Moşii de toamnă, zi de pomenire a morților

Moşii de toamnă, zi de pomenire a morților
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ce e bine să faci și ce nu. Obiceiuri

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, pomenirea din această zi este importantă pentru credincioşi. În acest an, 2022, Moșii de toamnă au loc în prima sâmbătă din noiembrie, tradițiile dedicate acestei zile fiind urmate pe 5 noiembrie.

Ce tradiții se respectă în Sâmbăta Morților

Pe 5 noiembrie, de Moșii de toamnă sau în Sâmbăta Morților, în toate lăcașurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei decedați. 

În biserica ortodoxă, pe 5 noiembrie are loc ceea ce este numit parastas colectiv. Numele de parastas vine din limba greacă și înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva. Tradiția creștină spune că noi, cei vii, mijlocim către Dumnezeu pentru cel mort. Parastasul se face, așadar, în speranța că Dumnezeu, pentru jertfa noastră plină de iubire și pentru rugăciunea făcută de preot, va ierta păcatele din timpul vieţii celui decedat. Tot potrivit tradiției, când cineva primește ceva slujit la Biserică sau acasă, el spune, pentru cel mort ”Dumnezeu să-l ierte!” sau ”Bogdaproste”. ”Bogdaproste” înseamnă slăvit să fie Domnul. Tot conform tradiției creștine se spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiți au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârșite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții. În amintirea celor adormiți, urmașii merg la cimitir pentru a le curăța mormintele și a le așeza flori și lumânări aprinse la căpătâi.

În timpul unui an calendaristic, în Biserica Ortodoxă Română există mai multe rânduieli privind parastasele colective, fiind deci mai multe zile stabilite pentru acest lucru. Peste an, românii de rit ortodox respectă cam 20 de zile de Moși. Cele mai importante sunt Moșii de primăvară, celebrați odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, sărbătoriți în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de toamnă, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Moșii de iarnă, celebrați înaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului. 

Tradiții și obiceiuri

Ca și în ceilalți ani, tradiția spune că în această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Potrivit ritualului și rânduielii bisericii, în această zi se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. De Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă se aprind lumânări la mormintele celor decedați. Tradiția spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări pentru fiecare rudă pomenită. Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză și unt. În plus, în pachete se pune și friptură de porc. Tradiția, de care puțini mai țin cont în 2022, mai spune că de Moșii de toamnă e bine să fim împăcați cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

Ofrande la Moșii de toamnă

Potrivit rânduielii ortodoxe, la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcție de posibilități, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni. Nu trebuie uitate nici lumânările. E nevoie de una pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură. În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuț care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Ce tradiții se respectă în această zi

În Sâmbăta Morților, nu se dă cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaților, nu se spală și nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.  În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. 

De asemenea, nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morților colindă neîncetat.

Citit 1959 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.