Acțiuni pentru prevenirea şi combaterea violenței în familie

Acțiuni pentru prevenirea şi combaterea violenței în familie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârșitul lunii noiembrie, la nivel internațional, a fost marcată Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Și cum, la nivel mondial, fenomenul privind abuzurile împotriva femeii a luat amploare, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, prin centrele de specialitate care oferă servicii sociale victimelor violenței domestice, au organizat, în municipiul Galați, o serie de activități de informare și sensibilizare la nivelul comunității.

"Scopul acestor acţiuni a fost promovarea nonviolenței, conștientizarea efectelor negative ale tuturor formelor de violență, cunoașterea modului de semnalare a cazurilor de violență, dar și serviciile de care pot beneficia victimele. În acest sens, Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenţei în familie a desfăşurat activităţi de distribuire de materiale informative (pliante și fluturași) la cabinetele medicilor de familie, farmacii, universitate, supermarketuri.

În zilele de 21 și 22 noiembrie 2022, specialiștii din cadrul Centrului de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și Locuința Protejată 1 au desfăşurat două activități de informare în rândul elevilor din cadrul Liceului Tehnologic "Radu Negru" Galați (clasa a XI-a) și al Liceului Tehnologic "Anghel Saligny" Galați (clasa a XII-a), la care au participat 48 de elevi. Tinerii au fost informați cu privire la formele de violență, efectele negative ale violenței asupra persoanei agresate și asupra copiilor, instituțiile pe care le poate apela o victimă și cum poate fi obținut ordinul de protecție", ne-au declarat reprezentanții Direcției.

Soluții în caz de violență domestică

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați ne informează despre modul în care o persoană abuzată poate primi ajutor de specialitate. În primul rând, în situația în care ești victimă a violenței domestice, se recomandă apelul la 112 - apel de urgență. Deplasarea la cea mai apropiată secție de poliție este necesară pentru a depune plângere pentru abuzul suferit.

"Dacă ai suferit un abuz, mergi la cea mai apropiată unitate sanitară pentru a-ți îngriji sănătatea, apoi contactează Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei sau DGASPC pentru a te informa cu privire la serviciile gratuite de care poți beneficia. Solicită eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală. Nu uita să iei cu tine documentele importante dacă pleci din locuința comună cu agresorul (certificate de naștere, certificat de căsătorie, cărți de sănătate, documente cuprinzând analize medicale și prescripții medicale, card bancar etc). Solicită Judecătoriei emiterea unui ordin de protecție, dacă viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea îți este pusă în pericol.

DGASPC Galați oferă servicii de consiliere socială și psihologică victimelor violenței domestice prin Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și servicii de găzduire în cadrul Locuinței Protejate nr. 1, situate pe str. Brăilei nr. 138B, Galați, telefon 0236/311086, 0372848112, int. 141/144", transmit reprezentanții Direcției de Asistență Socială Galați.

Pentru această categorie de beneficiari (victime ale violenței domestice), în cadrul structurii DGASPC Galați există o locuință complet dotată și utilată cu o capacitate de șase locuri, în prezent fiind găzduite aici doar două beneficiare.

Citit 818 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2022 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.