o masă caldă pe zi, plus alte servicii de asistenţă medicală şi duhovnicească, numai că astăzi numărul celor asistaţi este mai mic, de 58 de persoane, după ce în ultimii ani a fost, în medie, de 60 de persoane”.

În anul Domnului 2010, an de criză, oriunde te-ai afla, se vorbeşte doar despre austeritate, despre reduceri de fonduri şi restructurări. În Biserică însă, Hristos ne învaţă că omul trebuie restaurat şi nu desfiinţat!

„Cu toate gretăţile pe care le resimte întreaga societate,  reuşim să ne desfăşurăm totuşi activitatea, a continuat părintele Costel Bălan. Se ştie că o biserică nu are un buget şi că doar rugăciunea înmulţeşte fapta bună”.

„Întreaga noastră activitate filantropică este susţinută de enoriaşii parohiei, efectiv din pomenirile pe care le fac la biserica noastră. Fapt pentru care îi dăm slavă lui Dumnezeu”.

„Meniul săracului” cu doar 250-300 lei

Cu mai bine de 13 ani în urmă, în parohie exista Condica „Samarineanul milostiv”, un fel de registru care ţinea evidenţa tuturor donaţiilor făcute Bisericii.

Astăzi, chitanţierul a luat locul condicii şi  pentru fiecare sumă - ce vine de la creştinii dornici să facă pomeniri sau să susţină activitatea cantinei - se taie chitanţă.

O masă pentru pomenirea celor din veac adormiţi ajunge la această cantină între 250 - 300 lei; din amintita sumă este asigurat „meniul săracului”, ne explica părintele Bălan. Însă cei care doresc să adauge şi alte produse în meniu, fireşte au această posibilitate.

„Noi ne bucurăm că avem creştini care ţin la tradiţie, care ştiu că a oferi o masă la o cantină este nu numai un prilej de a transpune în faptă cuvântul Evangheliei, ci este şi un pas spre propria mântuire”. 

La Cantina „Samarineanul Milostiv”, filantropia este un gest firesc şi el vine în preîntâmpinarea problemelor sociale a 58 de semeni, oameni care sunt fie bolnavi, fie cu multe nevoi. Dar care nu primesc nimic pe degeaba.

„Cei care pot munci, chiar ne cer de lucru, a adăugat părintele Costel Bulgaru. De regulă, vin şi se roagă cu noi şi ne dau o mână de ajutor la curăţenie, întreţin grădina şi spaţiul verde; se fac utili şi acesta e semn că au înţeles pe deplin mesajul Evangheliei, cine nu munceşte, nici să mănânce...”.

Dincolo de pildele de viaţă, parohia a avut şi două situaţii în care a suspendat susţinerea pentru doi asistaţi, pe motive de imorală. Şi până la urmă, e normal să fie aşa, să încurajăm virtuţile creştine şi semenii care au conştiinţa creştină, care ştiu că efortul comunităţii unei biserici în a-i da pâinea zilnică este semnul milostivii care vine întotdeauna de Sus.

Pentru că bucătăria aşezământului este la parterul Bisericii, de ceva timp, în frumoasa curte a Bisericii „Înălţarea Domnului” se ridică un aşezământ, la care mai este încă de lucru.

Până atunci, la bucurii şi necazuri, să nu uităm să fim buni şi milostivi şi să întindem o mână şi pentru beneficiarii de la „Samarineanul milostiv”.

Citit 1195 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.