Ofiţerul Mihaela Crişan - singurul comandant-femeie din Jandarmeria Galaţi

Ofiţerul Mihaela Crişan - singurul comandant-femeie din Jandarmeria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„La Academie, eram trei fete într-o clasă de 22 de băieţi. Da, te simţi rătăcită într-o lume a bărbaţilor”. Mihaela Crişan (FOTO), 24 de ani, tocmai a absolvit şcoala de ofiţeri din cadrul Academiei de Poliţie, arma Jandarmi, şi a fost numită comandant al grupei a III-a în cadrul Jandarmeriei gălăţene.

Fată-ofiţer (absolvent). Deci şef la Grupa a III-a Jandarmerie

Pentru gradul de ofiţer a fost Mihaela pregătită, aşa că nimeni nu are motive să se mire că o „boboacă” trece în fruntea unei întregi grupe de luptători: „Am şi o fată la mine în grupă, o cunosc de când făceam practică aici. Oricum, şi fostul comandant, şi ceilalţi colegi au spus că mă vor sprijini”. Mihaela este optimistă.

Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al instituţiei, explică: „Ca şef, ea va avea rol de coordonator, va comunica prin staţie cu ceilalţi şi le va spune ce au de făcut, în momentul unei demonstraţii publice, de pildă. Treaba ei nu este să intervină direct, ci să aibă privirea de ansamblu”.

„În Academie”, intervine şi Mihaela, „noi învăţam mai ales autoapărare. Acum urmează să capăt experienţă, să merg pe teren”.

Jandarmii se pregătesc să nu îi lase timpi morţi tinerei care asta şi-a dorit: o carieră specială, într-o facultate specială, la o armă cu totul deosebită. „Nu am vrut să fiu al 10.000-lea economist. Nici absolvent de ASE, nici avocat, cum se făceau toate colegele mele de clasă. Am ales Academia”.

Planurile Jandarmeriei Galaţi în privinţa Mihaelei Crişan, noul comandant a Grupei a III-a, nici nu au început bine să se desfăşoare. Tânăra nu va avea foarte mult timp la dispoziţie să se acomodeze cu noii colegi, spune Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al instituţiei:

„Mihaela va pleca trei luni, la Bucureşti, pentru un prim stagiu de pregătire. Apoi vor urma altele, pentru că trebuie să se perfecţioneze încontinuu, altfel nu poate creşte în funcţie. În plus, pentru ea este esenţial să facă şi un master pe management, ca să poată de asemenea să avanseze cât mai mult în carieră”.

În mişcare

Ori are nervi de oţel, ori tânăra este prea prinsă în vârtejul creat în jurul ei. Dumneavoastră decideţi, după ce citiţi micro-interviul care urmează:

Reporter: Încă trei luni departe de familie.

Mihaela Crişan: M-am obişnuit. După trei ani la Academie, deja mi se pare puţin.

Reporter: Absolventă şi eşti deja şefă. Peste băieţi!

Mihaela Crişan: Da, dar este mai simplu. La Academie am făcut exerciţii, şi am fost la un moment dat şefă peste o grupă de 31 de fete. Sunt atât de curioase, mai stângace, dar foarte ambiţioase! Ele vor mereu să ştie amănuntele, ce este în spatele unui ordin… Cu băieţii nu este aşa - lor le comunici şi gata, trec la treabă. Dar în grupa mea actuală am şi o fată, cu multă experienţă în intervenţii.

Reporter: De ce crezi că băieţii sunt cei care ocupă cu preponderenţă posturile din operativ?

Mihaela Crişan: Calităţile unui băiat sunt mult mai „pe cerinţe” decât ale fetelor.

Reporter: Fetele nu se pricep la fel de bine ca băieţii la intervenţii?

Mihaela Crişan: Fetele muncesc mai mult, ca să poată face faţă. Suntem într-o lume a băieţilor. Dar aici, în Jandarmerie, suntem deopotrivă colegi, dar şi şefi şi subordonaţi. Nimeni nu uită ierarhia.

Citit 4106 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.