Fişe suplimentare pentru „stranieri”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie 2011,  românii vor răspunde la trei chestionare.

Reţineam că unul face referire la personă (P), altul la forma de proprietate şi la dotarea locuinţei (LC), iar al treilea - cel referitor la „gospodărie” (G) - vizează componenţa familiei (sau a familiilor) dintr-un imobil. Nu se ştie câţi români au luat drumul străinătăţii în ultimii 20 de ani, însă, la această numărătoare oficială, pe lângă cele trei chestionare obligatorii, cei care au rude plecate de acasă vor mai completa - după caz – alte trei chestionare.

Fişa persoanelor plecate

Una dintre fişele „suplimentare” se referă la „persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată” (de peste un an) din localitate sau din ţară.

Chestionarul trebuie să fie completat de „capul” familiei, care trebuie să indice mai întâi „gradul de rudenie” cu cel lipsă de la domiciliu; trebuie precizate şi aspectele privind ţara, oraşul unde locuieşte în prezent cel  înstrăinat şi „starea civilă legală”, adică dacă este căsătorit, necăsătorit, divorţat sau văduv(ă).    Mai sunt cerute cetăţenia, nivelul de educaţie şi etnia celor care trăiesc în alte colţuri ale lumii.

Ni se par pertinente aceste precizări ale chestionarului, în speranţa că după prelucrarea datelor, vom cunoaşte mai bine câţi români au plecat din România. 

Şi cum în ultimii 20 de ani, „românul a tot dat înapoi ca racul”, credem că numărul concetăţenilor care trăiesc în lumea mare pentru o pâine mai albă este în creştere, faţă de anul 2002. Potrivit recensământului din anul 2002, judeţul Galaţi avea 619.556 locuitori, cu 21.455 mai puţini, faţă de anul 1992, când judeţul nostru număra 641.011 locuitori.

Citit 1369 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.