Pensiile de serviciu devin pensii obişnuite

Pensiile de serviciu devin pensii obişnuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 71 de pensii de serviciu ale foştilor parlamentari gălăţeni şi ale celor care au lucrat în instanţe şi parchete, în aviaţie şi în aparatul Curţii de Conturi vor fi recalculate până la sfârşitul lunii august * Ele vor deveni pensii de asigurări sociale * Titularii lor vor pierde zeci de milioane de lei vechi pe lună *

Casa de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale a demarat procesul de recalculare a pensiilor de serviciu, prevăzute de Legea 119 din 2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Vor fi recalculate pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului Curţii de Conturi şi ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.

În judeţul Galaţi există 71 de asemenea pensii de serviciu, care vor fi supuse recalculării, potrivit Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS).

„Instituţia noastră are în evidenţă un număr total de 71 de pensii de serviciu care fac obiectul recalculării conform Legii nr. 119/2010, dintre care 43 sunt pensii de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, 16 sunt pensii de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor, 9 sunt pensii de serviciu ale personalului Curţii de Conturi şi 3 sunt pensii de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă. Ele vor deveni pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de CJPAS Galaţi.

Metodologia de recalculare a acestor pensii de serviciu este reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 737 din 21 iulie 2010. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 528 din 29 iulie 2010 şi, de la acea dată, Casa Judeţeană de Pensii de la Galaţi are la dispoziţie 30 de zile pentru a recalcula toate cele 71 de pensii de serviciu care fac obiectul recalculării.

Atenţie! Dacă până la încheierea procesului de recalculare a pensiilor de serviciu, adică până la finele lunii august, apar dosare noi, titularii acestora nu vor mai beneficia de pensie de serviciu, ci li se va stabili pensia direct în baza principiilor Legii nr. 19 din 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

În medie, cele 71 de pensii de serviciu din judeţul Galaţi care vor fi recalculate erau în cuantum de 4.500-5.000 de lei. După recalculare, ele vor coborî la nivelul pensiilor din sistemul public de asigurări sociale, unde pensia medie este în cuantum de 1.300-1.600 de lei.

Citit 1174 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.